Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός - σχολεία: Ειδικές μάσκες στους εκπαιδευτικούς από την Περιφέρεια Κρήτης

Οι μάσκες διευκολύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και ομιλίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης παρέδωσε σήμερα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης 5.500 ειδικές μάσκες ανεμπόδιστης επικοινωνίας, κατάλληλες για την χειλεοανάγνωση. Η μάσκα διαθέτει διαφάνεια, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία, προστατεύει και ταυτόχρονα διευκολύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και ομιλίας.

Τις ειδικές μάσκες παρέδωσε στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρο Ν. Βαμβακά, στους εκπροσώπους  της εκπαιδευτικής κοινότητας και συγκεκριμένα, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκη, τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Μπελαδάκη και κ. Καραγιαννίδη αντίστοιχα, καθώς και στην Προϊσταμένη του Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου κα Μαράκη και στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων με μητρική γλώσσα την ελληνική «ΑΚΟΥ.ΜΠΩ» κα Χριστοδούλου και κ. Αντωνίου. Εντός των επόμενων ημερών θα παραλάβουν τις ειδικές μάσκες και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου από τις κατά τόπους Αντιπεριφέρειες  και, στη συνέχεια, θα τις παραδώσουν στα σχολεία.

Από την παράδοση των μασκών, στην Περιφέρεια Κρήτης.
Από την παράδοση των μασκών, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Έφη Κουτεντάκη, «Στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Κ.Ε.Σ.Υ. όλων των περιφερειακών ενοτήτων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων με μητρική γλώσσα την ελληνική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Περιφέρεια χορηγεί ειδικές μάσκες όχι μόνο στους μαθητές και τις μαθήτριες με προβλήματα ακοής και ομιλίας αλλά και στο σύνολο των συμμαθητών τους στο τμήμα και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ’ αυτά. Συνεπώς όλοι και όλες συμμετέχουν εξίσου στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς διακρίσεις αλλά με ασφάλεια. Οι ειδικές μάσκες ανεμπόδιστης επικοινωνίας δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να «μείνουν ασφαλή αλλά όχι αποκλεισμένα» από την καθημερινότητά τους».

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς επεσήμανε ότι «η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας μασκών χειλεοανάγνωσης για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κ.Ε.Σ.Υ. όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης αποτελεί μια πραγματικά καινοτόμο δράση που συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος, τόσο για τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τη σχολική ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης τόνισε ότι οι συνάνθρωποί μας  με σοβαρά προβλήματα ακοής δεν πρέπει να υφίστανται πρόσθετους  περιορισμούς στον καιρό της πανδημίας, επειδή δεν μπορούν να «διαβάσουν» τα χείλη πίσω από τις μάσκες, και η προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης βοηθά ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών μάθησης για τους μαθητές που έχουν προβλήματα ακοής.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον κ. Αρναουτάκη και την κα Κουτεντάκη, για την προσφορά αυτή στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό τόνισε ότι ενισχύεται η συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης και η από κοινού θετική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Ιωάννης Καραγιαννίδης τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας και επεσήμανε ότι οι μάσκες χειλεοανάγνωσης θα συμβάλλουν στην επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου.

Η προϊσταμένη του Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου, Ελένη Μαράκη, εξέφρασε, με τη σειρά της, τις ευχαριστίες της προς την Περιφέρεια Κρήτης  και τόνισε τη σπουδαιότητα της χρήσης των μασκών για την υποστήριξη  της ανεμπόδιστης επικοινωνίας του προσωπικού του ΚΕΣΥ Ηρακλείου με τα παιδιά, προκειμένου να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων «ΑΚΟΥ.ΜΠΩ» Σωκράτης Αντωνίου και Ευαγγελία Χριστοδούλου σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την κα Κουτεντάκη και τόνισαν ότι οι ειδικές μάσκες λύνουν το πρόσκαιρο πρόβλημα αποκλεισμού των ατόμων με βαρηκοΐα-κώφωση, που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας και της αναγκαιότητας  χρήσης μασκών, και ότι μ’ αυτόν τον τρόπο η Κρήτη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ανήκει στις ευρωπαϊκές περιφέρειες  που σέβονται τους πολίτες τους .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Τί έδειξε το μοριακό τεστ στη δασκάλα

Κρήτη - κορωνοϊός: "Καθαρά" τέσσερα νοσοκομεία του νησιού

Κόσμος

Ιταλία: Πάνω από 100.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας - 13.902 κρούσματα σε 24 ώρες

κορωνοϊός,Ιταλία

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 100.103 άνθρωποι. Τα νέα περιστατικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 13.902, με 318 θανάτους. Πραγματοποιήθηκαν 184.684 διαγνωστικά τεστ, το 7,5% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, το ποσοστό των θετικών τεστ άγγιξε το 10%.

Παράλληλα, στην πόλη Μπρέσια (πάντα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας) στις ΜΕΘ έχει μείνει κενό μόνο το 10% των κλινών, ενώ και στην Φλωρεντία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ντάριο Ναρντέλα, «οι μολύνσεις αυξάνονται και η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Χθες, στην χώρα καταγράφηκαν 20.765 κρούσματα και 207 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 95 περισσότεροι ασθενείς, και 687 περισσότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Συρία: Θετικοί στον ιό ο πρόεδρος Άσαντ και η σύζυγός του

Μπούρος στο Ράδιο Κρήτη: Δύσκολος ο Μάρτιος, το περιμέναμε, αλλά έρχονται καλύτερες μέρες

Μητσοτάκης για το βρέφος που κατέληξε από κορωνοϊό: Δυσβάσταχτη η θλίψη