Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Όλα τα πρωινά του κόσμου: Πώς ξεκινά η μέρα σε διαφορετικές χώρες

Image
γερμανι απρωινο
 clock 12:47 | 05/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Όταν βρίσκεσαι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, το πρώτο που μαθαίνεις είναι να λες «καλημέρα» στην τοπική γλώσσα.

Μετά την «καλημέρα», έρχεται το δεύτερο πράγμα που κάνει κάποιος στη μέρα του, να φάει πρωινό.

Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, οι διατροφικές συνήθειες των λαών είναι πιο ποικίλες κι απ' τις γλώσσες τους, αυτό όμως τις κάνει κι ενδιαφέρουσες.

Πώς ξεκινούν, λοιπόν, τη μέρα τους, διάφοροι λαοί στον κόσμο;

Ελβετία

Τις καθημερινές, οι Ελβετοί βιάζονται και το πρωινό τους είναι γρήγορο, αλλά χορταστικό. Συνήθως περιλαμβάνει το παραδοσιακό birchermüesli, ένα μείγμα βρώμης με φρούτα και ξηρούς καρπούς, το οποίο συνήθως σερβίρεται πάνω από πηχτό γιαούρτι.

Αλλά τα Σαββατοκύριακα, το σκηνικό αλλάζει και κάνει την εμφάνισή του το ελβετικό brunch. Μαζί με τηγανίτες πατάτας, τα τυριά και τα αλλαντικά, στο επίκεντρο του τραπεζιούείναι το zopf: ένα πλεγμένο αυγόψωμο, παρόμοιο με τα μπριός, το οποίο σερβίρεται με μέλι, βούτυρο και μαρμελάδα.

Image
ελβετια πρωινο

 

Αιθιοπία

Όταν τρώτε qurs (που σημαίνει «πρωινό» στα αμχαρικά, την επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας), το πιθανότερο είναι ότι θα τρώτε κουάκερ. Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες και ονόματα για ζεστά δημητριακά που σερβίρονται σε όλη τη χώρα, το αλμυρό genfo είναι ένα από τα πιο δημοφιλή.

Το genfo φτιάχνεται ανακατεύοντας το αλεύρι κριθαριού με βραστό νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή, κολλώδης ζύμη και στη συνέχεια πλάθεται σε ένα μικρό βουναλάκι με μια τρύπα στο κέντρο. Εκεί μπαίνει λιωμένο βούτυρο αναμεμειγμένο με ένα σύνθετο μείγμα μπαχαρικών. Η συνταγή τελειώνει με γιαούρτι γύρω από τις άκρες του genfo.

Image
πρωινο αιθιοπια

 

Ιαπωνία

Τα ιαπωνικά πρωινά είναι κατά κανόνα αλμυρά και στην πραγματικότητα όσα τρώτε το πρωί στην Ιαπωνία θα μπορούσατε να τα φάτε και σε οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας.

Συχνά το πρωινό αποτελείται από μια επιλογή από μικρά πιάτα, το καθένα με μερικές μπουκιές από κάποια παραδοσιακή ιαπωνική συνταγή.

Τα ψάρια όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, η σούπα miso, τα λαχανικά τουρσί και το ρύζι υπάρχουν όλα στο ιαπωνικό πρωινό, ενώ συχνό είναι και το tamagoyaki, μια ελαφρώς γλυκιά ομελέτα φτιαγμένη από λεπτές στρώσεις αυγού σε ένα ορθογώνιο τηγάνι που της δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα της.

Image
ιαπωνια πρωινο

 

Ισλανδία

Η μέρα στην Ισλανδία ξεκινά με μια ένεση ενέργειας: μουρουνέλαιο, άφθονη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ένα από τα βασικά υποπροϊόντα της ιχθυοβιομηχανίας της χώρας. Θεωρητικά καταπολεμά την εποχική κατάθλιψη, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή πρωινού.

