Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Πάνω από 14% η πτώση στο τζίρο της αγοράς μετά τις εκπτώσεις

εκπτώσεις

Με αφορμή το τέλος της εκπτωτικής περιόδου στα Χανιά, ο εμπορικός σύλλογος της περιοχής έβγαλε σχετική ανακοίνωση:

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Συνάδελφοι –σες
  
Άλλη μια εκπτωτική περίοδο έφτασε στο τέλος της. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Εμπορικού Κόσμου των Χανίων ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποίησε  μια τηλεφωνική έρευνα .

Σκοπός της έρευνας ήταν να δούμε την αυξομείωση του τζίρου  μέχρι τώρα ,  αλλά και πιο εξειδικευμένα για  την εκπτωτική –καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης κατά πόσο οι
συνάδελφοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην βαριά φορολογία.   
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:
 
Ο τζίρος στην εκπτωτική περίοδο σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα κυμάνθηκε πτωτικά  από 10% έως 14%.

Ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως το  25% των συναδέλφων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις φορολογικές –ασφαλιστικές υποχρεώσεις ενώ άλλο ένα 20% φοβάται ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει να είναι συνεπές.
 
Επειδή  κατά τη καλοκαιρινή περίοδο οι προσδοκίες από τον τουρισμό είναι πάντα μεγάλες ,  η εικόνα που έχουμε είναι η εξής :
 
Σε  εμπορικά  καταστήματα στην τουριστική περιοχή Χρυσή Ακτή –Αγ. Μαρίνα-Πλατανιάς –Γεράνι και κατά την περίοδο Απρίλιος-Αύγουστος ο τζίρος  είναι πτωτικός περίπου 20% .Μικρή αύξηση 3% έως 5% παρουσιάζουν στην ίδια περιοχή τα μίνι μάρκετ τα μικρά σουπερ μάρκετ και τα αρτοποιεία .Ο τζίρος στην εστίαση στην ίδια τουριστική περιοχή μέχρι τέλος Αυγούστου είναι πτωτικός σε σχέση με πέρυσι 15% έως 20%.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι λόγο του ότι  τα Χανιά ήταν ένας  απ τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς  ,  η επισκεψιμότητα   στα εμπορικά  καταστήματα της πόλης μας  είτε από Έλληνες  είτε από ξένους τουρίστες ήταν μεγάλη αλλά η εισπραξιμότητα δεν ήταν η ανάλογη.
 
Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι  στα παραδοσιακά μαγαζιά που δεν κάνουν εκπτώσεις στα είδη  που εμπορεύονται ,  η πτώση στον τζίρο  από την αρχή του χρόνου αγγίζει το 30%.
 
Συνάδελφοι –σες
 

Τα συμπεράσματα για την εμπορική δραστηριότητα  την εκπτωτική περίοδο αλλά και συνολικά είναι ότι, παρ όλα  τα  πραγματικά μεγάλα  ποσοστά εκπτώσεων, την  καλή ποιότητα των προϊόντων , την φιλική εξυπηρέτηση, παραδοσιακά, προς τους πελάτες μας :
 
1)Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι αρκετά περιορισμένη ,από τις περικοπές μισθών –συντάξεων, τα  ψηλά ποσοστά ανεργίας, από την σκληρή φορολογία κ.α.
 
2) Η οικονομική στάθμη του τουρισμού που έρχεται  είναι χαμηλή γεγονός που αποδεικνύει ότι και οι Ευρωπαίοι πολίτες περνάνε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες
3)Η εμπορική δραστηριότητα ,η μερίδα του λέοντος δυστυχώς  καταλήγει στα μεγαλομάγαζα και στις πολυεθνικές.
 
4)Ένα  μέρος των μικρών έμπορων και αυτοαπασχολούμενων το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα  στις φορολογικές και στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
 
Καλούμε τον Χανιώτη καταναλωτή να συνεχίσει να στηρίζει  έμπρακτα τις μικρές επιχειρήσεις γιατί έτσι θα είναι πολλαπλά ωφελημένος. 
 
Τέλος απευθυνόμαστε στους συναδέλφους και τους καλούμε να  συσπειρωθούν γύρω από τον σύλλογο, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του συλλόγου , να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι ,να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας ,την ζωή που μας κλέβουν.    
 
          
Με εκτίμηση
                                                              
 
  Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γενική Γραμματέας
 
Βουρλάκης Νίκος                                                                              Μπινιά Ιωάννα
 
                                                                                  

Κρήτη

Κορωνοϊός - Πελώνη για Κρήτη: Οι μεταλλάξεις προσέγγισαν το 90% των νέων κρουσμάτων

αριστοτελία πελώνη

Η κα Πελώνη ξεκινώντας την σημερινή  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα».

Εξήγησε ότι γι αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. «Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εκτιμάται πως μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι άνω των 60 ετών

«Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70 % των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%», είπε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!

Κριτσωτάκης: Νοσηλευτές που δεν εμβολιάστηκαν αποφεύγουν περιστατικά covid

Νοσοκομεία Κρήτης: Αριθμός ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό!