Κρήτη

Ηράκλειο

Αντιδράσεις στο Τυμπάκι για τη φιλοξενία προσφύγων - Ζητούν να εξαιρεθεί η περιοχή

πρόσφυγες

Λαϊκή συνέλευση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Πλατεία Τυμπακίου, η οποία συνεκλήθη από "Δημότες και Φορείς της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου".
Το ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε εστιάζει στην εξαίρεση της περιοχής από την δημιουργία "καταυλισμού - hot spot", λόγω του άγνωστου και μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Ζητείται η άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, καθώς και η έναρξη όλων των ενεργειών για την καταγραφή του αριθμού των μεταναστών.

​Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο αρχικός σχεδιασμός Μουζάλα, αλλάζει, μετά την πρόταση για φιλοξενία των προσφύγων σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, κάτι που θα συζητηθεί, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης την προσεχή Τρίτη.
 
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Μετά την  λαϊκή συγκέντρωση  της 9ης Σεπτεμβρίου 2016  , την οποία  συγκάλεσαν στο Τυμπάκι οι  φορείς  της Δημοτικής Ενότητας  Τυμπακίου  με θέματα:

1) Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη παραμονή χιλιάδων παράνομων  (και μη καταγεγραμμένων)  μεταναστών σ΄αυτήν και  κυρίως στο Τυμπάκι και
2) Το ενδεχόμενο δημιουργίας  καταυλισμού (ΗΟΤ SPOT) στο Δήμο Φαιστού ..

Μετά  το ομόφωνο  ψήφισμα  της λαϊκής αυτής  συγκέντρωσης. Μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες και αιτήματα των φορέων  για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, για συζήτηση και  λήψη απόφασης  σχετικής με τα παραπάνω θέματα , οι οποίες όμως  είτε αγνοήθηκαν είτε «έπεσαν στο κενό».

Αφού  διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού αποφάσισε να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο  μετά την  συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) της  13ης Σεπτεμβρίου 2016 , απευθύνοντας  μάλιστα  δια του τύπου σχετική επιστολή προς τους δημότες.
 

τυμπάκι πρόσφυγες

τυμπάκι πρόσφυγες, by renas

(φωτογραφία: mesaralive.gr)

Επειδή κρίνουμε ότι απαιτείται και επιβάλλεται πριν από κάθε συζήτηση  ή λήψη  απόφασης , να γνωστοποιηθεί  στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ)  και τα μέλη της, η σημερινή κατάσταση στο Δήμο Φαιστού και το  ομόφωνο ψήφισμα των   φορέων και δημοτών της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου , αποφασίσαμε  και αποστέλλουμε το  ομόφωνο ψήφισμα  στον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπρινό  , με παράλληλη κοινοποίησή του τόσο στον  Δήμαρχο  Φαιστού κ. Αρμουτάκη, όσο και στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  του Δήμου Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη , ως  αιρετό μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, με αίτημα  να διαβαστεί  αυτό  στην σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 και να ληφθεί υπ΄ όψιν.
 
                      ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ
                                     
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Της λαϊκής συγκέντρωσης  της 9ης Σεπτεμβρίου 2016  , την οποία  συγκάλεσαν στο Τυμπάκι οι  φορείς  της Δημοτικής Ενότητας  Τυμπακίου  με θέματα:

1) Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη παραμονή χιλιάδων παράνομων  (και μη καταγεγραμμένων)  μεταναστών σ΄αυτήν και  κυρίως στο Τυμπάκι και
2) Το ενδεχόμενο δημιουργίας  καταυλισμού (ΗΟΤ SPOT) στο Δήμο Φαιστού

Αφού:

Α) γι΄ άλλη μια φορά  διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται  από την παραμονή υπερβολικά μεγάλου, μη καταγεγραμμένου αριθμού λαθρομεταναστών στο Δήμο Φαιστού  και κυρίως στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την δημόσια υγεία και ασφάλεια 
Β) κατά  γενική  ομολογία η περιοχή δεν  «αντέχει» να φιλοξενήσει   μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών

ΖΗΤΟΥΜΕ
                                                   
Ι. α) να αναγνωρίζεται η δεινή κατάσταση του Δήμου μας λόγω  του  υπερβολικά μεγάλου, μη καταγεγραμμένου αριθμού λαθρομεταναστών  και κυρίως στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και για τον λόγο αυτό να εξαιρεθεί από την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων  φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. 

β) να  γνωστοποιείται προς την Κυβέρνηση , προς κάθε αρμόδιο  Υπουργείο ,  προς  την Περιφέρεια ,  την ΤΕΔ και την  ΠΕΔ  και  όπου αλλού χρειαστεί  ότι ο Δήμος Φαιστού είναι  υπερκορεσμένος  και  ότι δεν διαθέτει  ούτε  χώρους ούτε δυνατότητα φιλοξενίας  άλλων , μεταναστών ή προσφύγων. Το  γεγονός  αυτό   πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν από την   Πολιτεία  κατά  το σχεδιασμό της   σε επίπεδο χώρας  και ν’ αποτελεί  βασικό κριτήριο.    

γ) την  άμεση κινητοποίηση  των εκτελεστικών οργάνων της Δημοτικής Αρχής  για καταγραφή  και ταυτοποίηση των διαβιούντων  σήμερα στην περιοχή μεταναστών, τον  υγειονομικό έλεγχο  και την  αστυνόμευση της περιοχής, θέτοντας τις  Αστυνομικές Αρχές ενώπιον των ευθυνών τους .

ΙΙ. Την άμεση, έκτακτη , σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού  και την λήψη απ΄αυτό απόφασης  ,που να εκφράζει την ομόφωνη  άποψη των κατοίκων και δημοτών κατά τα παραπάνω

ΟΙ  ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν αυταρχισμό και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία

Διάκριση για γιατρό

Άλλο ένα "περιστατικό διοικητικού αυταρχισμού, παρεμβάσεων και απειλών εξελίσσεται αυτή την περίοδο στα νοσοκομεία της Κρήτης", καταγγέλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει τα εξής:

"Συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2021 το Διοικητικό Εφετείο Χανίων για διαδικαστικούς λόγους ακύρωσε κρίση Ιατρών ΕΣΥ του 2016 στο ΠαΓΝΗ και  ζήτησε την επανάληψη της κρίσης και την επαναξιολόγηση των βιογραφικών δύο υποψηφίων.

Την 1η Ιουνίου η 7η ΥΠΕ τροποποίησε το συμβούλιο κρίσης δεδομένου ότι κάποια από τα μέλη του  είχαν συνταξιοδοτηθεί ή φύγει από το ΠαΓΝΗ. Ωστόσο η νέα κρίση,7μήνες μετά, δεν έχει γίνει ακόμα παρόλο που αφορά μια ειδικότητα (αναισθησιολογία) που βρίσκεται σε έλλειψη όχι μόνο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο αλλά σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, και πολύ συχνά οι ήδη υπάρχοντες αναισθησιολόγοι μετακινούνται κατά το δοκούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να μπαλώσουν τρύπες του συστήματος. Παραδόξως η διοίκηση της ΥΠΕ αντί να αξιοποιήσει άμεσα μια τέτοια δυνατότητα στην πιο ευαίσθητη, λόγω ένδειας,  ειδικότητα σφυρίζει αδιάφορα, κωλυσιεργεί, κρατώντας σε ομηρία τόσο τους υποψήφιους και τους εκλέκτορες όσο και το νοσοκομείο που έχει άμεση ανάγκη από εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Για την κρίση αυτή, που δεν είναι η μοναδική που ακυρώνεται και απαιτείται η επανάληψη της, έχει μάλιστα κινήσει πειθαρχικές διώξεις για τις αρχικές εισηγήτριες. Δεδομένου ότι  δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρίσης, ώστε να φανεί και με άλλους εισηγητές εάν η αρχική κρίση ήταν σωστή ή όχι,  ούτε έχει εκδικαστεί η μήνυση που έχει υποβάλει η μια εκ των υποψηφίων-ώστε να υπάρχει καταδικαστική απόφαση-  θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν προσπάθεια εκφοβισμού και των νέων εισηγητών και μεθόδευση ώστε να χειραγωγηθεί η κρίση τους. Παρεμπιπτόντως, την εικόνα συμπληρώνει η παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων με εκτόξευση απειλών προς τις δύο εισηγήτριες για διοικητικές ποινές  –χωρίς καν να έχει συγκληθεί πειθαρχικό συμβούλιο-εκτελώντας πιθανώς  εντολές της Διοικήτριας ή κάποιου τοπικού κομματικού παράγοντα.  Δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο που οι μεθοδεύσεις αυτές εμφανίζονται με την ανάληψη του νέου υπουργού υγείας, γνωστού για τα δημοκρατικά του φρονήματα, σηματοδοτώντας με το πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνεται την άσκηση των καινούργιων του καθηκόντων.

Για μας η κρίση των ιατρών ΕΣΥ αποτελεί μια διοικητική διαδικασία που θα πρέπει να είναι αξιοκρατική, αντικειμενική και δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένος δόλος ή χρηματισμός. Ζητούμε την άμεση αναστολή των πειθαρχικών διώξεων των δύο συναδέλφων και την διαφύλαξη της διαδικασίας των κρίσεων από παρεμβάσεις και παρεμβολές. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να καλέσουμε τους συναδέλφους που συμμετέχουν  στα συμβούλια κρίσης να απέχουν, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν δικαστικές περιπέτειες. Είναι πιστεύουμε κατανοητό από τους διοικούντες ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα τα ήδη φρικτά υποστελεχωμένα νοσοκομεία του νησιού μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Διψήφιος, μετά από καιρό, ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου για τα μέτρα που ισχύουν στα οδοντιατρεία

ESPA BANNER