Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ο λιμός "θερίζει" - Η κυβέρνηση προσπαθεί να... σώσει την οικονομία

Image
υεμένη λιμός
 clock 11:37 | 06/11/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Αντιμέτωπη με τους σιίτες αντάρτες που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και μια οικονομία που καταρρέει, η κυβέρνηση της Υεμένης ενέκρινε δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα κυρίως για την ενίσχυση της Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που λιμός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους.
Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον νέο πρωθυπουργού Μάιν Σαΐντ, που διορίστηκε στις 15 Οκτωβρίου, συνεδρίασε χθες Δευτέρα για πρώτη φορά και ενέκρινε τη σύσταση μιας επιτροπής αρμόδιας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.
Αν εγκριθεί, αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο δεύτερος που καταρτίζεται από το 2014, όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει καταφύγιο στο Άντεν, στη νότια Υεμένη.
Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση για την είσπραξη των φόρων και των δασμών από «όλες τις εισαγωγές που φορολογούνται» σε όλες τις εισόδους,«χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί» από τους Χούθι και τις περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο Saba.
Η Υεμένη επέβαλε για πρώτη φορά φόρο προστιθέμενης αξίας το 2005. Το τοπικό νόμισμα, το ριάλ, έχασε περισσότερο από το 36% της αξίας του το 2018, παρά τη μεταφορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, προκειμένου να στηριχθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.
Η πτώση του ριάλ, που έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του από το 2014, έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων, κυρίως των τροφίμων και των καυσίμων, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Η πιο φτωχή χώρα του αραβικού κόσμου, η Υεμένη, είναι πλέον θέατρο της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τον λιμό καθώς ο πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων που στηρίζονται από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό και των ανταρτών συνεχίζεται εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα με την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του πρωθυπουργού Άχμεντ μπιν Ντάγκερ από τον Σαΐντ, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τους δύο πυλώνες του αραβικού συνασπισμού.
Τα Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους στη νότια Υεμένη κατηγορούσαν την κυβέρνηση Ντάγκερ για «ανικανότητα» και «διαφθορά».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis