Κρήτη

Ηράκλειο

Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων στην επαρχία

Σωκράτης Βαρδάκης

Οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους αλλά και για να μην αποκοπούν από τους πελάτες τους στην επαρχία, έχουν επιλέξει, να λειτουργούν κατά τόπους υποκαταστήματα 2-3 μέρες την εβδομάδα.

Τις τελευταίες μέρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μετά τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης να χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού ωε εργαζόμενους (γονείς, άτομα με αναπηρία, κ.λ.π.), έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο υποκαταστήματα τραπεζών στην επαρχία να μην λειτουργούν, ενώ οι διοικήσεις των Τραπεζών επικαλούνται λόγους έλλειψης προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί στο νομό Ηρακλείου, το Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Κρουσώνα, περιοχή που αριθμεί σχεδόν 4.000 μόνιμους κατοίκους, γεγονός που προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, υπογραμμίζει το γεγονός της ενίσχυσης προσωπικού με προσλήψεις , ώστε να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα, όπως ήδη έχουν προχωρήσει οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες λειτουργίας αυτή τη περίοδο (π.χ. σούπερμαρκετ, φαρμακεία, κ.λ.π).

Επίσης σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, το σύνολο των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να παραμείνουν ενεργά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα το κλείσιμο ενός τραπεζικού Υποκαταστήματος στον Κρουσώνα, μπορεί να δημιουργήσει συμφόρηση πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα του Γαζίου,  γεγονός που συμβάλει ακόμα περισσότερο στην μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης ρωτά ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα υποκαταστήματα τραπεζών στην επαρχία.

Κρήτη

Ηράκλειο

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε αυτά καθώς παρότι άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά από αυτά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Αιτία η έλλειψη πελατών αλλά και καθυστερημένη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης η εικόνα είναι η ίδια καθώς κεντρικά ξενοδοχεία αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

 

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο

 

Στο Ηράκλειο μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων άνοιξαν τη Δευτέρα μόλις 5 ξενοδοχεία όταν την ίδια ώρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πάνω από 20 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ekriti.

Σε σύνολο χώρας ούτε το το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για να ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Εφαρμογή των οδηγιών

 

Παράλληλα όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Όπως εκτιμάται, εκτός από την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς και η μη ύπαρξη αεροπορικών πτήσεων είναι λόγοι που καθιστούν δυσχερή την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Ικανοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο ekriti, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναπρόσληψή τους με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια εάν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αναστείλει την σύμβαση προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους που είχε να κάνει με την επιβίωση των οικογενειών τους όπως οι ίδιοι υποστήριζαν

 

Ερωτηματικά με τις αστικές ευθύνες

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Κουμπαράκη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακόμη πολλά ζητήματα σχετικά με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων σε περίπτωση ασθένειας πελάτη από τον κορωνοιό καθώς η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στη βουλή, προβλέπει μεν ότι εάν διαπιστωθεί ότι τα έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, ωστόσο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του θα μπορεί εκεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε είναι διακρατικές συμφωνίες και εν συνεχεία η ψήφιση από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες και από σήμερα τα σεμινάρια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λευτέρης Βαρδάκης