Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Λοτζια

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2016 ο οποίος συζητείται το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναλυτικά η θέση της Δημοτικής Παράταξης έχει ως εξής:

Σήμερα συζητιέται στο ΔΣ ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2016 που όπως και οι προηγούμενοι, είναι ο βασικός μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Αυτό έκανε ο κρατικός που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες, αυτό κάνουν και όλοι οι προϋπολογισμοί Δήμων και Περιφερειών που συναποτελούν την γενική κυβέρνηση. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που εμείς δεν μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά για Τοπική Διοίκηση, το μακρύ χέρι του κράτους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι το πνεύμα αλλά και ο τρόπος σύνταξης του προϋπολογισμού, ακολουθεί κατά γράμμα την εγκύκλιο 26945/31-7-2015 που συντάχθηκε από την «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις πρακτικές  των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δηλαδή για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ελαχιστοποίηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενδυνάμωση της ανταποδοτικότητας και αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου (τώρα βαφτίστηκε «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ»). Ήδη δήμοι μπαίνουν σε επιτήρηση όπως Σαλαμίνας, Φαιστού και Γόρτυνας. 
Το γεγονός όμως ότι ο δήθεν «ρεαλιστικός» και «υλοποιήσιμος» προϋπολογισμός είναι προέκταση του κρατικού προϋπολογισμού, αποδεικνύεται  και από την εισηγητική έκθεση της Δημοτικής Αρχής,  όπου αναφέρεται ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλει προσπάθειες για την τόνωση της αγοράς και των ιδιωτικών επενδύσεων που θα φέρουν την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Πρόκειται για την υιοθέτηση του στόχου για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την καπιταλιστική  «ανάπτυξη» που θα πατάει πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω με στοιχεία. Τα ίδια δηλαδή ακριβώς που λέει η σημερινή κυβέρνηση εκφράζοντας τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου στην περίφημη «Ευρώπη 2020», που προβλέπει «παρατηρητήριο» για τα κράτη- μέλη που δεν θα εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις που έχουν αποφασιστεί (περικοπές κοινωνικών δαπανών, επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, φόρους και μέτρα για το λαό φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις για τους επενδυτές, κλπ).  
Αλλά και η δήθεν αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, που περιγράφεται στην εισήγηση, είναι εντελώς υποκριτική: η κοινωνική πολιτική του Δήμου, όπως και του κράτους, είναι ενταγμένη και πλήρως εναρμονισμένη στη λογική «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι». Περιορίζεται στους πιο εξαθλιωμένους, γι αυτό και χρηματοδοτείται από την ΕΕ σχεδόν εξολοκλήρου. Δεν είναι κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα φαγητού, υγείας, περίθαλψης, πρόνοιας που δίνονται ίσα- ίσα για να κρατήσουν σε καταστολή τους πεινασμένους. Πόσο μάλλον ο εθελοντισμός, όπως τον έχουν καταντήσει, δηλαδή ο φτωχός να προσφέρει στον εντελώς εξαθλιωμένο. Ξέρουν πολύ καλά ότι η πολιτική αυτή, που την υιοθετεί στο ακέραιο η Δημοτική Αρχή αλλά και οι άλλες παρατάξεις, η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, δημιουργεί καθημερινά νέα θύματα, μεγαλώνει την ανεργία και την εξαθλίωση. Περιμένουν νέα θύματα και γι αυτό η ΕΕ εξακολουθεί να δίνει κονδύλια-ψίχουλα για την πείνα και τη φτώχεια. 
Η κορυφαία όμως προσφορά της Δημοτικής Αρχής στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου τοπικά και πανελλαδικά, είναι το γεγονός ότι έχει «ξεγράψει» παντελώς τη διεκδίκηση, αποδεχόμενη τη λογική της συγκυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε το 2016, πόσο μάλλον αυτά που οφείλονται από παλαιότερα έτη στο Δήμο μας. Έτσι κάνει πλάτες και «εξοικονομεί» ζεστό χρήμα που το έχουν πληρώσει με αίμα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προκειμένου να χαριστεί στους «επενδυτές», όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Έτσι στην Τοπική Διοίκηση συμβαίνει ότι π.χ. και στο Ασφαλιστικό όπου, αφού μάδησαν τα ταμεία, κυβερνήσεις και εργοδοσία, σήμερα έρχονται δήθεν να τα εξυγιάνουν, διαλύοντας την κοινωνική ασφάλιση,  για την οποία μάτωσαν γενιές και γενιές ασφαλισμένων. Τόσο πολύ συντάσσονται με τις κατευθύνσεις αυτές, που προτιμούν να προσφύγουν σε δανεισμό από την ΕΤΕ- αρχικά- προκειμένου να «καλύψουν» το κενό της κρατικής  χρηματοδότησης και συμπληρώνοντας με ίδιους πόρους- από την υπερφορολόγηση των δημοτών, την αύξηση δημοτικών τελών, προστίμων κ.α., να παρουσιάσουν «έργο» - χρεώνοντας και τα δισέγγονα μας! 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός, αντιλαϊκός και ακολουθεί την ίδια ρότα με όλους τους προηγούμενους, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική (εγκύκλιος ΥΠΕΣ), αποτυπώνεται και στα παρακάτω στοιχεία που παραθέτουμε ενδεικτικά σε πίνακες. Να τι σημαίνει λοιπόν ανταποδοτικότητα: 
1. Αύξηση στα τέλη για υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 9% για τα λαϊκά νοικοκυριά, εξισώνοντας τα με αυτά των επιχειρηματιών στη ΒΙΠΕΗ και του ΟΛΗ ΑΕ (ίδιο ποσό ανά τμ!). Στις υποτιθέμενες μειώσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και τρίτεκνους, με απλή αριθμητική, βγαίνει ότι η μείωση από αυτά που πλήρωναν για ένα σπίτι 100 m2, αντιστοιχεί σε 3 (τρία) € το χρόνο. Και αυτό, μόνο αν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 9.000 € το χρόνο προσαυξανόμενο κατά 1.000 € για κάθε παιδί. Δηλαδή σε 5μελή οικογένεια (3 τέκνα) μηνιαίο εισόδημα ανά άτομο 200 € ή σε 7μελή (5 τέκνα) μόλις 167 € !!!
2. Αύξηση στα τέλη νεκροταφείων, καθώς η μικρή μείωση που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό, γίνεται στους οικογενειακούς τάφους, με ταυτόχρονη αύξηση τους τάφους τριετούς ταφής. 
3. Παραμένουν στα ίδια επίπεδα διάφοροι φόροι και εισφορές που χρεώνονται οι δημότες ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις τους!
4. Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτά που δεν περιέχονται μεν στον προϋπολογισμό του δήμου, εισπράττονται όμως από τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως λογαριασμοί ύδρευσης, αποχέτευσης με την παράνομη ενσωμάτωση του τέλους 80% επί της κατανάλωσης (και μάλιστα επί της πλασματικής του πάγιου), έξοδα εγκατάστασης (μοτέρ, ντεπόζιτα κτλ), έξοδα εμφιαλωμένου νερού, καθώς και τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, το αντίτιμο που πληρώνουν οι γονείς για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στις διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, κλπ. Ειδικά η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών που κρέμεται σε μια κλωστή – καθώς το ΕΣΠΑ λήγει- ελάχιστα απασχολεί την Δημοτική Αρχή που μειώνει την χρηματοδότηση στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ! Το ίδιο θα ισχύσει για τα ΚΗΦΗ και το Βοήθεια στο Σπίτι. 
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποδεχτεί στην πράξη τη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το δει από τα ποσοστά εισπραξιμότητας εσόδων από μεν τους δημότες πολύ μεγάλα ή και με υπερκάλυψη, ενώ από το κράτος ελάχιστα έως μηδενικά! Αυτό για τους δημότες σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη αλλά και στο βάθος ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, κλπ με εργολαβίες, όπως είδαμε πρόσφατα στο Δ. Χερσονήσου, μιας και το προσωπικό που υπάρχει σήμερα σε αυτές δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημοτών, με χειρότερες υπηρεσίες και τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες!
Δεν χρειάζονται καν τα στοιχεία για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου για να φανεί η δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού (όποιος αποχωρεί εδώ και χρόνια λόγω συνταξιοδότησης δεν αντικαθίσταται) και η κατακόρυφη αύξηση των εργαζομένων με συμβάσεις κάθε είδους. (έργου-μπλοκάκι, 2μηνίτες, 5μηνίτες, από ΟΑΕΔ και μαθητεία, με Voucher, ακόμα και από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στέλνουν παιδιά να εργαστούν με μισθό 200€ το μήνα!! Ο Δήμος Ηρακλείου φιγουράρει ανάμεσα στους χειρότερους  εργοδότες στο Ηράκλειο! Καθυστερεί πληρωμές, προσφεύγει σε εφέσεις για να μην μονιμοποιηθούν απαραίτητοι εργαζόμενοι για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών όταν τα δικαστήρια τους δικαιώνουν  κλπ. Την ίδια ώρα αβαντάρει ΜΚΟ, που στα μέσα του καλοκαιριού αποχώρησαν από όλες τις χρηματοδοτούμενες με ΕΣΠΑ κοινωνικές δομές του Δήμου γιατί καθυστερούσαν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να πεταχτούν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι που πρόσφεραν σημαντικό έργο παρ’ όλο που αμείβονταν με πενιχρούς μισθούς (λαχανόκηπος, τράπεζα χρόνου, δομή για αστέγους).  Και ποια είναι η απάντηση τους σε όλα αυτά; Ο «εθελοντισμός» σε κοινωνικές δομές που απαιτούν, λόγω της φύσης τους, μόνιμο και καλά αμειβόμενο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, κοινωνικό ιατρείο που θα λειτουργεί ελέω εκκλησίας, ΜΚΟ και επιχειρήσεων και καμάρι για τίτλους «έξυπνης» πόλης και πρόσφατα «έξυπνου» πολίτη!
Είναι τραγικό το γεγονός ότι καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες! Φαίνεται ότι τους πενιχρούς, μειωμένους κατά 10% μισθούς τους φέτος από την 2η φορά «αριστερή» κυβέρνηση, ή θα τις πληρώσουν πάλι οι δημότες μέσω των σχολικών επιτροπών ή τα σχολειά θα μείνουν χωρίς καθαριότητα! Ή μήπως θα τις βάλουν να δουλέψουν εθελοντικά?? Ακόμα όμως και για  τη Δημοτική Αστυνομία, που ανασυστάθηκε κουτσουρεμένη, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το πως θα συνεχίσει,  αφού το κράτος δεν την χρηματοδοτεί. Και αυτή θα την πληρώσουν οι δημότες! 
Στην Κοινωνική Πολιτική, που είναι η «σημαία» της Δημοτικής Αρχής, τα χρήματα που δόθηκαν το α΄6μηνο του 2015 ήταν 0€ (μηδέν!) ενώ η εκτίμηση που υπάρχει μέχρι τέλος του 2015 είναι για 52.000€! Όμως από φιέστες και παράτες άλλο τίποτα, για να διαφημίζεται ο Δήμος, οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις! 
Και ερχόμαστε στα έργα, στο τεχνικό πρόγραμμα. Εδώ είναι η μεγάλη σφαγή. Προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο κενό που δημιουργείται από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και καθώς το νέο  ΣΕΣ (2014-2020) προβλέπει ελάχιστα χρήματα για έργα, η Δημοτική Αρχή έχοντας αποφασίσει ότι δεν θα απαιτήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προχωράει σε «αξιοποίηση» του δανείου ύψους 50εκ€ που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού κ.ά. Έτσι, από το δάνειο μαζί με ιδίους πόρους (δηλαδή τα λεφτά των δημοτών), θα χρηματοδοτηθεί μια σειρά από έργα, προγραμματικές συμβάσεις κλπ που αναγράφονται στον προϋπολογισμό αν βέβαια εγκριθούν από την ΕΤΕ! Η σημερινή, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή, θα χρεώσει και τα δισέγγονα μας με φόρους, χαράτσια και τοκοχρεολύσια! Τύφλα να έχει η κεντρική κυβέρνηση! 
Αλλά ακόμα και αυτά τα έργα που θα γίνουν, στην πλειονότητα τους, απέχουν παρασάγγας από τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για έργα που θα τα πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα οι δημότες και στην ουσία τους θα είναι μπαλώματα, αφού η αντισεισμική θωράκιση λείπει εντελώς, για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία προβλέπονται ελάχιστα έως καθόλου, για σχολική στέγη καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει. 
Η γνωστή απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι «έχουμε μια κακή κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε όσο πιο καλά μπορούμε». Ακόμα και σε αυτό όμως υστερούν. Εκτός τις διαρκείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι απαράδεκτο να γίνονται εκτιμήσεις για όλο το 2015 βασιζόμενοι στο α΄ εξάμηνο (γιατί όχι στο πρώτο 9μηνο;). Η προχειρότητα και η βιασύνη στη σύνταξη του προϋπολογισμού φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάχθηκαν τελευταία στιγμή έργα, προϋπολογισμού 3 εκατ. €, δεν έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό έστω η άμεση συμμετοχή του δήμου που είναι 1,5 εκατ € (50%) μια και υπολογίζουν να τα εντάξουν στο δάνειο από την ΕΤΕ.

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού