Κρήτη

Χανιά

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρέδωσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχολεία

img_0008.jpg

Εκδήλωση για την απόδοση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα είκοσι σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ που διοργάνωσε η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” εορτάζοντας τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της, πραγματοποιήθηκε  σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. 

Εισαγωγικά ο Γιάννης Γαρεδάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη στις παρεμβάσεις που κάνουν κατά καιρούς τα «Χανιώτικα Νέα» και το «Μουσείο Τυπογραφίας» στο χώρο της Παιδείας, του Πολιτισμού και των εκδόσεων. Αναφέρθηκε δε στην πρωτοβουλία του διαγωνισμού με τον οποίο πέρα από την αυτονόητη εμπειρία της δημοσιογραφικής προσέγγισης των γεγονότων και των τοπικών θεμάτων, στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι, αναγνωρίζοντας το ρόλο και την παρουσία τους ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία. 

Τους υπολογιστές παρέδωσαν στους εκπροσώπους των σχολείων και τους μαθητές, τόσο ο οικοδεσπότης όσο και ο Περιφερειάρχης  Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κάνοντας πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει στα σχολεία κατά την εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου του 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μιχάλης Μεϊμάρης, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό́ και Καποδιστριακό́ Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση UNESCO, με θέμα “Επιθυμία και ανθεκτικότητα: Πώς οι αποτυχίες στρώνουν τον δρόμο για την επιτυχία”. Ο καθηγητής, μιλώντας με βάση τα προσωπικά του βιώματα, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από τις αποτυχίες μας διότι αποτελούν την αφετηρία και κίνητρο για τις επιτυχίες που καταγράφει κάθε άνθρωπος στη ζωή του.  

Ο Περιφερειάρχης μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά στην τοπική κοινωνία της εφημερίδας και συνεχάρη τον κ. Γαρεδάκη για την διαχρονική παρουσία και προσφορά του ίδιου και της εφημερίδας για τα Χανιά και την Κρήτη. Απευθυνόμενος προς τους μαθητές κα τις μαθήτριες που είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο εξέφρασε τις ευχές του για πρόοδο και επιτυχίες ενώ εξαιτίας του ρεπορτάζ των μαθητών για το παλιό σχολείο του οικισμού της Αγίας Τριάδας, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης, αν δοθεί ώριμη μελέτη, θα χρηματοδοτήσει το έργο για να δημιουργηθεί ένας χώρος για τον πολιτισμό και την παιδεία.  
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί έργο ύψους 2,6 εκ. ευρώ Περιφερειακό Πρόγραμμα έργων, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης του νησιού για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα σχολεία της Κρήτης.  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητικές ομάδες έκαναν μία σύντομη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πυκνή σε νοήματα παρουσίαση, σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η δημοσίευση του ρεπορτάζ τους ή το κατά πόσο η ενασχόληση με την δημοσιογραφία άλλαξε τη δική τους οπτική, με τα περισσότερα παιδιά να μιλούν με πολύ θετικό τρόπο για την εμπειρία και να τονίζουν πως τους έκανε να αναδείξουν τοπικά θέματα και να νιώσουν ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες. 
Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός με θέμα “Τύπος, Παιδεία και Τοπική Κοινωνία” πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 211 μαθητών από είκοσι σχολεία του νομού Χανίων, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Εφημερίδας Παρασκευάς Περάκης, στόχος είναι να καταστεί θεσμός και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται την φετινή άνοιξη η ανακοίνωση του νέου διαγωνισμού, τονίζοντας πως ο προηγούμενος διαγωνισμός εντυπωσίασε, συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια και τα ρεπορτάζ που έγιναν δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα απ’ όσα γράφονται στις εφημερίδες. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο καθηγητής Αντώνης Κανάκης καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές των βραβευθέντων σχολείων.  

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER