Ελλάδα

Ο ΣΕΒ για τη μείωση των εισπράξεων για τον τουρισμό

Τουρισμός

Σε φοροδιαφυγή και διοχέτευση των εσόδων τουριστικών επιχειρήσεων σε λογαριασμούς του εξωτερικού αποδίδει ο ΣΕΒ τη μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά το οκτάμηνο του 2016, παρά την αύξηση των αφίξεων.

«Η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2016 υποδηλώνει τη σημαντική φοροδιαφυγή στην οποία εξωθεί μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων η υπερφορολόγηση και δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα και ως προς το κατά πόσο τα capital conrols οδηγούν πλέον στη σώρευση αποταμιεύσεων στο εξωτερικό όχι μόνο τις ναυτιλιακές και εξαγωγικές, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις» αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ασκώντας κριτική σε επιμέρους ζητήματα της τουριστικής αγοράς, ο ΣΕΒ σημειώνει ακόμη τα εξής:

«- Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξασφαλίσει στα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τη χώρα να προσφέρονται ως ενιαίο πακέτο οι υπηρεσίες ελλιμενισμού, ρυμουλκού, τελωνείου, immigration, κλπ, ώστε ο πράκτορας να μην αγχώνεται, αν θα βρει τον κάθε υπεύθυνο στο θέση του, με ρίσκο την εμπλοκή της αποβίβασης, αν κάτι δεν πάει καλά.

- Στη Σαντορίνη μπορεί οι λάντζες να αρκούν, για να διαχειριστούν πολλές ταυτόχρονες, ασυντόνιστες φυσικά, αφίξεις, πλοίων, αλλά το τελεφερίκ δεν αρκεί, για να μεταφέρει τους επιβάτες, αφήνοντας πολλούς δυσαρεστημένους στην προβλήτα και στερώντας έσοδα από το νησί.

- Στην Τήνο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σημαντικός θρησκευτικός τουρισμός, αλλά το τελείως ανεπαρκές λιμάνι δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο.

- Στην Κεφαλλονιά, μετά το σεισμό του 2013, βασικοί χώροι και μουσεία παραμένουν κλειστοί, οδηγώντας σε μείωση των αφίξεων κρουαζιέρας 30%.

- Η ξαφνική αύξηση των εισιτηρίων στις αρχές του 2016 (ενδεικτικά, στην Ακρόπολη (από 12 ευρώ σε 20 ευρώ), Κνωσό (από 6 ευρώ σε 15 ευρώ), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (από 7 ευρώ σε 10 ευρώ), Αρχαία Αγορά Αθηνών (από 4 ευρώ σε 8 ευρώ), Ολυμπία (από 9 ευρώ σε 12 ευρώ), Μυκήνες (από 8 ευρώ σε 12 ευρώ)), που φυσικά αποτέλεσε έκπληξη για τους επαγγελματίες του τουρισμού, οδήγησε σε μεγάλη μείωση των επισκέψεων σε όλους σχεδόν τους προορισμούς (εξαίρεση, πχ το μουσεία Ηρακλείου που πρόσφατα επαναλειτούργησε) και, τελικά, αμελητέα αύξηση ή και μείωση εσόδων σε όλους τους προορισμούς, εκτός από ελάχιστους προορισμούς μεγάλης επισκεψιμότητας και με πολύ ανελαστική ζήτηση και στους οποίους είχαμε και τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εισιτηρίων».

Ο ΣΕΒ επισημαίνει, τέλος, «την τιμωρητική φορολογική αντιμετώπιση παροχών των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους, όπως το εταιρικό αυτοκίνητο, η επιδότηση παιδικού σταθμού, η ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή κάλυψη και η ανταμοιβή των εργαζομένων με διανομή κερδών ή καταβολή έκτακτης αμοιβής, την έλλειψη κινήτρων για την προσφορά από την επιχείρηση στον εργαζόμενο εισιτηρίων πολλαπλών διαδρομών για μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ελλάδα

Νέο «κορωνοπάρτι» στο ΑΠΘ: Μεθυσμένοι νεαροί παρέσυραν με μπουλντόζα τον φίλο τους

Το πάρτι

Ένα αδιανότητο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός ακόμα «κορωνο-πάρτι» το βράδυ του Σαββάτου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την ώρα που όλοι οι παρευρισκόμενοι χόρευαν στους ρυθμούς της μουσικής, νεαροί ανέβηκαν σε μία μπουλντόζα που βρισκόταν στην περιοχή και έβαλαν μπροστά τη μηχανή, με αποτέλεσμα να παρασύρουν και να τραυματίσουν ένα άτομο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ThessToday.gr, λόγω των έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή και στο χώρο του πανεπιστημίου υπήρχε μία μίνι μπουλντόζα.

Μπροστά από το τμήμα Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, μέλη της παρέας είχαν ανέβει επάνω στη  μίνι μπουλντόζα, και καθώς ήταν σε λειτουργία, ένα νεαρός, περίπου 23 ετών, έπεσε από αυτήν, και οι φίλοι του χωρίς να το καταλάβουν, τον παρέσυραν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, έχοντας τραυματιστεί, κατά τις ίδιες πηγές,  από τον μηρό μέχρι την γάμπα του ποδιού.

Αφού συνειδητοποίησαν τι ακριβώς συνέβη, σταμάτησαν το όχημα και κατέβηκαν από αυτό, βλέποντας τον νεαρό φίλο τους γεμάτο αίματα και σωριασμένο στο έδαφος. Οι ίδιοι,  σε κατάσταση σοκ ούρλιαζαν, μέχρι που αποφάσισαν να καλέσουν ασθενοφόρο πανικόβλητοι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια, όχημα του ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο ΑΠΘ, ώστε να παραλάβει τον τραυματία από την κεντρική πύλη, και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, η ζωή του νεαρού δεν διατρέχει κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Προκήρυξη για 200 προσλήψεις σε 50 Κινητές Ομάδες Υγείας

Παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού