Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης για τα θύματα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

χιροσιμα - εκδηλωση

Με φόντο τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα  από την Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καλεί σε εκδήλωση που διοργανώνει, τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολέθρου στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Μικράς Ασίας (Λεωφόρος Κνωσού, κοντά στην Εφορία), την ερχόμενη Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση κάλεσμα: 

"Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από το έγκλημα των ΗΠΑ, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Χιλιάδες, επίσης, οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που «έζησαν» με τα εγκαύματα και άλλες πληγές από τον πυρηνικό όλεθρο. Τεράστιες οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις-στόχους των ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος ήταν οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει!
Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς, στο έδαφος της νέας ακόμη πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις - πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους.
Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ανταγωνίζονται η ελληνική και η τουρκική αστική τάξη για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων. Κλιμακώνεται η Τουρκική επιθετικότητα. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρουν” το Αιγαίο. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Πάνω από όλα η συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Βήμα το βήμα στρώνεται το έδαφος για το συμβιβασμό, την οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της έκπτωσης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021, ήρθε να επικυρώσει όλες τις προηγούμενες, επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας. Μέσα από τη στρατηγική “ΝΑΤΟ 2030” και το δόγμα για το “Παγκόσμιο ΝΑΤΟ” επεκτείνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή του ικανότητα, ώστε να παρεμβαίνει οπουδήποτε στην υδρόγειο διακυβεύονται ευρωατλαντικά συμφέροντα και επενδύσεις. Επιστρατεύονται παλιά και νέα προσχήματα, όπως ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή, οι ασύμμετρες απειλές κ.ά., προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών.
Το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η Σύνοδός του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016), και επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη στις Βρυξέλλες. 76 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία , η πυρηνική απειλή ορθώνεται μπροστά στην ανθρωπότητα. Κίνα, Ρωσία από τη δική τους μεριά, ακολουθούν στην κούρσα των εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, χτυπώντας τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Φορτώνει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού. Το νομοσχέδιο – τερατούργημα με τη δουλειά από ήλιο σε ήλιο, είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Στην ίδια
αντιδραστική κατεύθυνση είναι τα νέα νομοσχέδια παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης στο χρηματιστηριακό τζόγο και εναρμόνισης της εκπαίδευσης με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου, αναλαμβάνοντας επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ ― ΝΑΤΟ ― ΕΕ. Προχωρά στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ετοιμάζεται να εγκαταστήσει και νέες βάσεις και υποδομές σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη χώρα (ανάμεσά τους και στην Κρήτη). Πληθαίνουν οι ασκήσεις ― πρόβες πολέμου όπως η “Defender Europe 21”, “Sea Breeze” κλπ. Όλη η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποθήκευσης πυρηνικών στον Άραξο ή και σε άλλο σημείο της χώρας. Αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου. Συνάπτει Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τα ΗΑΕ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία. Η αποστολή συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ», αλλά και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, τα σχέδια για την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας μας σε δεκάδες δήθεν ειρηνευτικές αποστολές  στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά στo πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, για τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, φτάνοντας να δίνει το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6,6 δις ευρώ το χρόνο! Οι εξοπλισμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα  του ΝΑΤΟ.
Συνεχίζεται η πολιτική αναβάθμισης της επικίνδυνης στρατηγικής συνεργασίας με το κράτος
– δολοφόνο του Ισραήλ, την ίδια ώρα που σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τον ελληνικό λαό. Απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο λαϊκό κίνημα και ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης.
Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνονται πανελλαδικά από την Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή, στην εκδήλωση μνήμης στο πάρκο Μικράς Ασίας (Λεωφόρος Κνωσού, κοντά στην Εφορία), την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8 μμ. Να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη για:
    • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
    • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
    • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
    • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
    • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
    • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
    • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ."

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εργαζόμενοι ΓΝΑΝ: Καταγγέλουν τις μετακινήσεις προσωπικού

Κρήτη: Πατέρας και κόρη «ξάφριζαν» ό,τι έβρισκαν από νοσοκομείο

Δήμος Ηρακλείου: Παράταση αιτήσεων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Κρήτη

Ηράκλειο

Βουλή: Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Βίντεο)

Χάρης Μαμουλάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Χάρη Μαμουλάκη, για το θέμα του ΒΟΑΚ και των διοδίων που θα συνοδεύουν την κατασκευή του.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Ασκώντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και υπερασπιζόμενος την επιβολή διοδίων για όλους, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ.

«Για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κρήτης. Συνεχίζουν όσα ξεκίνησαν για τον ΒΟΑΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτουν διόδια για όλους και παράλληλα, ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό που ξεκάθαρα αποδεικνύεται, είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των αποκλεισμών. Αποκλείουν τους πολίτες της Κρήτης από τον ΒΟΑΚ επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια, όπως ακριβώς αποκλείουν και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τη διαχείριση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, που εν κρυπτώ ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργούν αλαζονικά και με υπεροψία. Αυτή η συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή του δικού τους αποκλεισμού, πλησιάζει.».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάιο του 2021, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με καθυστέρηση δυο περίπου ετών, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη όμως διοδίων για όλους. Στη συνέχεια, αφού καυτηρίασε την απουσία σχεδιασμού για το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου - Σητείας, ανέδειξε τις ασάφειες αλλά και το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ ευρώ και ζήτησε για μια ακόμη φορά, αναλυτική ενημέρωση για τον επιμερισμό των ποσών χρηματοδότησης ανά τμήμα του. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, για το πότε αναμένεται να προσδιοριστεί η χάραξή του, καθώς και ποια θα είναι η σχεδιαζόμενη αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη για τον ΒΟΑΚ, προχώρησε, επιτέλους, στην επί της ουσίας απάντηση για τις ενισχύσεις ανά τμήμα του έργου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (προϋπολογισμού 1,32 δισ) θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 600 εκ. από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Χερσόνησος – Νεάπολη (προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ) με 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη τελικό κόστος, υπολογίζεται όμως ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού για την χάραξη, καταθέτοντας στα πρακτικά έκθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την οποία αποδεικνύεται ότι, ενώ ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου, δεν προσκομίστηκε ποτέ από την πλευρά του Υπουργείου η προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης των ομβρίων, η προμελέτη των τεχνικών με τον έλεγχο της υδραυλικής επάρκειάς τους και ο έλεγχος της υδραυλικής επάρκειας των τεχνικών γεφυρών, που αποτελεί ουσιώδη λόγο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε επίσης και δήλωση της μελετητικής εταιρείας, η οποία αποποιείται των ευθυνών της ως προς την ακρίβεια των υποβάθρων, καθώς και οι παραπομπές σε άλλες μελέτες που δε διατέθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των διοδίων. «Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος. Επτά νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε., όπου σε καμία εξ αυτών δεν απαιτήθηκε από τους πολίτες να καταβάλλουν διόδια στο νησί τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει νόρμα περί νησιωτικότητας, μια σαφέστατη ντιρεκτίβα της Κομισιόν, που προστατεύει της περιοχές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Παράταση στην διαβούλευση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΔ Κρήτης: Νέα παρέμβαση για τον ΒΟΑΚ

Αγαπάκης στο Ράδιο Κρήτη: Τα "θολά" σημεία του ΒΟΑΚ και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται

 

 

ESPA BANNER