Κόσμος

Μήνυμα Ντράγκι εναντίον του ευρωσκεπτικισμού

mario-ntragki.jpg

Μήνυμα εναντίον του ευρωσκεπτικισμού έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της ανελεύθερης ιδεολογίας αποτελεί απειλή για το ευρώ.
Χαρακτήρισε δε, ως ψευδαίσθηση την πρόταση ότι «η εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος θα είναι ευκολότερος δρόμος»  και έκανε λόγο για «μικρά βήματα οπισθοδρόμησης.
Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, από την Πίζα της Ιταλίας, ξεκαθάρισε ότι μία ημιτελής νομισματική ένωση θα ήταν πολύ ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη μελλοντική κρίση, και τάχθηκε υπέρ των σαρωτικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας των δημοσιονομικών κινδύνων.
«Μόνο συνεχίζοντας να σημειώνουμε πρόοδο, απελευθερώνοντας την ατομική μας ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα υιοθετώντας κοινωνική ισότητα, θα διασώσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο, μέσω των δημοκρατιών μας, για έναν κοινό σκοπό» έσπευσε να συμπληρώσει.
Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο των αντισυστημικών και λαϊκιστικών κομμάτων, εξέλιξη η οποία, κατά τον ίδιο, «προκαλεί τις αρχές του ανοιχτού εμπορίου, της πολυμερούς συνεργασίας και της δημοκρατίας».
Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερο καταμερισμό του κινδύνου στον ιδιωτικό τομέα, για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και για ένωση των αγορών κεφαλαίων.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των δικτύων ασφαλείας σ’ όλη την Ευρωζώνη, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ασθενέστερα μέλη του μπλοκ, σε περίπτωση μίας νέας κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κόσμος

Τουρκία: Προκλητικό ντοκιμαντέρ για την «Γαλάζια Πατρίδα» (Βίντεο)

τουρκικά πλοία

Την προβολή προπαγανδιστικού ντοκιμαντέρ με θέμα την … «Γαλάζια Πατρίδα» προαναγγέλλει για τις 27 Απριλίου το τουρκικό εθνικό δίκτυο TRT.

Το ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε το τμήμα Ενημέρωσης του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, θα προβάλλει τις προκλητικές θέσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουν κωδικοποιηθεί με τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα».

Η στρατηγική υλοποίησης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», περνάει μέσα από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν υπονομεύει βάσει μακρόπνοου σχεδιασμού αποσκοπώντας στο γκριζάρισμα δεκάδων νησιών του Αιγαίου και αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
 

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει επίσης τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2019. Ήδη το TRT ξεκίνησε την προβολή του σχετικού τρέιλερ, που ξεκινάει με πλάνα του Καστελόριζου από τα τουρκικά παράλια.

Μ’ ανάρτησή του στο Twitter, o Γενικός διευθυντής του TRT Ιμπραήμ Ερέν, ο οποίος κατάγεται από την Θράκη, έκανε γνωστό πως το προκλητικό ντοκιμαντέρ: «προβάλλει τα δικαιώματα της Τουρκίας όπως απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Νέο "χαστούκι" στον Ερντογάν - Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η ΕΕ δεν θα κάτσει στο τραπέζι της Συνόδου για το Κυπριακό

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης