Κρήτη

Χανιά

«Θωρακίζεται» το παραλιακό μέτωπο της πόλης των Χανίων

χανιά παραλιακό μέτωπο

«Θωρακίζεται» το βόρειο παραλιακό μέτωπο της πόλης των Χανίων στην περιοχή του Κουμ - Καπί καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την προστασία και ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικιστικά και τουριστικά σημεία της πόλης.

Για την συγκεκριμένη περιοχή εκπονείται ήδη η μελέτη για την ανάπλαση της λιμενικής ζώνης από τους μελετητές που έλαβαν το 1ο βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η αρχιτεκτονική προμελέτη έχει υποβληθεί και το ∆ημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων καλείται πλέον να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, δηλαδή την εκπόνηση των υποστηρικτικών και συνοδών μελετών, καθώς με την αρχιτεκτονική μελέτη ξανασχεδιάζεται το όριο ξηράς-θάλασσας και αντί του σημερινού κρηπιδώματος προτείνονται νέες διαμορφώσεις με τη μορφή προβόλου, προσβάσεις στη θάλασσα και στην αμμουδιά με ράμπες και σκάλες και υπόγειοι χώροι υγιεινής. Ωστόσο, η εικόνα που έχει αποτυπωθεί για την περιοχή επιβάλει την εκπόνηση τριών επιπλέον μελετών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τεχνική έκθεση του Λιμενικού Ταμείου που παρουσιάζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, «στην περιοχή του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί Χανίων τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης που έχουν ως επακόλουθο τη μείωση του ενεργού πλάτους της αμμώδους παραλίας και τη δημιουργία σπηλαιώσεων στα παρακείμενα έργα υποδομής. Τα αρχικό υλικό κατασκευής και πλήρωσης της παραλιακής ζώνης είναι χαμηλής ποιότητας και ο κρηπιδότοιχος δεν προσφέρει την απαραίτητη προστασία για την παραλιακή ζώνη που είναι συνεχώς εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα όλες οι κατασκευές (κατοικίες, δρόμοι, αγωγοί δικτύων.) του παραλιακού μετώπου να βρίσκονται σε επισφάλεια και να απαιτούνται άμεσα έργα προστασίας». 

Στο πλαίσιο αυτό το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην ανάθεση τριών ακόμα μελετών. Πρόκειται για τη γεωτεχνική μελέτη, την ακτομηχανική - λιμενική μελέτη και τη στατική μελέτη.

Η γεωτεχνική μελέτη αφορά στην ανάλυση της στρωματογραφίας της περιοχής με την κατάλληλη διερεύνηση των ιζημάτων για τις ανάγκες της ακτομηχανικής μελέτης, ενώ θα εκπονηθεί και μελέτη θαλάσσιων θεμελιώσεων για τις ανάγκες της στατικής μελέτης για τις νέες διαμορφώσεις της αρχιτεκτονικής πρότασης. Η Ακτομηχανική και Λιμενική μελέτη θα διερευνήσει τις φυσικές διεργασίες στην περιοχή ώστε να προκύψει η βιωσιμότητα του έργου και η αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικών έργων προστασίας των νέων κατασκευών και συγκράτησης της νέας παραλίας, καθώς και τη θωράκιση της ακτής έναντι της διάβρωσης με την εξέταση διάφορων λύσεων για την επιλογή της βέλτιστης για την υπό εξέταση περιοχή. Η Στατική Μελέτη αφορά στη διερεύνηση της στατικής ευστάθειας των προτεινόμενων από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έργων στο παράκτιο μέτωπο του Κουμ- Καπί σε σχέση με τα απαιτούμενα έργα προστασίας της ακτής από τη διάβρωση.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στοιβάζουν 30 μαθητές σε 25 τ.μ. γιατί... βάφουν επί 1 μήνα 2 αίθουσες! (φωτό)

Κουβάδες με μπογιά και ρολά στις σχολικές αίθουσες... αντί για μαθητές

Απίστευτο κι όμως ελληνικό... Κουβάδες με μπογιά, πινέλα, ρολά,σκούπες σε τάξεις και στο "βάθος κήπος" μαθητές που προσπαθούν να κάνουν το μάθημά τους. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.

Πρόκειται για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Μποδοσάκειο), όπου εδώ και έναν ολόκληρο μήνα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου σε 2 αίθουσες, χωρίς όμως αυτές να ολοκληρώνονται με αποτέλεσμα μαθητές κι εκπαιδευτικοί να ταλαιπωρούνται καθημερινά!

Εξάλλου οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το ekriti.gr, μιλούν από μόνες τους..

Άδειασαν τις αίθουσες για τις εργασίες αποκατάστασης
Άδειασαν τις αίθουσες για τις εργασίες αποκατάστασης
Μερεμέτια στο Μποδοσάκειο
Μερεμέτια στο Μποδοσάκειο
Οι εργασίες έμεινα μισοτελειωμένες
Οι εργασίες έμεινα μισοτελειωμένες
Πάτωμα σε σχολική αίθουσα
Πάτωμα σε σχολική αίθουσα

Μάλιστα, προκειμένου να πραγματοποιηθούνοι οι εργασίες στις αίθουσες της σχολικής μονάδας, πάνω από 30 (!) μαθητές στοιβάχθηκαν μέσα σε μια αίθουσα 25-30 τ.μ. για να κάνουν εκεί το μάθημά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται απο υγειονομικής πλευράς, ειδικά σε περίοδο πανδημίας...

Φθορές στο ταβάνι του σχολείου
Φθορές στο ταβάνι του σχολείου
Έβαψαν τους τοίχους... αλλά άφησαν εκεί τα πινέλα
Έβαψαν τους τοίχους... αλλά άφησαν εκεί τα πινέλα
Τρύπα στο πάτωμα του Σχολείου
Τρύπα στο πάτωμα του Σχολείου

Η κατάσταση αυτή - όπως ήταν λογικό - ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των γονέων, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίησή τους και την απεύθυνση τους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και κατ'επέκτασιν την επίσκεψη της στο σχολείο προκειμένου να διαπιστώσει την απίστευτη κατάσταση ιδίοις όμμασι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Προϊστάμενος της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Παπαδάκης.

Κουβάδες με μπογιά και ρολά στις σχολικές αίθουσες... αντί για μαθητές
Κουβάδες με μπογιά και ρολά στις σχολικές αίθουσες... αντί για μαθητές

Τα μερεμέτια ωστόσο στο σχολείο παραμένουν μισοτελειωμένα, μιας και σήμερα Τετάρτη, ανήμερα  της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το συνεργείο εργασιών αποφάσισε να μην εμφανιστεί καν στο Μποδοσάκειο για να συνεχίσει με τα όσα πρέπει να γίνουν...

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μυλοπόταμος: Μαθητές και εκπαιδευτικοί μάζεψαν 115 κιλά απορρίμματα από τις ακτές

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διεπιστημονικό Συνέδριο για την κοινωνία και την επιστήμη

Δήμος Ηρακλείου: Γκράφιτι στον Καράβολα

 

ESPA BANNER