Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Χωρίς απουσίες πίσω στα θρανία οι μικροί μαθητές (φωτογραφίες)

Η δια ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα ξαναρχίζει, υπό τη σκιά της πανδημίας

Έπειτα από δύο μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ζώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημία του κορωνοϊού από σήμερα το πρωί οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου βρέθηκαν στις τάξεις και οι μάθητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρισαν πίσω στα θρανία, χωρίς να υπάρξουν απουσίες.

Η επιστροφή αυτή στις αίθουσες ναι μεν χαροποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Πρόεδρος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Μακράκης, η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, ωστόσο γεννά και έντονο  προβληματισμό αφού τα σχολεία άνοιξαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκλεισαν, χωρίς δηλαδή να έχει παρεί κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας.

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τις σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης
Πρώτο κουδούνι σήμερα για τις σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης

Οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν επίμονα όλο αυτό το διάστημα να αραιώσουν τα παιδιά ανά τμήμα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν οι διαθέσιμες κτηριακές υποδομές, προκειμένου να υπάρξει μια μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στη διασπορά του ιού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε και πλέον υπάρχει ορατός ο φόβος μην τυχόν και ξανακλείσουν τα σχολεία, γεγονός που πιθανώς να επιφέρει και ψυχολογικές επιπτώσεις στους μαθητές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μακράκη πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, θα έπρεπε να έχουν διενεργηθεί τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τόσο λόγω της κινητικότητας της περιόδου των γιορτών που προηγήθηκε, όσο και γιατί πάνω από 1000  δάσκαλοι  ήρθαν στην Κρήτη από άλλες περιοχές της Ελλάδας που ενδεχομένως φέρουν μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο από το νησί.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς, edu.testing.gov.gr, εξήγησε ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία, καθώς οι εκπαιδευτικοί καλούνται να περιμένουν πότε θα τους ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα πάνε για τεστ. Για παράδειγμα πολοί είναι εκείνοι που ήδη έκαναν αίτημα από την Παρασκευή, λίγοι από αυτούς καλούνται να προσέλθουν για έλεγχο την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ η πλειοψηφία δεν έχει λάβει ακόμα καμιά ενημέρωση.

Συμμαθήτριες συναντώνται μετά από καιρό
Συμμαθήτριες συναντώνται μετά από καιρό

Οι δυσκολίες όμως δε σταματούν εδώ. Όπως εξηγεί ο κος Μακράκης, υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία αναφορικά με τη διεξαγωγή του μαθήματος τις μέρες με κακές καιρικές συνθήκες, αφού βάσει Εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας, οι αίθουσες πρέπει να αερίζονται ανά 20 λεπτά και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 

Κι ενώ στο Ηράκλειο μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στις αίθουσες, οι γονείς στο Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο Σφάκας στη Σητεία δεν έστειλαν σήμερα τα παιδιά τους σχολείο,  όπως αποφάσισε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Αιτία, όπως λένε, είναι τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στον Δήμο Σητείας και συγκεκριμένα στο Παλαίκαστρο το οποίο τελεί υπο καθεστώς lockdown αφού θεωρείται κόκκινη περιοχή. 

Οι μαθητές της Α/βάθμιας επέστρεψαν στα θρανία
Οι μαθητές της Α/βάθμιας επέστρεψαν στα θρανία

Πάντως, αν και για τα σχολεία της Α/βάθμας Εκπαίδευσης χτύπησε το πρώτο κουδούνι σήμερα μετά από καιρό, οι λοιμωξιολόγοι συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας  και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός από τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών. «Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε όμως περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο», ενώ τόνισε ότι  υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Την αντίθεσή του για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει το λιανεμπόριο αντί να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία.

Ειδήσεις σήμερα

Κεραμέως: Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση

Ηράκλειο: Προβλήματα υδροδότησης σε Μεσαμπελιές, Ηλιούπολη, Φορτέτσα

Πόσοι Κρητικοί μετακινήθηκαν ... άσκοπα την Κυριακή

Κρήτη

Κρήτη- κορωνοϊός: 66 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κορωνοιος κρουσματα

Συνολικά 66 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ σήμερα Κυριακή 16/05, σε συνολικά 1.262 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης οι περισσότερες νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις του ιού, 38 δηλαδή, ανιχνεύθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

12 νέα κρούσματα  ανιχνεύθηκαν στα Χανιά, 14 στο Ρέθυμνο και μόνο 2 στο Λασίθι.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Κρήτη: Νέα θρόμβωση παρουσίασε ο 35χρονος που εμβολιάστηκε με Astrazeneca

Τζανάκης: Τον Ιούλιο θα έχουμε ανοσία της τάξεως του 50% αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Χιλιάδες self test σήμερα για μαθητές και εργαζόμενους - Για ποιους είναι υποχρεωτικό