Κρήτη

Ηράκλειο

Επιμελητήριο Ηρακλείου - Σεισμός: Ζητά τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν

Επιμελητήριο

Την άμεση παρέμβαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης-Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό ζητεί με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε συνέχεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Αρκαλοχώρι.

Απευθυνόμενος στους κυρίους Χρήστο Σταϊκούρα και ‘Αδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ενημερώνει τους υπουργούς για την έκταση των ζημιών και τα συνακόλουθα προβλήματα που καθιστούν απολύτως δυσχερή τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και καταθέτει τις προτάσεις που καταγράφηκαν ως επιτακτικά αιτήματα, στη διάρκεια της συνάντησης που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, ζητώντας πρωτίστως τη μετεγκατάσταση των άστεγων επιχειρήσεων σε ενιαίο χώρο, με τη μορφή προσωρινού, αλλά λειτουργικού εμπορικού κέντρου.

Αναλυτικά, ο κ. Αλιφεριάκης αναφέρει στην επιστολή του:

«Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση των 5,8R της Δευτέρας 27/9 και τη διαρκή και συνεχόμενη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία στοίχισε και την ζωή ενός συνανθρώπου μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που υπέστησαν ζημιές. Ειδικά σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές, ενώ αυτή η λαίλαπα από τη σεισμική ακολουθία έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο όπου η επαναφορά στην κανονικότητα δεν έχει ολοκληρωθεί, μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα αυτών. Υπάρχει πραγματική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου, να πραγματοποιηθεί άμεσα, καταγραφή των ζημιών και αφενός να αποζημιωθούν συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών, αφετέρου να υποστηριχθεί η αποκατάσταση της λειτουργίας τους κλπ.

 

Για όλα τα παραπάνω, συμμετείχαμε σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε στο Αρκαλοχώρι ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγάκης, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και εκπρόσωποι πολλών φορέων, για να συζητηθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής και να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

 

Τα βασικά συμπεράσματα από τη συζήτηση ήταν τα ακόλουθα:

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί αγγίζουν τις 250. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η αδυναμία λειτουργίας τους εξαιτίας του ότι τα κτίσματα που τις φιλοξενούσαν είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν καταστεί επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματικοί χώροι προς ενοικίαση και αν εξευρεθεί κάποιος χώρος οι τιμές ενοικίασης είναι αποτρεπτικές

Είναι επιτατική ανάγκη να υπολογιστεί το διαφυγόν (απωλεσθέν) εισόδημα του κάθε επιχειρηματία, ώστε να υπάρξει αναλογικότητα των διαφυγόντων εισπράξεων/κερδών

Επίσης οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να τεθούν σε αναστολή εργασίας με εντολή δημόσιας αρχής, με ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες του Υπουργείου Εργασίας για την πανδημία

Επιδότηση κόστους μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων

Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων (ΦΠΑ, ΑΠΔ, MyDATA, Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, myBusinessSupport, κλπ) αρχής γενομένης από την 27η Σεπτεμβρίου

Απαλλαγή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ (μισθωτών & μη μισθωτών). Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.

 

Το σημαντικότερο όλων είναι η παραμονή των επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Για την άμεση λειτουργία της αγοράς και έως τον τελικό ανασχεδιασμό και αποκατάσταση των κτισμάτων της περιοχής προτείνεται η μετεγκατάστασή τους σε ενιαίο χώρο, όπου θα δημιουργηθεί ένα προσωρινό, αλλά λειτουργικό εμπορικό κέντρο.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: "Ίλιγγος" στους καταναλωτές από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Στα ύψη και η αμόλυβδη!

Ηράκλειο: Πυρκαγιά, εν μέσω θυελλωδών ανέμων, σε χωριό

Ηράκλειο: Έκλεβαν από λίρες και κοσμήματα μέχρι ... όπλα!

 

 

Κρήτη

Λασίθι

Δήμος Ιεράπετρας: Αποκαθίσταται η βατότητης της περιφερειακής οδού Μουρνιών

Ιεράπετρα

Σύμβαση προϋπολογισμού 58.000€ για την αποκατάσταση της βατότητας στην περιφερειακή οδό της Κοινότητας των Μουρνιών υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, με την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία του Αντιδημάρχου, κ. Γεωργίου Ασπραδάκη και του πρώην Προέδρου της Κοινότητας, κ. Εμμανουήλ Δαμασκηνάκη. Οι εργασίες αφορούν επεμβάσεις για την επισκευή και την αποκατάσταση της βατότητας τμήματος μήκους 750 μ που σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση με διαβρωμένα και αποσαθρωμένα τμήματα ασφαλτόστρωσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κος Καλαντζάκης, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης κρισιμότητας για την ευρύτερη περιοχή που αποτελούσε απαίτηση των κατοίκων εδώ και χρόνια.

Ως Δημοτική Αρχή καταγράψαμε την ανάγκη που υπήρχε και με τη συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας μελετήσαμε, πήραμε τις εγκρίσεις, διεκδικήσαμε την χρηματοδότηση του έργου, το δημοπρατήσαμε και τώρα περνάμε στο στάδιο της υλοποίησης.

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση και κυκλοφορία προς την ευρύτερη περιοχή διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και ενισχύοντας την οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Συρροή κρουσμάτων μετά την όπερα

Κρήτη - κορωνοϊός: "Καμπάνες" σε πελάτες που δεν φορούσαν μάσκα

 

 

ESPA BANNER