Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έρχεται χρηματοδότηση με 12 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης

έργα

Δημοσιεύτηκε σήμερα η Πρόσκληση του προγράμματος ΦιλόΔημος, που αφορά την μελέτη και χρηματοδότηση της  αντικατάστασης – επέκτασης των δικτύων ύδρευσης για περιοχές του Ηρακλείου, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, μετά και τη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα οι εργασίες αντικατάστασης και επέκτασης αφορούν τις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας – Κηπούπολη, Αλικαρνασσός και Δυτικά Προάστια (Τρείς Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο), που βρίσκονται, είτε στο παλιό σχέδιο είτε στις εγκεκριμένες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης,
Το ιδιαίτερα σημαντικό έργο ύδρευσης για το Ηράκλειο, θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος και περιλαμβάνει κατασκευή νέων αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 155.000 μέτρων, τροφοδοτικών αγωγών και αγωγών διανομής με σωλήνες πολυαιθυλενίου, με τις αντίστοιχες υδροληψίες, τα φρεάτια, τις απαραίτητες συσκευές για τη σωστή λειτουργία του δικτύου (δικλείδες, αεροβαλβίδες) και πυροσβεστικούς κρουνούς, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριστική μελέτη.
Με το έργο αντιμετωπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης βασικά προβλήματα που αφορούν:
 
•          στην αντικατάσταση των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης κατασκευασμένων και από ακατάλληλα υλικά (πχ αμιαντοσωλήνες),
•          στην επαρκή και συνεχή υδροδότηση, δηλαδή πλήρη κάλυψη της μόνιμης ζήτησης σε πόσιμο νερό των αντίστοιχων περιοχών που είναι περιοχές αμιγούς κατοικίας και χαρακτηρίζονται από υψηλό ρυθμό κατοίκησης,
•          στη μείωση των απωλειών νερού λόγω περιορισμού των διαρροών που παρατηρούνται λόγω της παλαιότητας και της ακαταλληλότητας των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης. Δεδομένου, ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά και τα υδατικά αποθέματα απαιτείται εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων γεγονός που θα επιτευχθεί και μέσω του έργου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.000.000 €. Το έργο συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου και στη Βελτίωση της Ποιότητας και της επάρκειας των πολύτιμων υδατικών πόρων. Είναι ένα έργο απολύτως συμβατό με τα μέτρα που προτείνονται και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης  (GR13). Ο άμεσα ωφελούμενος πληθυσμός ξεπερνά τους 60.000 κατοίκους του Ηρακλείου, για τους οποίους θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες υδροδότησης.
Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της σημερινής Κυβέρνησης που συνεχίζει να κάνει πράξη υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση των πόρων που λαμβάνει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και με ουσιαστικό αντίκρισμα στην κοινωνία.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: "Περπατώ, τρέχω - μαζεύω χιλιόμετρα για καλό σκοπό!"

Ημιμαραθωνιος

Θέτοντας σε προτεραιότητα την ψυχική ευεξία και τη βιολογική υγεία των εφήβων κα των νέων ο Δήμος Ρεθύμνου  σε αγαστή συνεργασία του με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, συνδιοργανώνουν τον 2οΜαραθώνιο Γυμνασίων Ρεθύμνου.  

Η περυσινή θετική εμπειρία της διοργάνωσης του 1ου Εικονικού Μαραθωνίου, στην οποία έλαβαν μέρος  191 μαθητές-τριες  με 38 ομάδες από 7 Γυμνάσια του Δήμου Ρεθύμνου,  διανύοντας  συνολική απόσταση 2.135 χιλιομέτρων,  με ευγενή στόχο τη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου, τον οποίο και εκπλήρωσαν, ενθαρρύνει την επανάληψη του Μαραθωνίου, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα και επιμήκυνση της διάρκειας του.

Ειδικότερα, η δράση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022. Την ημέρα της λήξης  οι συμμετέχουσες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα πραγματικό Μαραθώνιο, διανύοντας την καθορισμένη απόσταση  ομαδικά.  Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνουν από το παραλιακό μέτωπο, μπροστά από το Λύκειο Ελληνίδων.

Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής και προκειμένου να τηρηθούν  τα υγειονομικά μέτρα,  οι μαθήτριες- ές   θα συμμετέχουν σε ολιγομελείς ομάδες των 4-5 ατόμων. Η επίδοση τους θα αξιολογηθεί ως  ομαδική και όχι ως ατομική. Οι ομάδες θα πρέπει να περπατάνε ή να τρέχουν εντός χρονικού διαστήματος  8 εβδομάδων.  Καθ’ όλη τη διάρκεια θα αναρτούν  την επίδοση τους σε χιλιόμετρα,  σε ειδική πλατφόρμα. Νικήτριες θα ανακηρυχθούν οι 3 πρώτες ομάδες οι οποίες θα έχουν καταφέρει, σε  όλο αυτό το διάστημα, να  συγκεντρώσουν  τα περισσότερα  χιλιόμετρα.

Όλες  οι συμμετέχουσες- ντες  μαθήτριες- ές   θα λάβουν μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής ενώ στις  3 πρώτες ομάδες θα απονεμηθούν κύπελλα. Επίσης, οι νικήτριες ομάδες θα παραδώσουν 3 Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σε ισάριθμα  Ειδικά σχολεία. Τη δαπάνη για τη διεξαγωγή του αγώνα (μετάλλια, διπλώματα, και άλλα λειτουργικά έξοδα) καθώς και για την προμήθεια των Η/Υ που θα προσφερθούν στα Ειδικά Σχολεία, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Ρεθύμνης. 

Η πρωτοβουλία του Μαραθωνίου με σύνθημα Περπατώ/τρέχω - μαζεύω χιλιόμετρα για καλό σκοπό» έχει τριπλό στόχο: την εναρμόνιση με την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαία για την σωματική και ψυχική υγεία  των παιδιών  και των  έφηβων η Μέτρια προς Έντονη Φυσική Δραστηριότητα (τρέξιμο σε αργό ρυθμό),  για τουλάχιστον 60 λεπτά σε καθημερινή βάση  ή επί 420 λεπτά την εβδομάδα. Την ενθάρρυνση και κινητοποίηση των εφήβων μαθητών/ τριών  Γυμνασίου της πόλης μέσα από ένα υγιές, αναζωογονητικό  ερέθισμα, να συναναστραφούν με ασφάλεια, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν και κυρίως να συνεργαστούν για να  πετύχουν μαζί ένα κοινό στόχο αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας και  προσφοράς.

Για πληρέστερη ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι –ες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Μαραθωνίου:

https://sites.google.com/dipereth.gr/marathon           

Επίσης για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων  και τη  διασφάλιση της επιτυχίας της διοργάνωσης, παρακαλούνται  όλοι οι  Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 6 το απόγευμα, στην οποία θα μπορούν αν συμμετάσχουν  μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://minedu-primary.webex.com/meet/dkarampi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους - Διατηρούνται ψηλά τα κρούσματα

Βασίλης Λαμπρινός: Επίσκεψη σε δύο ειδικά σχολεία

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER