Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανταρκτική: Οι πάγοι φέτος συρρικνώθηκαν περισσότερο από ποτέ

Image
ανταρκτικη παγοι
 clock 23:47 | 26/09/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου στην Ανταρκτική ήταν φέτος μικρότερη κατά 1,03 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, με την απώλεια να ισοδυναμεί σε έκταση που είναι διπλάσια της Γαλλίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα(25/09) το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ, ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο επίπεδο φέτος και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν το καλοκαίρι και οι σχηματισμοί τους ανακάμπτουν τον χειμώνα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέγιστη φετινή έκταση των πάγων στην Ανταρκτική υπολογίστηκε σε 16,96 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NSIDC. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από το 1979, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο, υπογραμμίζεται.

Η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου ήταν φέτος μικρότερη κατά 1,03 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Η απώλεια ισοδυναμεί με έκταση διπλάσια της Γαλλίας.

Τον Φεβρουάριο, στα μέσα του αυστραλιανού καλοκαιριού, η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο (1,79 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα). Έκτοτε, ανέκαμψε με ασυνήθιστα αργό ρυθμό.

Στην Αρκτική, όπου τελειώνει το καλοκαίρι, ο σχηματισμός πάγου έχει επίσης φθάσει στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο και υπολογίζεται σε 4,23 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για την έκτη χαμηλότερη καταγραφή από το 1979, υπογραμμίζει το NSIDC.

Από τον Αύγουστο του 2016, η συρρίκνωση της μέγιστης ετήσιας έκτασης των πάγων της Ανταρκτικής είναι ολοένα και σημαντικότερη, εξηγούν οι ειδικοί.

Το λευκό στρώμα πάγου στους δύο πολικούς κύκλους αντανακλά τις ακτίνες του Ήλιου περισσότερο από ό,τι ο ωκεανός. Κατά συνέπεια, η συρρίκνωσή του επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προκαλεί άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

«Το βασικό μήνυμα εδώ είναι ότι για να προστατεύσουμε αυτά τα παγωμένα μέρη του κόσμου που είναι πραγματικά σημαντικά για πολλούς λόγους», δήλωσε ο Ariaan Purich, ερευνητής θαλάσσιου πάγου στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας που συνέγραψε τη μελέτη, «χρειαζόμαστε πραγματικά να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σπάνιο χταπόδι «Ντάμπο» καταγράφηκε για πρώτη φορά και αιφνιδίασε τους επιστήμονες (βίντεο)

Τελικά φεύγουν οι βιταμίνες από τον χυμό;

Αυτό είναι το μόνο διεθνές αεροδρόμιο όπου δεν θα χρειάζεσαι διαβατήριο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis