Κοινωνία

Μητροπολίτης Δημητριάδος για κορωνοϊό: Αυτός που πιστεύει θα κοινωνήσει

μητροπολίτης δημητριάδος

Στη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην κρίση με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Αρχικά υπενθύμισε την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε την καθαριότητα και τον εξαερισμό των ναών, και γενικότερα να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».

Όπως είπε «εμείς καλέσαμε τους ανθρώπους να μην κατακρίνουν κάποιον που για λόγους προφύλαξης αντί να ασπαστεί μια εικόνα κάνει μια γονυκλισία. Εγώ το θεωρώ ότι το κάνει για να προφυλαχτεί και να προφυλάξει».

«Εγώ δεν θα απασχοληθώ καθόλου αν δεν φιλήσει κάποιος το χέρι του επισκόπου. Δεν είναι κακό ούτε εξαρτάται η σωτηρία μας από αυτό» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Επισήμανε, μάλιστα, την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου στην οποία, όπως είπε, σημειώνεται ότι «σε αυτή την περίοδο της νηστείας οι ευάλωτες ομάδες δεν είναι σωτηρία μας η νηστεία. Θα πρέπει ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού να έχουν τον οργανισμό τους ισχυρό και ας παραβιάσουν τη νηστεία. Ο Χριστός συγχωρεί. Το να έχουν μια πολύ μεγάλη ενίσχυση του εαυτού τους είναι ευλογημένο»

Ο κ. Ιγνάτιος ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «εάν μια γυναίκα ή ένας άνδρας ή εάν κάποιο γονέας θέλει να έρθει στην εκκλησία και υπάρχει αντίδραση στην οικογένεια εγώ ως επίσκοπος λέω να μείνουν στο σπίτι».

Μιλώντας για την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες τα τελευταία 24ωρα παρατήρησε ότι «περίμενα μεγαλύτερη απώλεια στο εκκλησίασμα αλλά δεν είχαμε».

Όσον αφορά, τέλος, την Θεία Κοινωνία υποστήριξε ότι «αυτός που πιστεύει θα κοινωνήσει, δεν μπορεί κανείς να του το απαγορεύσει. Εάν αυτό στέκεται αφορμή για διχασμό στο σπίτι εγώ συνιστώ να κάνει υπομονή. Υπάρχει κίνδυνος εάν πάμε σε απαγορευτικά μέτρα να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «εμείς θα λειτουργούμε. Οι αρρώστιες είναι πάντα αρρώστιες. Οι ιερείς ποτέ δεν ασθενήσαμε από τη Θεία Κοινωνία αλλά αυτό είναι θέμα πίστεως, δεν μιλώ επιστημονικά αλλά από θέμα πίστεως».

Κόσμος

Σερβία-Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε το 50% των ενηλίκων πολιτών

κορωνοιος σερβια

Σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης σημειώνεται στην Σερβία όπου εδώ και τρεις ημέρες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού δεν ξεπέρασαν τα εκατό. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 88 νέα κρούσματα ενώ τρεις ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου SarsCov-2.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 341 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων 21 είναι διασωληνωμένοι. Ικανοποιητικά εξελίσσεται και το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Σερβία όπου σήμερα ξεπεράστηκε το ποσοστό του 50% των εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών, με την πρώτη δόση. Το ποσοστό των πολιτών που ολοκλήρωσε τους εμβολιασμούς κυμαίνεται λίγο πάνω από το 40% και αναμένεται να φτάσει το 50% πριν το τέλος του Ιουνίου. Απογοητευτική είναι η ανταπόκριση των νέων όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 έτη το ποσοστό εμβολισμένων κυμαίνεται στο 17,3%. Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους πως οι νέοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επιδημιολογική κατάσταση στο άμεσο μέλλον και να αποτελέσουν εκκολαπτήριο και φορέα μετάδοσης του ιού. Εν τω μεταξύ στη Σερβία έχουν καταργηθεί όλα σχεδόν τα περιοριστικά μέτρα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ενώ στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία έως και 500 ατόμων.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης η έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνει κανονικά, δια ζώσης και χωρίς αυστηρά μέτρα περιορισμού και προστασίας για τους μαθητές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το «πείραμα» της Γερμανίας, με «δωρεάν» βασικό εισόδημα 1200 ευρώ για 3 χρόνια

Κορωνοϊός-Βέλγιο: Επιταχύνεται ο εμβολιασμός– Με την πρώτη δόση το 67,9% του ενήλικου πληθυσμού

Το «πείραμα» της Γερμανίας, με «δωρεάν» βασικό εισόδημα 1200 ευρώ για 3 χρόνια