Κόσμος

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία γύρω από το Oruc Reis

oruc reis

Τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας για τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης αποτυπώνει ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, στην οποία ο Τούρκος αξιωματούχος παραθέτει επί της ουσίας τους τέσσερις όρους της Τουρκίας για να καθίσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόι μιλά για «προκατειλημμένη» ανακοίνωση της Συνόδου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «μαξιμαλιστικές της θέσεις» στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Για να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία που παρακολουθούν το Oruc Reis, να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου- και να σταματήσει να πιέζει την “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης» αναφέρει προκλητικά ο Ακσόι.

«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους -και στην κατανομή εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων- και να μην εμπλέκουν την Ε.Ε. στα δικά τους συμφέροντα» υποστηρίζει επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Μάλιστα, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου, ο Ακσόι ζήτησε από την Ε.Ε. και τις χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους.

«Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο…» καταλήγει λέγοντας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κόσμος

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα σε θερμοκρασίες ψυγείου

pfizer εμβόλιο

Μέχρι ένα μήνα μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου) το σφραγισμένο φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer/BioNtech που έχει απομακρυνθεί από συνθήκες κατάψυξης, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ειδικότερα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) συνέστησε αλλαγή στις εγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου Comirnaty για την αντιμετώπιση της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, η οποία θα διευκολύνει τον χειρισμό του εμβολίου σε κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΜΑ συμπληρώνει ότι αυτή η αλλαγή παρατείνει την εγκεκριμένη περίοδο αποθήκευσης του μη ανοιγμένου αποψυγμένου φιαλιδίου στους 2-8 ° C (δηλ. σε κανονικό ψυγείο μετά την απομάκρυνση από συνθήκες κατάψυξης) από πέντε ημέρες σε ένα μήνα (31 ημέρες).

Η αλλαγή εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση πρόσθετων δεδομένων μελέτης που υποβλήθηκαν στον EMA από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας. Η αυξημένη ευελιξία στην αποθήκευση και το χειρισμό του εμβολίου αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών.

ειδησεις σημερα

Ταξίδι με πλοίο - Δήλωση Υγείας: Το απαραίτητο έγγραφο για κάθε επιβάτη

Self-test: Με χειρόγραφη βεβαίωση στα σχολεία,αν δεν λειτουργεί η πλατφόρμα

Κορωνοϊός- Βρετανία: Να μπει και η Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα, ζητάει ο επικεφαλής του Χίθροου