Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αντιδράσεις στο Τυμπάκι για τη φιλοξενία προσφύγων - Ζητούν να εξαιρεθεί η περιοχή

Image
πρόσφυγες
 clock 18:16 | 10/09/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Λαϊκή συνέλευση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Πλατεία Τυμπακίου, η οποία συνεκλήθη από "Δημότες και Φορείς της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου".
Το ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε εστιάζει στην εξαίρεση της περιοχής από την δημιουργία "καταυλισμού - hot spot", λόγω του άγνωστου και μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Ζητείται η άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, καθώς και η έναρξη όλων των ενεργειών για την καταγραφή του αριθμού των μεταναστών.

​Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο αρχικός σχεδιασμός Μουζάλα, αλλάζει, μετά την πρόταση για φιλοξενία των προσφύγων σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, κάτι που θα συζητηθεί, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης την προσεχή Τρίτη.
 
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Μετά την  λαϊκή συγκέντρωση  της 9ης Σεπτεμβρίου 2016  , την οποία  συγκάλεσαν στο Τυμπάκι οι  φορείς  της Δημοτικής Ενότητας  Τυμπακίου  με θέματα:

1) Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη παραμονή χιλιάδων παράνομων  (και μη καταγεγραμμένων)  μεταναστών σ΄αυτήν και  κυρίως στο Τυμπάκι και
2) Το ενδεχόμενο δημιουργίας  καταυλισμού (ΗΟΤ SPOT) στο Δήμο Φαιστού ..

Μετά  το ομόφωνο  ψήφισμα  της λαϊκής αυτής  συγκέντρωσης. Μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες και αιτήματα των φορέων  για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, για συζήτηση και  λήψη απόφασης  σχετικής με τα παραπάνω θέματα , οι οποίες όμως  είτε αγνοήθηκαν είτε «έπεσαν στο κενό».

Αφού  διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού αποφάσισε να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο  μετά την  συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) της  13ης Σεπτεμβρίου 2016 , απευθύνοντας  μάλιστα  δια του τύπου σχετική επιστολή προς τους δημότες.
 

τυμπάκι πρόσφυγες

τυμπάκι πρόσφυγες, by renas

(φωτογραφία: mesaralive.gr)

Επειδή κρίνουμε ότι απαιτείται και επιβάλλεται πριν από κάθε συζήτηση  ή λήψη  απόφασης , να γνωστοποιηθεί  στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ)  και τα μέλη της, η σημερινή κατάσταση στο Δήμο Φαιστού και το  ομόφωνο ψήφισμα των   φορέων και δημοτών της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου , αποφασίσαμε  και αποστέλλουμε το  ομόφωνο ψήφισμα  στον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπρινό  , με παράλληλη κοινοποίησή του τόσο στον  Δήμαρχο  Φαιστού κ. Αρμουτάκη, όσο και στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  του Δήμου Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη , ως  αιρετό μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, με αίτημα  να διαβαστεί  αυτό  στην σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 και να ληφθεί υπ΄ όψιν.
 
                      ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ
                                     
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Της λαϊκής συγκέντρωσης  της 9ης Σεπτεμβρίου 2016  , την οποία  συγκάλεσαν στο Τυμπάκι οι  φορείς  της Δημοτικής Ενότητας  Τυμπακίου  με θέματα:

1) Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη παραμονή χιλιάδων παράνομων  (και μη καταγεγραμμένων)  μεταναστών σ΄αυτήν και  κυρίως στο Τυμπάκι και
2) Το ενδεχόμενο δημιουργίας  καταυλισμού (ΗΟΤ SPOT) στο Δήμο Φαιστού

Αφού:

Α) γι΄ άλλη μια φορά  διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται  από την παραμονή υπερβολικά μεγάλου, μη καταγεγραμμένου αριθμού λαθρομεταναστών στο Δήμο Φαιστού  και κυρίως στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την δημόσια υγεία και ασφάλεια 
Β) κατά  γενική  ομολογία η περιοχή δεν  «αντέχει» να φιλοξενήσει   μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών

ΖΗΤΟΥΜΕ
                                                   
Ι. α) να αναγνωρίζεται η δεινή κατάσταση του Δήμου μας λόγω  του  υπερβολικά μεγάλου, μη καταγεγραμμένου αριθμού λαθρομεταναστών  και κυρίως στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και για τον λόγο αυτό να εξαιρεθεί από την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων  φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. 

β) να  γνωστοποιείται προς την Κυβέρνηση , προς κάθε αρμόδιο  Υπουργείο ,  προς  την Περιφέρεια ,  την ΤΕΔ και την  ΠΕΔ  και  όπου αλλού χρειαστεί  ότι ο Δήμος Φαιστού είναι  υπερκορεσμένος  και  ότι δεν διαθέτει  ούτε  χώρους ούτε δυνατότητα φιλοξενίας  άλλων , μεταναστών ή προσφύγων. Το  γεγονός  αυτό   πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν από την   Πολιτεία  κατά  το σχεδιασμό της   σε επίπεδο χώρας  και ν’ αποτελεί  βασικό κριτήριο.    

γ) την  άμεση κινητοποίηση  των εκτελεστικών οργάνων της Δημοτικής Αρχής  για καταγραφή  και ταυτοποίηση των διαβιούντων  σήμερα στην περιοχή μεταναστών, τον  υγειονομικό έλεγχο  και την  αστυνόμευση της περιοχής, θέτοντας τις  Αστυνομικές Αρχές ενώπιον των ευθυνών τους .

ΙΙ. Την άμεση, έκτακτη , σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού  και την λήψη απ΄αυτό απόφασης  ,που να εκφράζει την ομόφωνη  άποψη των κατοίκων και δημοτών κατά τα παραπάνω

ΟΙ  ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis