Στους 207 ανέρχονται επίσημα οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ισπανία, κι ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός θα μπορούσε να εκτοξευτεί μέσα σε λίγες ώρες. Στο μεταξύ οι κάτοικοι στη Βαλένθια προειδοποιήθηκαν να προετοιμαστούν για περισσότερες βροχοπτώσεις.
Επιπλέον 1.000 στρατιώτες στέλνει ο στρατός για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι στο τέλος της ημέρας, στο πεδίο θα βρίσκονται 3.000 στρατιώτες, που θα επιχειρούν για τον καθαρισμό των συντριμμιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διάσωση πλημμυρισμένων χώρων.
Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. «Ψάχνουμε σε γκαράζ, κάτω από πατώματα, μέσα σε αυτοκίνητα και σε παραλίες» δηλώνουν κάποιοι εξ αυτών σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Πιερ Ορφανίδης, ο οποίος κατοικεί στο κέντρο της Βαλένθια, μίλησε στο MEGA για την τεράστια καταστροφή. Όπως λέει, η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ενημερώσει για τα έντονα φαινόμενα που είχαν ξεκινήσει από την Κυριακή με πολλή βροχή – η καταστροφή συνέβη την Τρίτη το απόγευμα – και είχε προειδοποιήσει ότι την Τρίτη θα υπάρξει επιδείνωση.
«Μένω στο κέντρο της πόλης και εμείς εδώ δεν έχουμε υποστεί καμία απολύτως ζημιά. Η θεομηνία και οι βιβλικές καταστροφές που βλέπετε στις εικόνες έχουν σταματήσει στα τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Είχαμε πάει για προπόνηση ποδηλασίας και είδαμε με τα μάτια μας την καταστροφή. Χθες ο γιος μου με τους φίλους του περπάτησαν μία ώρα με σακίδια για να πάνε εμφιαλωμένο νερό σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι» προσθέτει.
Ερωτηθείς για το 112 και την υπηρεσία εκτάκτων περιστατικών που είχε καταργηθεί όπως λέγεται, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το πρώτο μήνυμα που πήραν ήταν στις 20:15 που ήδη είχαν ξεχειλίσει οι ποταμοί. Δύο ώρες πριν, μάλιστα, η κόρη του τον είχε πάρει τηλέφωνο για να πάει να την πάρει από το πανεπιστήμιο επειδή ήταν αδύνατο λόγω της κατάστασης να πάρει το λεωφορείο.
Την ώρα που δεκάδες χωριά έχουν θαφτεί στις λάσπες, οι Αρχές εκτιμούν ότι δυστυχώς κάτω από τα λασπόνερα θα ανασυρθούν και άλλοι νεκροί.
Η εικόνα για τους αγνοουμένους είναι πολύ άσχημη και όπως είπε ο κ. Ορφανίδης «δυστυχώς χθες βγήκαν στα ΜΜΕ κάποιες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση υπολογίζει ότι υπάρχουν κλήσεις στις υπηρεσίες, από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, για περίπου 1.900 άτομα ακόμα που αγνοούνται».
Στις πληγείσες περιοχές βέβαια ο κόσμος υποφέρει καθώς δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε νερό. Τουλάχιστον, αυτές τις μέρες ο καιρός βελτιώθηκε πολύ και είναι σύμμαχος στις όποιες προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης.
Ο μεγάλος φόβος, πάντως, είναι ότι υπάρχει πολύς εγκλωβισμένος κόσμος σε υπόγεια γκαράζ, τα οποία παραμένουν μέσα στο νερό. «Υπάρχει κι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που όλο το υπόγειο γκαράζ είναι πλημμυρισμένο» λέει ο κ. Ορφανίδης και συμπληρώνει ότι γνωστός του που την ώρα της καταστροφής ήταν σε σούπερ μάρκετ τού είπε ότι «μέσα σε ένα λεπτό έσπασε η πόρτα και οι νεώτεροι καταφέραμε να σωθούμε γιατί σκαρφαλώσαμε στα ράφια, όπου παραμείναμε για πέντε με έξι ώρες».
«Το 112 ήχησε αφού έγινε το 90% της καταστροφής»
Άλλος κάτοικος της Βαλένθια, ο Κωνσταντίνος Νάσιος, θεωρεί εαυτόν από τους τυχερούς γιατί βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. «Ό,τι έγινε, έγινε στα 15 λεπτά από εδώ, ενώ εμείς δεν είχαμε ούτε στάλα βροχής. Ο κόσμος είναι νευριασμένος με την Πολιτεία γιατί το αντίστοιχο 112 ήχησε αφού έγινε το 90% της καταστροφής» λέει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κόσμος σνόμπαρε κάπως το φαινόμενο γιατί είναι πόλη που έχει συνέχεια ήλιο». Μάλιστα, φίλη του εγκλωβίστηκε στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της από τις πλημμύρες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες «προσπαθούν να βγάλουν πόρισμα για τον πραγματικό λόγο που έγινε τέτοια καταστροφή», συμπληρώνει τονίζοντας ότι αναζητούνται οι ευθύνες για την βιβλική καταστροφή.
Χιλιάδες εθελοντές για να συνδράμουν στις έρευνες
Παράλληλα, χιλιάδες εθελοντές συρρέουν στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται σε 100.000. Πολλοί εξ αυτών αναχώρησαν το πρωί με 50 λεωφορεία για να ταξιδέψουν σε διάφορες πόλεις. Οι ανάγκες είναι αυξημένες, οπότε τα λεωφορεία θα εκτελούν συνεχώς δρομολόγια.
Ο Μιγκέλ Σαλβαδόρ, πρόεδρος της Πλατφόρμας Εθελοντισμού της Κοινότητας της Βαλένθια, ανέφερε ότι όλο το Σάββατο θα σταλούν μεταξύ 6.000 και 7.000 εθελοντών στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Παράλληλα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν, με εξαιρέσεις, να περιορίσουν την κυκλοφορία των ΙΧ στους δρόμους των πόλεων που έχουν πληγεί. Στόχος είναι να μην παρεμποδιστεί η διέλευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους, κυρίως στα νότια, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες πληγείσες κοινότητες.
Έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 39 νεκροί
Μέχρι στιγμής, οι ιατροδικαστές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν μόνο 39 από τους νεκρούς, ενώ συνολικά έχουν κάνει 162 αυτοψίες. Η πλήρης ταυτοποίηση έγινε κυρίως χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματα. Όλοι οι νεκροί έχουν μεταφερθεί από τη Στρατιωτική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης σε νεκροτομείο που έχει δημιουργηθεί στην Feria Valencia.
Το Ινστιτούτο Νομικής Ιατρικής της Βαλένθια έχει προσωπικό 130 ατόμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη. Ανάμεσά τους ιατροδικαστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργαστηριακοί βοηθοί, γιατροί και τεχνικοί αυτοψίας, που έχουν ταξιδέψει από διάφορες περιοχές για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση που διεξάγεται με εναλλασσόμενες βάρδιες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ισπανία: Στους 205 οι νεκροί - Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, αγώνας για τις ταυτοποιήσεις
Σερβία: 14 οι νεκροί από πτώση οροφής σε σταθμό τρένων - Κηρύχθηκε ημέρα πένθους το Σάββατο (βίντεο)