Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Aλ. Καλοκαιρινός στο Ρ/Κ: Τα κειμήλια του "Λα Τερέζ" κινδυνεύουν να πάνε σε αποθήκη!

Image
17359235_1247716905282777_6578538344988696722_o.jpg
 clock 10:47 | 24/03/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Συνεχίζονται οι έντονες  αντιδράσεις από πολίτες, φορείς και πολιτικούς για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης – ένα πραγματικό ίδρυμα κόσμημα - εάν τελικά δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των παρακαταθηκών του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, οι οποίες κάθε 5 χρόνια, σχεδόν τυπικά, ανανεώνονταν.Το μουσείο φιλοξενεί σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς και συντελεί με υποδειγματικό τρόπο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

​Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Πρόεδρος του Μουσείου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για το Μουσείο που από την από την ίδρυση του εδώ και περίπου μισό αιώνα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προαγωγή και προβολή της Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης

Ο κ.Καλοκαιρινός περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που θα προκύψει για ένα μουσείο που έχει κάθε χρόνο πάνω από 30.000 επισκέπτες υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με εκατοντάδες σχολεία από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν εισηγήσεις από πολλές εφορίες αρχαιοτήτων από όλη την Κρήτη να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις για τα εκθέματα που έχουν παραχωρηθεί όπως από Χανιά Ρέθυμνο και Μεσαρά αλλά και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων Ηρακλείου που ζητά πίσω τα κειμήλια από το θρυλικό ναυάγιο του «La Thérèse».
Όπως τόνισε ο κ.Καλοκαιρινός αυτά τα ευρήματα κινδυνεύουν να πάνε σε αποθήκη ενώ και τα υπόλοιπα εκθέματα θα μετακινηθούν σε μικρές συλλογές ανα την Κρήτη αποκομμένα από το συνεκτικό κρίκο που τα συνδέει ιστορικά.

mary_rose_10.jpg

mary_rose_10.jpg, by lefterv

Παράλληλα επεσήμανε ότι την τελική απόφαση καλείται να λάβει το Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού φαίνεται να μην γνώριζε το θέμα.
Άρα οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες ενώ για το θέμα έχουν κατατεθεί και ερωτήσεις στη βουλή από το γραμματέα της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και τον γραμματέα της Κ.Ο της δημοκρατικής συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.
Την στήριξη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έχουν εκφράσει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός,πολίτες και πλήθος φορέων
 
Το θρυλικό ναυάγιο
 
Ένα ναυάγιο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου). Το πλοίo «La Thérèse» κατασκευάστηκε στην Τουλώνη (1662-1665) και ήταν ένα από τα καλύτερα σκάφη του στόλου του Λουδοβίκου ΙΔ’. Έφτασε στην Κρήτη στις 19 Ιουνίου 1669 κατά την αποστολή της τελευταίας και πιο σημαντικής γαλλικής βοήθειας στο νησί. Ας σημειωθεί ότι η γαλλική δύναμη  αριθμούσε 41 σκάφη από τα οποία τα 17 μεταφορικά και τα υπόλοιπα ιστιοφόρα πολεμικά και γαλέρες, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό έφτανε τους 15.000 άνδρες (πληρώματα) και 8.000 στρατιώτες.

me-fantastikh-skhnh-apo-th-poliorkia-toy-xandaka.jpg

me-fantastikh-skhnh-apo-th-poliorkia-toy-xandaka.jpg, by lefterv

​Ήταν το μόνο σκάφος που βυθίστηκε κατά την οργανωμένη αντεπίθεση από ξηρά και θάλασσα των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων στις 24 Ιουλίου 1669. Η βύθισή του, από τυχαία μάλλον έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του, είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων, τη συνθηκολόγηση και την παράδοση του «Μεγάλου Κάστρου» στους Τούρκους.
Σύμφωνα με αρχειακές πηγές, αμέσως μετά Γάλλοι και Ενετοί εξέτασαν τη δυνατότητα ανέλκυσης και περισυλλογής αντικειμένων, ιδίως των κανονιών του. Η επιχείρηση, ωστόσο, ήταν δύσκολη καθώς το ναυάγιο ήταν κοντά στην ακτή και οι Τούρκοι κανονιοβολούσαν κάθε σκάφος που πλησίαζε. Αργότερα οι Τούρκοι ανέλκυσαν αρκετά κανόνια και τα μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1976, το ναυάγιο εντοπίστηκε στον κόλπο του Δερματά, σε βάθος 10 μ. στη διάρκεια ενάλιων ερευνών που διενήργησε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Ζακ Ιβ Κουστό και ύστερα από υπόδειξη ενός Ηρακλειώτη αυτοδύτη Μανόλη Βουτσαλά. Λόγω των μακάβριων ευρημάτων του ονομάστηκε αρχικά «ναυάγιο των κρανίων». Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία συνεχίστηκε από το 1987 μέχρι και το 1994, ανελκύστηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων μεταξύ των οποίων πολεμικό υλικό, όπως κανόνια με τα εμβλήματα των Γάλλων βασιλέων και μπάλες κανονιών, είδη καθημερινής χρήσης του πληρώματος πολλά εξαρτήματα και κομμάτια από το πλοίο και ανθρωπολογικό υλικό.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis