Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση

τσαβουσογλου

Σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να διορθώσει το «λάθος» της, κατά την έκφρασή του, που αφορά την απόφαση της Βουλής για υπόμνηση στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
 
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ενωσης.
 
Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι με την απόφαση της Βουλής η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της. Πρόσθεσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη, καθώς και η χρονική συγκυρία της.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια ως βασικές προϋποθέσεις της λύσης.
 
Χωρίς πολιτική ισότητα, δεν θα υπάρξει λύση σημείωσε ο κ. Ακιντζί. Είπε επίσης πως στις συναντήσεις του σήμερα συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, και ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στην στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.
 
Είπε επίσης σε σχέση με ενέργειες που γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δείχνει υπομονή, η οποία έχει και όρια.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου και του νότιου ιδρυτικού κράτους», σε περίπτωση λύσης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, δεν έχει κατανοήσει τη σημασία αυτού του ζητήματος, για να προσθέσει ότι δεν είναι αρκετή η «απλή πλειοψηφία» στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδία. Ο κ. Ακιντζί είπε, ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις της είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. «Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στη φάση των δημοψηφισμάτων», δήλωσε.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών

Μαρία Θεοδωρίδου

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην  καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών και αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυορκαρδίτιδα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά των εμβολιασμέων ανά ηλικία, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών από 12 έως 15 ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη-κορωνοϊός: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία του νησιού για την επέλαση της πανδημίας

Κικίλιας: Οι νέοι να εμβολιαστούν έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τουλάχιστον 100 νέα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις