Οι ταραχές και η ακροδεξιά βία συνεχίστηκαν για έβδομη μέρα στη Βρετανία και με πάνω από 400 συλλήψεις μέχρι στιγμής μετά την επίθεση με μαχαίρι την περασμένη εβδομάδα και τον φόνο των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ και με φόντο τις εικασίες σχετικά με την καταγωγή του υπόπτου.
Με την βρετανική κυβέρνηση να πασχίζει να βάλει φρένο στο κύμα βίας, αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια νέων ταραχών τη νύχτα στο λιμάνι του Πλίμουθ της νοτιοδυτικής Αγγλίας καθώς οι ταραχοποιοί εκτόξευσαν τούβλα και πυροτεχνήματα κατά των περίπου 150 μελών των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να μπουν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.
Όργιο ακροδεξιάς βίας στο Πλίμουθ
Σύμφωνα με την αστυνομία του Ντέβον και της Κορνουάλης «αρκετοί» αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, ενώ έγιναν έξι συλλήψεις.
Ένα βανάκι της αστυνομίας καταστράφηκε καθώς μασκοφόροι ταραχοποιοί που φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον αντιδιαδήλωσης, όπου πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Πείτε Όχι στους Ναζί» και «Δεν υπάρχει χώρος για Μίσος».
«Αυτό δεν είναι πλέον διαμαρτυρία. Κατά τη γνώμη μου είναι βία, ένα όργιο βίας», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ράιν Νορθ Μουρ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.
Μολότοφ εναντίον αστυνομικών στο Μπέλφαστ
Στο νότιο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας – τμήμα και αυτή της Βρετανίας – η αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με ακροδεξιούς κουκουλοφόρους ταραχοποιούς που πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των δυνάμεων καταστολής.
Η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφύγουν συγκεκριμένες περιοχές της πόλης καθώς αντιμετώπιζε ταραχές και βία. Τουλάχιστον ένα όχημα της αστυνομίας αποτεφρώθηκε κι άλλα πυρπολήθηκαν στις περιοχές Σάντι Ρόου και Ντόνεγκαϊλ του νότιου Μπέλφαστ.
Ερευνάται τυχόν εμπλοκή ξένων κρατών στην ακροδεξιά παραπληροφόρηση
Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ ερευνά τον ρόλο εγκάθετων ξένων κυβερνήσεων στην διάδοση τις παραπληροφόρησης αναφορικά με τις ταραχές στη Βρετανία.
Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας εξετάζει το θέμα καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να φρενάρει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα στο Διαδίκτυο.
«Σαφώς έχουμε παρατηρήσει τέτοια δραστηριότητα στο Ίντερνετ, πολλά από τα μηνύματα μπορεί να προωθούνται με την εμπλοκή εγκάθετων ξένων κυβερνήσεων, που διαδίδουν την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, αρνούμενος πάντως να πει ποια κράτη ενδέχεται να εμπλέκονται.
Ειδικός εξηγεί πώς υποδαυλίζει η ακροδεξιά τις ταραχές
Σύμφωνα με τον Δρα Τιμ Σκουίρελ του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου, ειδικό στην παραπληροφόρηση, η βρετανική ακροδεξιά χρησιμοποιεί μια τριπλή στρατηγική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πρώτον, χρησιμοποιούν μια μη εποπτευόμενη, πιο ιδιωτική πλατφόρμα, το Telegram για να οργανώσουν μια βασική ομάδα ταραχοποιών που θα βγει στους δρόμους.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το X του Έλον Μασκ για να διασπείρουν το μήνυμά τους σε ένα ευρύτερο κοινό. «Και μετά, υπάρχει μια τρίτη πλατφόρμα, όπως το TikTok, που έχει δυνατότητα ζωντανής ροής και πολύ, πολύ μεγαλύτερο κοινό», είπε.
Ο Δρ Σκουίρελ δήλωσε στο Sky News ότι δεν προκαλεί έκπληξη το μένος κατά μεταναστών και μουσουλμάνων που είναι εμφανές στις ταραχές, καθώς «βράζει υπογείως εδώ και πολύ καιρό». «Η ακροδεξιά είναι εξαιρετικά ικανή να εκμεταλλεύεται κυνικά την τραγωδία ως μηχανισμό για να κινητοποιηθεί στους δρόμους και να προσπαθήσει να επηρεάσει την πολιτική αλλαγή. Επομένως, αν έχει ήδη κάποιος αρνητική άποψη για τους μουσουλμάνους ή οποιαδήποτε άλλη ευάλωτη ομάδα - και το πιστεύει αρκετά έντονα για να βγει στους δρόμους - δεν έχει απαραίτητα σημασία αν το τελευταίο περιστατικό σχετίζεται με αυτό ή όχι».
Η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στο κύμα βίας
Η βρετανική κυβέρνηση στο μεταξύ συνεχίζει να καλεί τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «κάνουν περισσότερα» για την αντιμετώπιση «εγκληματικού υλικού» στις πλατφόρμες τους, αν και παραμένει ασαφές ποια εργαλεία, εάν υπάρχουν, πρέπει να επιβάλουν τη συμμόρφωση.
Ο Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε σθεναρή απάντηση για να μπει τέλος στις βιαιοπραγίες της ακροδεξιάς, που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κινητοποίηση ενός «μόνιμου στρατού» εξειδικευμένων αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ο σπουδαίος Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ (βίντεο)
«Έφυγε» 15 μηνών βρέφος - «Άγγελέ μου, γιατί έφυγες;», η συγκλονιστική ανάρτηση γιατρού
«Αντιπύρ»: Όταν οι «Δασοκομάντος» χρησιμοποίησαν φωτιά για να σβήσουν την πυρκαγιά