Κόσμος

Επιφυλακτικός ο Σολτς στο ενδεχόμενο μετεκλογικού συνασπισμού του SPD με την Αριστερά

όλαφ σολτς

Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμoύ μεταξύ του κόμματός του και της Αριστεράς (Die Linke) μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές.

«Όσον αφορά την ικανότητα του κόμματος της Αριστεράς να κυβερνά, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα, σίγουρα θα έχουμε πολλά ακόμα να συζητήσουμε», είπε ο Σολτς σε χθεσινοβραδυνή εκπομπή του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD). Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση Μέρκελ ανέφερε επίσης μια φράση-κλειδί του πρώην προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με τον οποίο «το ζήτημα του συνασπισμού εξαρτάται από τους άλλους».

Οι πρόεδροι του SPD Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ανοιχτά υπέρ ενός μετεκλογικού κυβερνητικού συνασπισμού με την Αριστερά.

«Μια τέτοια συμμαχία είναι δυνατή και εφικτή», δήλωσε η Έσκεν σε συνέντευξή της στο ARD. Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς είχε επίσης δηλώσει σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke ότι «εάν το SPD αποκλείσει μια τέτοια επιλογή συμμαχίας, οι υπερασπιστές της συνέχισης της ίδιας (οικονομικής) πολιτικής και επομένως του περαιτέρω διαχωρισμού της κοινωνίας, θα έχουν ήδη κερδίσει».

Οι Έσκεν και Βάλτερ-Μπόργιανς ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του SPD, ενώ ο Σολτς κατατάσσεται μάλλον στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ο υπουργός Οικονομικών και νυν αντικαγκελάριος προτάθηκε εν τούτοις ομόφωνα από το προεδρείο του κόμματος ως υποψήφιος καγκελάριος για τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές τη Δευτέρα.

Πηγή:ARD, Funke

Κόσμος

Το ΝΑΤΟ ζητά να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν

Από τις συγκρούσεις

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο πλευρές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις», είπε ο Τζέιμς Απατουράι, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ζήτησε επίσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. «Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ομάδα του Μινσκ, όπου συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκροτήθηκε το 1992 με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.