Κόσμος

Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές απήχθησαν στη Λιβύη

τριπολη λιβυης

Τουλάχιστον «έξι ειρηνικοί διαδηλωτές» απήχθησαν στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας της Κυριακής εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής στη χώρα, κατήγγειλε χθες Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία, απαιτώντας την «άμεση απελευθέρωση» όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν.

Το ίδιο βράδυ, «τουλάχιστον τρεις» διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, πρόσθεσε η ΜΚΟ, η οποία συγκέντρωσε μαρτυρίες και ανέλυσε βίντεο που απαθανατίζουν τα επεισόδια.

Πολλοί Λίβυοι είναι απαυδισμένοι από τα χρόνια συγκρούσεων και διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες ζωής γίνονται από την Κυριακή κυρίως στην Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ.

Τα σοβαρότερα επεισόδια ξέσπασαν το πρώτο βράδυ, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ απροειδοποίητα για να διαλύσουν το πλήθος, τραυματίζοντας διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, τα πυρά των ανδρών «με στολές παραλλαγής» ακούστηκαν περί τις 19:30 (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας) και συνεχίζονταν ως τις 21:00 (22:00).

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τουλάχιστον έξι άνθρωποι απήχθησαν σε συνοικία της Τρίπολης που ελέγχει παραστρατιωτική οργάνωση που τυπικά αναφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΣ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που εδρεύει στο Λονδίνο. Το πού βρίσκονται παραμένει «άγνωστο».

Αυτό «πρέπει να αποκαλυφθεί αμέσως» και όλοι «οι άνθρωποι που τέθηκαν υπό κράτηση πρέπει να απελευθερωθούν», τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Ντιάνα Ελτάχαουι.

Η ίδια παρότρυνε την ΚΕΣ να διενεργήσει «σε βάθος, αμερόληπτη, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τη χρήση υπέρμετρης βίας». Οι υπεύθυνοι «πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Μέσω Facebook, η ΚΕΣ ανέφερε χθες Τετάρτη ότι οργανώθηκε συνεδρίαση αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας υπό τον επικεφαλής της, τον Φάγεζ ας Σάρατζ, για να συζητηθούν «οι συγκρούσεις» στην Τρίπολη. Οι συμμετέχοντες «επέμειναν στην ανάγκη» να εξεταστούν «όλες οι διαστάσεις» και να ληφθούν μέτρα για να «προασπιστεί η ασφάλεια των πολιτών».

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ ζήτησε να «διενεργηθεί άμεσα έρευνα» για τα επεισόδια με τη χρήση όπλων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής της ΚΕΣ Σάρατζ δοκίμασε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι Λίβυοι έχουν «το νόμιμο δικαίωμα» να εκφράζονται.

«Αναγνωρίζουμε (...) το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί» για την επιδείνωση της κατάστασης, αλλά η κρίση αυτή «διαρκεί εδώ και χρόνια», επιχειρηματολόγησε ο λίβυος πρωθυπουργός, υποσχόμενος κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές Τρίτη στην Τρίπολη, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματά τους.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται σήμερα στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011: η ΚΕΣ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και η αντίπαλή της, που ουσιαστικά εκπροσωπεί ο Χάφταρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Χάρη στην πολύ πιο αυξημένη υποστήριξη της Τουρκίας, οι δυνάμεις της ΚΕΣ μπόρεσαν να απωθήσουν τον Ιούνιο την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που προσπαθούσαν να κυριεύσουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019.

Το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί, και είναι σχετικά ήρεμο, κοντά στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια πλειάδα ξένων επεμβάσεων, οι αντίπαλες αρχές ανακοίνωσαν την 21η Αυγούστου την προσεχή οργάνωση εκλογών και την αναστολή όλων των εχθροπραξιών στην επικράτεια.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη έχουν αποτύχει ανεξαιρέτως.

Κόσμος

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η βρετανική μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες-περιοχές

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ψάχνουν απαντήσεις για το "ορφανό" μεταλλαγμένο κρούσμα

Κορωνοϊός - Γώγος: Μας ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού

Βατόπουλος - κορωνοϊός: Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα