Κόσμος

Γερμανία: Η αστυνομία σταμάτησε διαδήλωση Κούρδων κατά της τουρκικής επίθεσης στη Συρία

αστυνομία γερμανία

Η γερμανική αστυνομία διέταξε σήμερα να διαλυθεί μια διαδήλωση περίπου 15.000 Κούρδων στην Κολονία κατά της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, εξαιτίας της παρουσίας μέσα στην πορεία πολλών συμβόλων του PKK, που είναι απαγορευμένα στη Γερμανία.

«Πολυάριθμοι διαδηλωτές ύψωσαν απαγορευμένες σημαίες με τη μορφή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», του ιστορικού ηγέτη του PKK, ενώ άλλοι που διαδήλωναν με καλυμμένο πρόσωπο αρνήθηκαν να ξεσκεπάσουν το κεφάλι τους, δικαιολογήθηκε η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο πρόσωπα προσήχθησαν ενώ κρατήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας πολλών άλλων, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της και απαγορεύεται να επιδεικνύει δημόσια τα σύμβολά της στη Γερμανία.

Στο παρελθόν η Άγκυρα κατηγορούσε τακτικά το Βερολίνο ότι είναι υπερβολικά χαλαρό στο ζήτημα αυτό κατα τις συγκεντρώσεις των Κούρδων στη Γερμανία.

Η διαδήλωση στην Κολονία άρχισε το πρωί σε τεταμένη ατμόσφαιρα ενώ 2.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για την αποφυγή ενδεχόμενων επεισοδίων.

Η αστυνομία σταμάτησε την πορεία λόγω της παρουσίας συμβόλων του PKK. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί συνόδευσαν την πορεία μέχρι το σημείο από το οποίο είχε αναχωρήσει χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη», σχολίασε πάντως μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, η οποία εξέφρασε φόβους πως, όταν πέσει η νύκτα, μπορεί να σημειωθούν επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης ή με τούρκους εθνικιστές.

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα πιο περιορισμένες διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και περίπου 500 στη Μασσαλία.

Στην Κολωνία, μερκοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ελευθερία για το Κουρδιστάν» ή «Ντροπή σου, Ευρώπη!», έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε έπειτα από έκκληση μιας κουρδικής οργάνωσης, της Nav-Dem, για την οποία η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών θεωρεί ότι πρόσκειται στο PKK.

Κόσμος

Ερντογάν: Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε την Αφρική και τον πλούτο της

ερντογάν ΟΗΕ

Διείσδυση στην Αφρική επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με την περιοδεία του που ξεκίνησε τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 4 ημέρες, προσπαθώντας παράλληλα να ανοίξει και νέες αγορές για πώληση μη - επανδρωμένων αεροσκαφών και τεθωρακισμένων.

Πρέπει να χτίσουμε μαζί έναν πιο δίκαιο κόσμο

Πρώτη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Αγκόλα, όπου βρήκε την ευκαιρία να ρίξει και πάλι τα βέλη του προς τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για ‘ένοχο και αιματοβαμμένο αποικιοκρατικό παρελθόν’.

«Η αφρικανική ήπειρος αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης εδώ και χρόνια. Η Αγκόλα είναι δυστυχώς μια χώρα που εκμεταλλεύονταν η Πορτογαλία για πάνω από 400 χρόνια. Δυστυχώς, οι υπόγειοι φυσικοί πόροι πολλών αφρικανικών χωρών έχουν καταχραστεί από τη Δύση. Και περισσότερο από τη Γαλλία. Η Γαλλία χρησιμοποίησε την Αφρική ως ήπειρο για αποικίες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Μήπως μίλησε κανείς όταν σκοτώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά στην Αλγερία; Τα λέω στο βιβλίο μου, στο οποίο απαιτούμε έναν πιο δίκαιο κόσμο να ενώσουμε τα χέρια. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, γιατί αυτός ο φόβος θα τυλίξει ολόκληρη την Αφρική. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, πρέπει να προστατεύσουμε τις δίκαιες δομές. Γι 'αυτό όταν μίλησα, είπα: βλέπετε τι συμβαίνει ακόμη και τώρα στη Λιβύη, βλέπετε τι συμβαίνει στη Σομαλία; Η καταπίεση συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να χτίσουμε μαζί έναν πιο δίκαιο κόσμο. Πρέπει να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ότι η Αγκόλα είχε ζητήσει προηγουμένως και μη - επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία και ότι σήμερα είχαν κάποιες συνομιλίες για το θέμα αυτό, καθώς και για πώληση τεθωρακισμένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από σφαίρες σε πανεπιστημιούπολη της Λουιζιάνας

Τατάρ: Μαζί με την Τουρκία θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο

Βρετανία: Ο ύποπτος για την δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες επέλεξε το θύμα του τυχαία

ESPA BANNER