Γυναίκα

Fitness

H δίαιτα που αγαπούν οι celebrities έχει μόνο έναν κανόνα

shutterstock_1549227578-1024x683.jpg

Τι κοινό έχουν η Τζένιφερ Άνιστον, η Χάλι Μπέρι, η Σκάρλετ Τζοχάνσον και η Ρις Γουίδερσπουν; Εκτός από το ότι είναι όλες τους ταλαντούχες ηθοποιοί και καλλίγραμμες, ακολουθούν την ίδια δίαιτα.

Η Τζένιφερ Άνιστον αποκάλυψε πρόσφατα τη δίαιτα στην οποία οφείλει το καλλίγραμμο κορμί της και από ό,τι φαίνεται δεν είναι και τόσο δύσκολη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η 50χρονη ηθοποιός δήλωσε φαν της διαλειμματικής νηστείας, η οποία δεν έχει να κάνει με το πόσο ή το τι τρώτε, αλλά με το πότε. Το αγαπημένο «φιλαράκι» εξήγησε ότι συγκεκριμένα ακολουθεί τη δίαιτα 16:8, μια υποκατηγορία δηλαδή της δημοφιλούς διαλειμματικής νηστείας.

Η δίαιτα 16:8 περιορίζει την πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής σε μία μόνο συγκεκριμένη περίοδο 8 ωρών καθημερινά, για παράδειγμα 12.00-20.00.

«Ακολουθώ τη διαλειμματική νηστεία 16:8, επομένως δεν τρώω μόλις ξυπνήσω. Ευτυχώς οι ώρες που κοιμάμαι προσμετρούνται στις 16 ώρες που δεν πρέπει να τρώω. Έτσι, απλά πρέπει να περιμένω να πάει 10 το πρωί για να φάω το πρωινό μου», έχει δηλώσει σχετικά η Τζένιφερ Άνιστον.

Διαλειμματική νηστεία

Είναι αποτελεσματική;

Oι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική αδυνατίσματος. Ωστόσο, η απώλεια κιλών πιθανότατα οφείλεται στο συνολικό έλλειμμα θερμίδων, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης τροφής συνολικά στην εβδομάδα, παρά ως αποτέλεσμα των περιόδων νηστείας.

Στην πιο πρόσφατη σχετική συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συγκρίθηκαν οι δίαιτες διαλειμματικής νηστείας με κλασικές υποθερμιδικές δίαιτες ως προς την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος. Οι ερευνητές δε διαπίστωσαν ιδιαίτερες διαφορές στην απώλεια κιλών μεταξύ των δύο τύπων δίαιτας.

Άλλη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που πραγματοποίησε την ίδια σύγκριση σε δίαιτες διάρκειας άνω των έξι μηνών, υποστήριξε ότι ενώ η διαλειμματική νηστεία φάνηκε αποτελεσματική για την απώλεια κιλών, δεν ήταν καλύτερη από τις υποθερμιδικές δίαιτες.

Είναι ασφαλής;

Η γρήγορη απώλεια κιλών που εξασφαλίζει η διαλειμματική νηστεία ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα απώλειας νερού και γλυκογόνου και όχι λίπους. Παράλληλα, είναι μάλλον απίθανο να είναι βιώσιμη για τους περισσότερους ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Επίσης, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση, κακή διάθεση και κόπωση εξαιτίας της ανεπαρκούς κατανάλωσης τροφών.

Τι πρέπει να προσέξετε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία προκειμένου να χάσετε βάρος, φροντίστε να καλύπτετε όλες τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες και ότι σας παρέχει επαρκή ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της καθημερινότητάς σας. Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι ζητώντας τη συμβουλής ενός διαπιστευμένου διατροφολόγου.

 

via

Γυναίκα

Σεξουαλική παρενόχληση: Τρεις συγκλονιστικές ιστορίες γυναικών

Σεξουαλική παρενόχληση

Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον έδωσε στη δημοσιότητα η ActionAid ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ενώ, δεδομένης της έλλειψης στατιστικών δεδομένων για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ξεκινάει άμεσα έρευνα για την αποτύπωση του φαινομένου στην Ελλάδα, έχοντας ως περίπτωση μελέτης τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο.

Οι τρεις αυτές ιστορίες, όπως τονίζεται, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό από τις χιλιάδες που συμβαίνουν καθημερινά χωρίς να φτάνει ποτέ το φως των προβολέων. Στο βίντεο, όπου για λόγους προστασίας των θυμάτων έχουν αλλαχθεί οι χώροι εργασίας, όσα ακούγονται είναι όσα έχουν πραγματικά βιώσει οι γυναίκες στην εργασίας τους:

«Ξέρεις τι μου είπε χθες; “Πω, πω πάλι ξινισμένη είσαι. Δεν σε ικανοποίησε ο άντρας σου χθες;”. Αυτό συμβαίνει για χρόνια».

«Με παρενοχλεί από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να δουλεύω. Με έβαλε στο γραφείο του και μου είπε: “αν δεν μου κάτσεις θα σου γ*** τη ζωή”».

«Προχθές μού λέει πάμε στην αποθήκη να βρούμε κάτι και μού επιτέθηκε. Του λέω “άφησέ με, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό”. Και πήγα στην αστυνομία. “Με τι αποδείξεις θα κάνεις καταγγελία;” μου είπαν».

 

 

Θύματα πάνω από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα ισότητας, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (συγκεκριμένα το 66.7%) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Τα θύματα όμως σπάνια προχωρούν σε καταγγελία, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά εξαιτίας του φόβου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

Η ActionAid, συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά» καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση να επικυρώσει την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Σημειώνεται πως η Σύμβαση περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και την υποστήριξη όλων των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες, όπως μετανάστριες και εργαζόμενες σε άτυπη εργασία που επηρεάζονται δυσανάλογα από τη βία, τις έμφυλες διακρίσεις και την παρενόχληση.