Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Συζήτησαν για τους νέους τρόπους προβολής των έργων που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.

dsc_7082.jpg

Η χρήση των νέων τρόπων επικοινωνίας, των σύγχρονων κοινωνικών δικτύων και η αναβάθμιση των παραδοσιακών μεθόδων προβολής από τα ΜΜΕ, για την προώθηση των έργων και δράσεων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν κατά τις συναντήσεις εργασίας 180 εκπρόσωπων των Περιφερειών της Ευρώπης καθώς και κορυφαίων στελεχών της Κομισιόν το τελευταίο τριήμερο στην Κρήτη. 
Οι τριήμερες συναντήσεις των δικτύων ενημέρωσης και των φορέων επικοινωνίας της Ε.Ε. για την Πολιτική Συνοχής, πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά στις εγκαταστάσεις του ΚΑΜ και στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (30 Μαΐου – 1η Ιουνίου) και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη αντίστοιχη διοργάνωση που είχε υλοποιηθεί μέχρι τώρα. 
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική σειρά συναντήσεων που έγιναν πράξη με τη συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Περιφέρειας Κρήτης και της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κρήτης, ενώ συνέβαλε ενεργά ο Δήμος Χανίων με την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής της συνάντησης. 

dsc_7113.jpg

dsc_7113.jpg, by gpapadakis

 
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του για την προβολή του ΠΕΠ Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως «η ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης αποτελεί όχι μόνο θεσμική υποχρέωση αλλά και κομβική προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή». 
«Είναι πολύ τιμητικό που επιλέξατε την Κρήτη για να γίνει η συνάντηση των δικτύων», επεσήμανε η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, παρουσιάζοντας τους τρόπους επικοινωνίας και προώθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης. 

dsc_7115.jpg

dsc_7115.jpg, by gpapadakis

Στις εργασίες της συνάντησης μετείχαν στελέχη της Κομισιόν από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής αλλά και στελέχη των Περιφερειών που ασχολούνται με την προβολή και την προώθηση των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τα μέλη των δικτύων «INIO» και «INFORM», στα οποία μετέχουν οι υπεύθυνοι για τα θέματα επικοινωνίας και προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). 
Στις συνεδριάσεις που έγιναν αναλύθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας που αναπτύσσονται σήμερα στον Ευρωπαϊκό χώρο και οι προοπτικές αναβάθμισης του τρόπου προβολής, επικοινωνίας και διάδοσης των μηνυμάτων. 
Η παρουσία των μελών των ευρωπαϊκών δικτύων ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή με την επίσκεψη των ευρωπαίων σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Κρήτης στην παλιά πόλη Χανίων και ευρύτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.    

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης