Κόσμος

Πάνω από 150 νεκροί σε διαδηλώσεις στην Αιθιοποία

Αιθιοποία

Τουλάχιστον 166 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Αιθιοπία μετά τη δολοφονία ενός δημοφιλούς τραγουδιστή, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.
Ο τραγουδιστής Χακαλού Χουντίσα , μέλος της φυλής Ορόμο, της μεγαλύτερης της Αιθιοπίας, δολοφονήθηκε από άγνωστους δράστες στην Αντίς Αμπέμπα πυροδοτώντας αναζωπύρωση των φυλετικών εντάσεων που απειλούν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας. Τα πολιτικά τραγούδια του Χουντίσα που κατήγγειλαν την οικονομική και πολιτική περιθωριποίηση της φυλής του, αποτέλεσαν το σάουντρακ των κινητοποιήσεων που βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία ο Άμπιι Άχμεντ, πριν από δύο χρόνια. Μετά το φόνο του «145 πολίτες και 11 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τις ζωές τους στις ταραχές στην περιοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας στην Ορόμια, Γκίρμα Γκελάμ. Άλλοι δέκα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με τον Γκελάμ άλλοι 167 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ συνελήφθησαν 1.084 άτομα. Αξιωματούχοι απέδωσαν το μεγάλο αριθμό των θανάτων στη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας και στη φυλετική βία στην Αιθιοπία.

 

Κόσμος

Εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός σε φτερούγες κοτόπουλου

κοτοπουλο

Ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε στη διάρκεια τακτικού ελέγχου σε φτερούγες κοτόπουλου που είχαν εισαχθεί από την Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κοτόπουλων παγκοσμίως, ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές αρχές.

Ο ιός εντοπίστηκε σε δείγματα που ελήφθησαν την Τρίτη από κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικές αρχές της μητρόπολης Σεντζέν, στη νότια Κίνα, βόρεια του Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι προχώρησαν "αμέσως" σε διαγνωστικούς ελέγχους στους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα προϊόντα, όπως και στους συγγενείς τους. Όλα τα τεστ που έγιναν ήταν αρνητικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Στην επαρχία Ανχούι, στην ανατολική Κίνα, οι δημοτικές αρχές της πόλης Ουχού ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα τον εντοπισμό του νέου κορονοϊού στις συσκευασίες γαρίδων που προέρχονταν από τον Ισημερινό. Τα πακέτα στα οποία εντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός διατηρούνταν σε καταψύκτη εστιατορίου της πόλης.

Είναι η δεύτερη φορά από τις αρχές Ιουλίου που η Κίνα γνωστοποιεί την παρουσία SARS-CoV-2 σε συσκευασίες γαρίδων από τον Ισημερινό.

Τον Ιούνιο μια τεράστια αγορά στο Πεκίνο έκλεισε μετά την εμφάνιση εστίας της επιδημίας νέου κορωνοϊού που αφορούσε εκατοντάδες ανθρώπους. Ίχνη νέου κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί εκεί σε σανίδα κοπής σολομού εισαγωγής.

Η COVID-19 είναι μια αναπνευστική νόσος και προς το παρόν τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων.

Εστίες μόλυνσης έχουν εμφανιστεί από τότε που άρχισε η πανδημία της COVID-19 σε σφαγεία σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ ή το Βέλγιο.