Επιστήμη

Βρέθηκαν πολύ σπάνια ημι-πανομοιότυπα δίδυμα από ένα ωάριο και δύο σπερματοζωάρια

διδυμα

Τη δεύτερη γνωστή περίπτωση στον κόσμο της γέννησης ημι-πανομοιότυπων διδύμων από ένα ωάριο και δύο σπερματοζωάρια, επιβεβαίωσαν γιατροί στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι που έχουν πανομοιότυπο DNA από τη μητέρα τους, αλλά το DNA από την πλευρά του πατέρα τους διαφέρει.

Περιπτώσεις ημι-πανομοιότυπων διδύμων είναι τρομερά σπάνιες και η μόνη έως τώρα είχε αναφερθεί στις ΗΠΑ το 2007. Η δεύτερη τέτοια περίπτωση δημοσιοποιήθηκε από τους επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Γκάμπετ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Κουίνσλαντ, στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "The New England Journal of Medicine".

Τα δίδυμα παιδιά είναι είτε πανομοιότυπα ή μονοζυγωτικά (προέρχονται από ένα έμβρυο που γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο αλλά μετά διαχωρίζεται σε δύο έμβρυα ίδιου φύλου με ταυτόσημο γενετικό υλικό), είτε μη πανομοιότυπα ή διζυγωτικά ή ετεροζυγωτικά (προέρχονται από δύο ωάρια που γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, μπορούν να είναι ίδιου ή διαφορετικού φύλου και δεν έχουν ταυτόσημο DNA).

Τα πολύ πιο σπάνια ημι-πανομοιότυπα ή ημι-ζυγωτικά δίδυμα είναι μια ενδιάμεση περίπτωση, όπου ένα ωάριο γονιμοποιείται ταυτόχρονα από δύο σπερματοζωάρια και στη συνέχεια διαιρείται σε δύο έμβρυα. Συνήθως τέτοια σπανιότατα έμβρυα δεν επιβιώνουν. 

Κάθε σπερματοζωάριο περιέχει το ήμισυ του πατρικού DNA, αλλά δύο σπερματοζωάρια του ίδιου άνδρα δεν είναι γενετικά πανομοιότυπα. Για παράδειγμα, το ένα μπορεί να περιέχει ένα αντίγραφο του πατρικού χρωμοσώματος Υ (που 'οδηγεί' στην ανάπτυξη αγοριού), ενώ το άλλο σπερματοζωάριο μπορεί να περιέχει ένα αντίγραφο του πατρικού χρωμοσώματος Χ (που κάνει το παιδί κορίτσι).

Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση των αυστραλιανών διδύμων διαφορετικού φύλου, που ζουν στο Μπρισμπέιν και είναι σήμερα περίπου τεσσάρων ετών. Το ωάριο της 28χρονης μητέρας τους γονιμοποιήθηκε από ένα σπερματοζωάριο με χρωμόσωμα Χ και από άλλο ένα με χρωμόσωμα Υ. Αναπτύχθηκαν στη συνέχεια δύο διαφορετικά έμβρυα που μοιράζονταν τον ίδιο πλακούντα, όπως έδειξαν τα υπερηχογραφήματα κατά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, πράγμα που αρχικά είχε παραπλανήσει τους γιατρούς ότι επρόκειτο για πανομοιότυπα δίδυμα.

Όταν όμως μετά από οκτώ εβδομάδες πραγματοποιήθηκε ένα νέο υπερηχογράφημα, έγινε αντιληπτό ότι τα έμβρυα ήσαν διαφορετικού φύλου (κάτι αδύνατο στα πανομοιότυπα δίδυμα), οπότε κατέστη φανερό ότι κάτι ξεχωριστό είχε συμβεί.

 Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το αγόρι και το δίδυμο κορίτσι είχαν κοινό κατά 100% το DNA της μητέρας τους, αλλά είχαν κοινό μόνο το 78% του πατρικού DNA.

Λόγω του ασυνήθιστου συνδυασμού γενετικού υλικού από τα δύο σπερματοζωάρια, οι γιατροί ανησυχούν μήπως τα δύο παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε καρκίνο των αναπαραγωγικών οργάνων. Ήδη έχει γίνει αφαίρεση ωοθηκών από το κορίτσι όταν ήταν τριών ετών, ενώ παρακολουθούνται οι όρχεις του αγοριού. Κατά τα άλλα, τα παιδιά -που γεννήθηκαν με καισαρική και η ταυτότητα τους δεν αποκαλύφθηκε- είναι υγιή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC.

Οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να γεννήσουν μη πανομοιότυπα δίδυμα. Τα τελευταία είναι πιο συχνά σε ορισμένες οικογένειες, ενώ τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν εμφανίζουν παρόμοια κληρονομικότητα. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (εξωσωματική γονιμοποίηση) αυξάνει την πιθανότητα απόκτησης διδύμων, καθώς συνήθως περισσότερα από ένα γονιμοποιημένα έμβρυα εμφυτεύονται στη μήτρα.

Επιστήμη

Ερχονται οι μπαταρίες από… ξύλο δέντρων

μπαταριες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζουν ένα νέο υλικό το οποίο δημιούργησαν από ξύλο δέντρων. Όπως υποστηρίζουν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία μιας νέας γενιάς μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη μπαταριών που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του ο σύγχρονος άνθρωπος όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όμως τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και ειδικά οι ηλεκτρολύτες τους είναι τοξικά και αυξημένης επικινδυνότητας. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι πιο ασφαλείς από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου αλλά όχι τόσο αποδοτικές ενώ ταυτόχρονα δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Το νέο υλικό αποτελείται από ένα μείγμα χαλκού και πολυμερών σωλήνων που προέρχονται από το ξύλο των δέντρων. To υλικό ονομάστηκε «κυτταρικά νανονήματα» είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκαμπτο παρόμοιο με ένα φύλλο χαρτί. Πρόκειται για ένα υλικό που εκτός της χρησιμότητας του είναι και πολύ εύκολο να παραχθεί γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό για χρήση από τη βιομηχανία των μπαταριών και των ηλεκτρονικών συσκευών.

«Χρησιμοποιώντας υλικά που μας παρέχει η φύση μπορούμε να περιορίσουμε το αρνητικό αποτύπωμα της κατασκευής και χρήσης των μπαταριών στο περιβάλλον» αναφέρει ο Γιούε Κι, καθηγητής της Σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Brown, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ειδησεις σημερα

«Αιδώς Αργείοι», απάντησε ο Μπακογιάννης στο σχόλιο του Κύρτσου για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Στην τελική ευθεία η στέγαση των μαθητών σε λυόμενα

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Κλείνει για μία εβδομάδα η Βουλή σε ένδειξη πένθους

ESPA BANNER