Γυναίκα

Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – τι πρέπει να κάνετε

simadia_oti_oi_ormones_sas_den_einai_se_isorropia_-_ti_prepei_na_kanete.jpg

Επιτρέψτε μου να το κάνω όσο πιο άμεσο γίνεται:
Πως γνωρίζετε την καλή κατάσταση των ορμονών σας;
Νιώθεις κουρασμένος όλη την ώρα. Νιώθεις να μην μπορεί να χάσεις το επιπλέον βάρος (ιδίως από τη μέση ή τους μηρούς σας).
Για τις γυναίκες: το προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα (ακριβώς πριν από την περίοδό) είναι πιο έντονο και επώδυνο.

Για τους άνδρες: Η λίμπιντο είναι ανεπαρκής.
Έχετε έντονη επιθυμία για φαγητό. Έχετε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Για να είμαι ειλικρινής, μια λίστα με συμβουλές για την εξισορρόπηση των ορμονών σας θα ήταν εξωφρενικά μεγάλη, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω τα κορυφαία πέντε πράγματα που θα ήθελα να κάνω σήμερα για να αποκαταστήσω την ισορροπία των ορμονών μου, αυτά θα ήταν τα εξής:

  • Προσθέστε τουλάχιστον τρεις μερίδες σταυρανθών λαχανικών την ημέρα.
  • ​Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι) συνδέονται με το υπερβολικό οιστρογόνο στο έντερό σας και βοηθάν στο να ξεπλυθεί. Ειδικότερα, υπάρχει μία ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), που είναι η ευεργετική ένωση η οποία βοηθά στον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Tα ωμά είναι τα καλύτερα, με ελαφρά βράση ή στον ατμό ως τη δεύτερη επιλογή. Επιπλέον, τα σταυρανθή λαχανικά πρέπει να τεμαχίζονται, να συνθλίβονται ή να μασώνται καλά για τα μέγιστα όφελη. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα, όταν είναι δυνατόν, όπως και τα παρασιτοκτόνα είναι επίσης ορμονικοί διαταράκτες!

 

  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία τροφίμων ή ποτών.

Η BPA είναι μια γνωστή οιστρογόνο-μιμητής που μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σας. Τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και τα μη πλαστικά BPA είναι επικίνδυνα. Έτσι, αυτό είναι δύσκολο, αλλά ελαχιστοποιήστε τη χρήση των πλαστικών, ειδικά το θερμαινόμενο πλαστικό (όπως συσκευασίες τροφίμων ή ποτών).
Διαβάστε τις ετικέτες σας και αποφύγετε τα parabens.
Πρόκειται για χημικές ουσίες που βρίσκονται στα καλλυντικά, σαμπουάν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι διαταράκτες ορμονών.

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τη μαγική ορμόνη του ύπνου.

  • Κοιμηθείτε 7 έως 9 ώρες για να δώσετε το χρόνο στο σώμα σας να απελευθερώσει, να επανα-ισορρπίσει και να ανασυγκροτήσει τις ορμόνες σας.

Η HGH (ανθρώπινη αυξητική ορμόνη) απελευθερώνεται κατά την διάρκεια του τρίτου σταδίου του ύπνου. Αυτή η ορμόνη επίσης ονομάζεται η «μαγική ορμόνη της νεολαίας» και είναι επίσης αυτή που οι αθλητές (παράνομα) χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την απόδοση τους. Όταν υπάρχει αμέλεια σχετικά με τον ύπνο, βραχυκυκλώνουμε στους εαυτούς μας την HGH (και τόσες άλλες ευεργετικές ορμόνες). Επιμείνετε στο να δημιουργήσετε χρόνο για να καθίσετε με τις σκέψεις σας και να χαλαρώσετε. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να κάνετε διαλογισμό, όταν είστε απασχολημένοι, αλλά τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα. Δοκιμάστε την βαθιά αναπνοή, το διαλογισμό, τη γιόγκα – ό, τι χρειάζεται για να είστε στο παρόν. Ξεκινήστε με μόλις 10 λεπτά.
Η κορτιζόλη και οι στρεσογόνες ορμόνες δημιουργούν τον όλεθρο σε άλλες ορμόνες όταν είμαστε συνεχώς σε ένταση ενεργοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται σύνδρομο απόσπασης πρεγνενολόνης. Το σώμα μας κλέβει από άλλες ορμόνες μας για να κάνει περισσότερη κορτιζόλη, δίνοντάς μας όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

via