Ελλάδα

Ποινική δίωξη κατά Λαυρεντιάδη για την υπόθεση ELFE - ΔΕΠΑ

Λαυρεντιάδης

Στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της εταιρείας Φωσφορικών λιπασμάτων (ELFE) και των υπέρογκων χρεών της προς τη ΔΕΠΑ, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, οκτώ μήνες μετά την μήνυση που είχε υποβάλλει κατά της εταιρείας η νέα διοίκηση.

Σήμερα οι οφειλές της Επιχείρησης προς την Εταιρεία Παροχής Αερίου ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια ευρώ, όταν η εταιρεία λιπασμάτων, πριν την μεταβίβασή της στον επιχειρηματία χρωστούσε περίπου τα μισά. Ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, το χρέος αυτό αποτελεί μεγάλο βαρίδι και αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις, δεδομένου ότι η εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύεται αέριο.

Η υπόθεση με την ELFE θεωρείται η θρυαλλίδα για την καρατόμηση πριν από περίπου 1 χρόνο της προηγούμενης διοίκησης υπό τους κύριους Κιτσάκο και Σπανούδη, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι επέδειξαν μεγάλη ανοχή προς τα λιπάσματα, χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το χρέος. Η ΔΕΠΑ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και υπό την πίεση των μετόχων, είχε αποφασίσει η ELFE να προεξοφλεί τις προμήθειες αερίου με μετρητά και επιταγές της εταιρείας. Μέχρι τότε τα Λιπάσματα ακολουθούσαν πολιτική εξόφλησης των οφειλών μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών εταιρειών συνδεδεμένων με την ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να φουσκώνει το χρέος. Ωστόσο το σχεδιασμό ανέτρεψαν το Πρωτοδικείο Καβάλας, το οποίο αποφάνθηκε ότι η ELFE μπορεί να συνεχίσει τις προμήθειες αερίου εξοφλώντας σε εβδομαδιαία βάση τις οφειλές με επιταγές.

Η νέα διοίκηση με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δημήτρη Τζώρτζη και αντίστοιχα Πρόεδρο τον κ. Βελισσάριο Δότση, τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μήνυση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων. Η μήνυση αυτή έφερε την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από 1η Νοεμβρίου η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία

σχολείο

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self–test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Ο κρατούμενος πήρε άδεια και έγινε ...καπνός

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

 

ESPA BANNER