Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Αγιορείτικη συνταγή: Μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον π. Νικήτα

Image
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
 clock 09:50 | 23/03/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Αναμφίβολα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι η συνταγή που έχει την τιμητική της στο τραπέζι ανήμερα της 25ής Μαρτίου. Φυσικά οι παραλλαγές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει είναι πολλές.

Ο μοναστηριακός μπακαλιάρος σκορδαλιά δια χειρός του αγιορείτη μοναχού πατέρα Νικήτα, είναι σίγουρα μια από τις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε, χρησιμοποιώντας φρέσκα και απλά υλικά.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά:

  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος,
  • ½ φλιτζάνι λάδι,
  • 1 ματσάκι σέλινο,
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 σκελίδες σκόρδο,
  • 5 πατάτες,
  • 3 κουταλιές ξίδι,
  • 2 κουταλιές άνηθο,
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά και τον ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες.

Απλώνουμε στον νταβά το σέλινο και πάνω του τα κομματάκια του μπακαλιάρου. Από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε λάδι και νερό.

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σάλτσα.

Πριν χυλώσει όμως παίρνουμε 2½ φλιτζάνια ζουμί που θα μας χρειαστεί για την σκορδαλιά. Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνούμε από τον μύλο.

Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί.

Αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Αφού κατεβάσουμε τον νταβά από την φωτιά περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε καλά τον νταβά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρακοστή: Πορτοκαλόπιτα αρωματική και νηστίσιμη

Τips για να απολαύσετε μπακαλιάρο και σκορδαλιά... αλλιώς!

Η ωραιότερη συνταγή Κρητικού σεφ για μπακαλιάρο τηγανιτό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis