Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τα έργα ανάπλασης, το ανοικτό εμπορικό κέντρο και οι σκέψεις για την Καλοκαιρινού

Τα έργα για την ανάπλαση ξεκίνησαν

Ικανοποίηση για την πορεία της πρώτης φάσης των έργων στο κέντρο της πόλης, τα οποία ξεκίνησαν με την επαναλειτουργία της αγοράς μετά το παρατεταμένο lockdown, εκφράζει η δημοτική αρχή, καθώς ένα 20ήμερο μετά την έναρξη τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και η πορεία των παρεμβάσεων εξελίσσεται ομαλά.

Για τις μεγάλες αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και γι αυτές που σχεδιάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, μίλησε στο Ράδιο Κρήτη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος περιέγραψε τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για το κέντρο της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας, τα προάστια και τις συνοικίες του Ηρακλείου.

εργασίες ανάπλασης
εργασίες ανάπλασης

“Πάμε καλά, παρακολουθούμε συνεχώς τα έργα”

Για την ανάπλαση στο κέντρο του Ηρακλείου και το εργοτάξιο που έχει στηθεί στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, τη μικρή Έβανς και αυτά που θα ακολουθήσουν στο Μειντάνι και στην οδό 1821, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε πως στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις, αντίστοιχες με τα τμήματα του έργου, ώστε συνολικά να έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη παρέμβαση μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτή είναι άλλωστε και η δέσμευση προς τους καταστηματάρχες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι και είχαν αντιδράσει έντονα, όταν η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάγκη για επιβίωση των επιχειρήσεων μετά το παρατεταμένο λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας, συνέπεσε χρονικά με την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να ξεκινήσει τα έργα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, ο επόμενος μεγάλος στόχος του Δήμου Ηρακλείου είναι η έναρξη των έργων για την διαμόρφωση του ανοικτού εμπορικού κέντρου, το οποίο φιλοδοξεί να δώσει μια νέα πνοή στη εμπορική και επιχειρηματική ζωή της περιοχής, καθώς οι παρεμβάσεις θα αλλάξουν την εικόνα των καταστημάτων, της προσβασιμότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών, με τη χρήση και των σύγχρονων τεχνολογιών.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Λάκκου και συγκεκριμένα στην οδό Γιαννίκου, ένα σημαντικό έργο που με την ολοκλήρωσή του θα ενοποιήσει το Πολιτιστικό Κέντρο, την Λεωφόρο Πλαστήρα, το τμήμα των τειχών και των προμαχώνα Μαρτινέγκο (όπου βρίσκεται και ο Τάφος του Νίκου Καζαντζάκη) με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η οδός Καλοκαιρινού.
Η οδός Καλοκαιρινού.

Η ανάπλαση της Καλοκαιρινού και η σκέψη της μονοδρόμησης

Σημαντική παρέμβαση για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον λεγόμενο “σταυρό” της πόλης είναι και η ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Καλοκαιρινού, από την Ίδης έως τη συμβολή της με την οδό Γιαμαλάκη. Εκεί τα έργα θα είναι όμοια με την ανάπλαση που έχει ήδη γίνει στην οδό Ίδης, προκειμένου να έχουν τα έργα την ομοιογένεια την την συνέχεια που απαιτείται.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι σχεδιασμοί για το τμήμα της Καλοκαιρινού έως την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (ενοποίηση ουσιαστικά με το τμήμα της Χανιώπορτας που έχει ήδη αναπλαστεί) με τον κ. Γιάννη Αναστασάκη να αναφέρει πως υπάρχει η σκέψη να μονοδρομηθεί αυτό το τμήμα με κατεύθυνση (είσοδος δηλαδή) προς το κέντρο της πόλης, με κατασκευή μεγαλύτερων πεζοδρομίων και αστικού εξοπλισμού που θα αλλάξει ριζικά την όψη ενός από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου.

Πλατεία Ελευθερίας – Ενοποίηση χώρων

Το ζήτημα της Πλατείας Ελευθερίας φαίνεται πως θα απασχολήσει την πόλη του Ηρακλείου για την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ριζική αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης. Μέχρι να δρομολογηθεί ένας νέος διαγωνισμός για μια “νέα πλατεία”, ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει σε ήπιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φθορών που υπάρχουν, έως ότου ωριμάσουν οι συνθήκες για ένα νέο έργο το οποίο σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό μια μεγάλης ανάπλασης και διασύνδεσής του με το χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, του τμήματος της οδός Μποφώρ και άλλων σημείων, θα μεταμορφώσουν την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και σε μια σειρά από έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών, όπως η φθορές στους δρόμους, η πρόσβαση των πολιτών και η ασφαλής κυκλοφορία τους, ενώ τόνισε την σημασία της αποκατάστασης του αγροτικού δικτύου στους οικισμούς και στα χωριά του δήμου Ηρακλείου.

Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη: Κρούσματα και ινδικής μετάλλαξης στο νησί

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Κρητικός Αρχιμανδρίτης ανάμεσα στους τραυματίες

Γλυκά Νερά: “Το σπίτι στη Σούδα μπορεί να κρύβει απαντήσεις – Υπάρχει συνεργός”

Κρήτη

Ηράκλειο

Λέκκας, Τσελέντης στο Αρκαλοχώρι - Απαντήσεις στην αγωνία των κατοίκων από τα Ρίχτερ (φωτο)

Σύσκεψη στο Αρκαλοχώρι

Στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου πραγματοποιείται η ευρεία σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, με αφορμή τη συνεχή εδώ και δύο μήνες σεισμική δραστηριότητα.

Το παρών δίνουν ο πρόεδρος του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, και ο σεισμολόγος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαϊωάννου.

Αρκαλοχώρι: Στιγμιότυπο από τη συζήτηση για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα
Αρκαλοχώρι: Στιγμιότυπο από τη συζήτηση για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα

Μάλιστα ο κ. Τσελέντης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο συντονιστής Πολιτικής Πριοστασίας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο δήμαρχος Μινώα ΠεδιάδοςΑντώνης Φραγκάκης και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης
Ο συντονιστής Πολιτικής Πριοστασίας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο δήμαρχος Μινώα ΠεδιάδοςΑντώνης Φραγκάκης και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης στη σύσκεψη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης στη σύσκεψη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου προκαλεί συνεχείς σεισμούς, οι οποίοι αν και μικροί σε μέγεθος, προκαλούν ζημιές σε κτίρια καθώς είναι επιφανειακοί, με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια να έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Η  ευρεία σύσκεψη  στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου
Η ευρεία σύσκεψη στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου

Σήμερα συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τα 4,8 Ρίχτερ, που προκάλεσαν και την μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους σχεδόν ολόκληρου του νομού Ηρακλείου.

Ακης Τσελέντης, Δημήτρης Φραγκάκης, Άκης Παπαϊωάννου
Ακης Τσελέντης, Δημήτρης Φραγκάκης, Άκης Παπαϊωάννου

Το Σχέδιο "Εγκέλαδος" - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ανθρωποκτονία ή αυτοχειρία; Μυστήριο γύρω από τον θάνατο του άνδρα μέσα στο βαρέλι

Ηράκλειο: Περιπέτεια για επτά επιβάτες ιστιοφόρου

Κρήτη: Όρθιοι πελάτες και μουσική... στο τέρμα, έφεραν λουκέτα