Για ένα πιο εύγευστο πρωινό γεύμα, μπορείτε να φάτε ένα μπολ hafragrutur, ένα πηχτό πλιγούρι βρώμης. Συμπληρώστε με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και ζάχαρη ή προσθέστε λίγο skyr, το παχύρρευστο γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με γιαούρτι αλλά είναι στην πραγματικότητα φρέσκο τοπικό τυρί.

Image
ισλανια πρωινο

 

Σιγκαπούρη

Το πλήθος των πιάτων που σερβίρονται από τους πλανώδιους μικροπωλητές στη Σιγκαπούρη είναι δελεαστικά όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ανθρώπους σκυμμένους πάνω από ένα μπολ με αλμυρά νουντλς με κάρυ νωρίς το πρωί.

Για ένα παραδοσιακό πρωινό, το τοστ kaya είναι απαραίτητο. Είναι ένα απλό και ανεπιτήδευτο φρυγανισμένο σάντουιτς το οποίο αλείφεται με γευστικό kaya, μια γλυκιά μαρμελάδα φτιαγμένη από γάλα καρύδας, αυγά και μερικές φορές φύλλο pandan για ζωηρό πράσινο χρώμα.

Είναι υπέροχο με καφέ ή τσάι και κάθε πάγκος φτιάχνει τοστ kaya με τον δικό του τρόπο, κάτι που ανεβάζει το επίπεδο απόλαυσης.

Image
σιγκαπουρη πρωινο

 

Μαρόκο

Μαζί με το τσάι μέντας, το σιμιγδαλένιο ψωμί είναι βασικό στοιχείο στο μαροκινό πρωινό. Τα baghrir είναι λεπτά, ζυμωμένα στρογγυλά ψωμάκια με μικροσκοπικές τρύπες που τους δίνουν το όνομα «τηγανίτες με χιλιάδες τρύπες» ή «κρέπες με χιλιάδες τρύπες». Αντί για σιρόπι σφενδάμου, αυτά τα σιμιγδαλένια ψωμάκια καλύπτονται με βούτυρο και μέλι.

Τα harcha είναι πιο χοντρά, στρογγυλά μπισκότα που έχουν μια τραγανή κρούστα από χοντρό σιμιγδάλι. Όπως και τα αγγλικά μάφιν, σερβίρονται με τυρί ή βούτυρο, μαρμελάδα και μέλι.

Image
μαροκο πρωινο

 

Αυστραλία

Για όσους αγαπούν τα μπολ με δημητριακά, τα τοστ με αβοκάντο και άλλα αλμυρά σνακ που συνήθως σερβίρονται στα καφέ, το «brekkie» της Αυστραλίας θα τους ενθουσιάσει.

Με έμφαση στα φρέσκα προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τους θρεπτικούς συνδυασμούς, τα αυστραλιανά πρωινά μπορούν να ποικίλουν από το κλασικό τοστ με αβοκάντο σε πολύσπορο ψωμί, μέχρι ένα μπολ με αυγό ποσέ και λαχανικά τουρσί ή ρυζόγαλο με γιαούρτι, σπόρους και μούρα.

Image
αυστραλια πρωινο

 

Αργεντίνη

Υπάρχει μια λέξη που καθορίζει το αργεντίνικο πρωινό: facturas. Ο γενικός αυτός όρος για τα αρτοσκευάσματα περιλαμβάνει έναν ολόκληρο κόσμο σχημάτων, μεγεθών και γεύσεων.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς facturas είναι οι medialunes, ζύμη μπριός σε σχήμα κρουασάν, οι bombas και οι bolas de fraille, που είναι τηγανητά ντόνατς και βέβαια τα churros, συχνά με σιρόπι σοκολάτα, ή κρέμα βανίλιας.

Οι Αργεντίνοι συνδυάζουν τις facturas με δυνατό καφέ.

Image
αργεντινη πρωινο

 

Γερμανία

Στη χώρα των περίφημων wurst, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα λουκάνικα και γενικά το κρέας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο frühstück, το παραδοσιακό γερμανικό πρωινό.

Το γερμανικό πρωινό χαρακτηρίζεται από ποικιλία: λουκάνικα, αλλαντικά, τυριά, ψωμί και ψωμάκια, καθώς και φρέσκα φρούτα, αυγά και καρυκεύματα, όπως σπιτική μαρμελάδα βρίσκονται συνήθως πάνω στο τραπέζι.

Image
γερμανι απρωινο

 

Βραζιλία

Ένα από τα σημαντικότερα πιάτα της βραζιλιάνικης κουζίνας είναι τα pao de queijo, τα ρολά ψητού τυριού που αποτελούν βασικό στοιχείο της βραζιλιάνικης κουλτούρας, αλλά και μέρος ενός τυπικου πρωινού.

Μαζί τους, οι Βραζιλιάνοι τρώνε bolo de fuba, ένα κέικ που μοιάζει με ψωμί καλαμποκιού, αλλά είναι πολύ αφράτο επειδή στη ζύμη προστίθεται τριμμένη παρμεζάνα ή/και τριμμένη καρύδα.

Image
βραζιλια πρωινο

 

Τυνησία

Οι λάτρεις των αλμυρών γευμάτων θα λατρέψουν το lablabi, μια πικάντικη σούπα με ρεβίθια που, ναι, τρώγεται για πρωινό στην Τυνησία. Τα ρεβίθια και η πάστα χαρίσα είναι τα δύο σταθερά συστατικά σε κάθε συνταγή lablabi, αλλά κάθε μάγειρας μπορεί να προσαρμόσει τη σούπα στα δικά του γουστα.

Άλλοτε παχύρρευστη με κομμάτια μπαγιάτικου ψωμιού, άλλοτε πιο αραιή με χυμό λεμονιού, άλλοτε κρεμώδης με γιαούρτι ή με ελιές, υπάρχουν άπειροι τρόποι να τη μαγειρέψει κάποιος.

Όταν τρώγεται για πρωινό, η σούπα συνοδεύεται από αυγό ποσέ.

Image
τυνησια πρωινο

 

Βουλγαρία

Το popara είναι ένα πρωινό που ακολουθεί τη μακρά παράδοση της χρήσης του ψωμιού που περισσεύει ως γεύμα της επόμενης μέρας. Αυτό το ζεστό, ανακουφιστικό πρωινό είναι το αγαπημένο της παιδικής ηλικίας πολλών Βουλγάρων, δεν είναι ακριβώς χυλός και δεν είναι ακριβώς πουτίγκα, αλλά έχει χαρακτηριστικά και των δύο.

Το ψωμί κόβεται σε κύβους και μετά περιχύνεται, μέσα σε ένα μπολ, με ζεστό γάλα ή τσάι, θρυμματισμένο τοπικό τυρί sirene, βούτυρο και ζάχαρη και αφήνονται να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Το sirene είναι ένα τυρί που μοιάζει με φέτα, αλλά είναι πιο κρεμώδες και πιο μαλακό από πολλά από τα τυριά άλμης της Ανατολικής Ευρώπης, επομένως δεν δίνει στο πιάτο τόσο αλμυρή γεύση αλλά περισσότερο γεύση κατσικίσιου τυριού.

Image
βουλγαρια πρωινο

 

Τουρκία

Το kahvalti, το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό, έχει κάτι για όλους. Τουρκικό κουλούρι, το simit, ένα κυκλικό καρβέλι, συνοδεύουν μπολ με φέτα ή άλλα φρέσκα, αλμυρά τυριά, ελιές, χαλβά και μέλι.

Τα αυγά μαγειρεύονται συχνά μαζί με τηγανητές φέτες σουτσούκ, ένα αποξηραμένο βοδινό λουκάνικο καρυκευμένο με σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, κύμινο και σουμάκ.

Image
τουρκια πρωινο

 

Ουκρανία

Τρυφερές και αφράτες εσωτερικά και τραγανές εξωτερικά, οι ουκρανικές τηγανίτες syrniki θα ταίριαζαν πολύ σε ένα brunch πέντε αστέρων.

Ωστόσο, παρασκευάζονται με ένα απλό συστατικό: φρέσκο τυρί tvorog, με συνοχή παρόμοια με ρικότα ή τυρί κότατζ. Το τραγανό εξωτερικό δημιουργείται όταν βυθίζεται στο αλεύρι πριν τηγανιστεί.

Όπως οι αμερικανικές τηγανίτες ή το γαλλικό τοστ, μπορούν να συνοδευτούν με φρέσκα φρούτα, ή ζάχαρη άχνη, αλλά επίσης όπως οι τηγανίτες πατάτας ή τα μπλίντς, μπορούν να γίνουν αλμυρά με ξινή κρέμα.

Image
ουκρανια πρωινο

 

Τζαμάικα

Το πρωινό στην Τζαμάικα είναι απλώς το εθνικό πιάτο της χώρας: Ackee και αλμυρό ψάρι.

Το ackee, ένα γλυκό φρούτο σε σχήμα αχλαδιού, σοτάρεται με αλάτι, ντομάτες, σκόρδο, τσίλι και κρεμμύδι και μετατρέπεται σε ένα μείγμα που συνδυάζει γλυκό, αλμυρό και πικάντικο.και θυμίζει αρκετά ομελέτα.

Image
τζαμαικα πρωινο

 

Ιταλία

Οι Ιταλοί είναι πολύ απασχολημένοι για πρωινό, αυτό τουλάχιστον πιστεύουμε βλέποντάς τους να πίνουν έναν εσπρέσο όρθιοι στην αρχή της ημέρας.

Σε περίπτωση που θέλει κάποιος κάτι παραπάνω, ο εσπρέσο ή ο καπουτσίνο συνδυάζονται ιδανικά με ένα απλό γλυκό, όπως ένα κορνέτο ή ένα κρουασάν, γεμισμένο με κρέμα ή Nutella.

Τα sfogliatelle, τραγανές ζύμες με γλυκιά γέμιση τυριού ρικότα, είναι ένα ακόμη αγαπημένο σνακ για πρωινό.

Image
ιταλια πρωινο

 

ΗΠΑ

Οι αφράτες τηγανίτες αμερικανικού τύπου που σερβίρονται με γενναιόδωρες δόσεις βούτυρο και πραγματικό σιρόπι σφενδάμου (μπέικον αν είστε τυχεροί) είναι ένα από τα καλύτερα πρωινά στις ΗΠΑ.

Όταν πρόκειται για κλασικό αμερικάνικο brunch, πάμε στις αφράτες τηγανίτες βουτυρόγαλου στοιβαγμένες δίπλα σε ένα βουναλάκι από τραγανό μπέικον.

Οι αντίθετες υφές και ο συνδυασμός αλμυρής-γλυκιάς γεύσης κάνουν αυτό το πρωινό αγαπημένο τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Και ενώ οι τηγανίτες μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα, από φρέσκα βατόμουρα μέχρι κομματάκια σοκολάτας μέχρι καρύδια πεκάν, οι περισσότεροι παραμένουν πιστοί στα κλασικά συνοδευτικά, βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου.

Image
ηπα πρωινο

 

Ρωσία

Αν και ακούγεται υπερβολικό, το χαβιάρι είναι στην πραγματικότητα το κλασικό ρωσικό πρωινό. Είτε κόκκινο είτε μαύρο, παραμένει το αγαπημένο συνοδευτικό για μεγάλα, διπλωμένα μπλίνι σαν κρέπα, ή μικρές, χοντρές τηγανίτες oladyi στα brunch του Σαββατοκύριακου.

Τις καθημερινές όμως το πρωινό είναι πιο απλό. Το χαβιάρι απλώνεται σε σκούρο, γλυκό ψωμί σίκαλης, γνωστό απλά ως μαύρο ψωμί, μερικές φορές με μια επάλειψη βουτύρου.

Image
ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΙΝΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταξίδι σε 5 μέρη του πλανήτη χρώματος μωβ

7 μέρη που το χιόνι είναι... καθημερινότητα!

Έξι μέρη με την καλύτερη θέα στον κόσμο!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis