Ελλάδα

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕΘΕΑ

κεθεα λογκο

Ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

powered by Rubicon Project
Συγκεκριμένα, η σύνθεσή του έχει πλέον ως εξής:

Πρόεδρος: Χρήστος Λιάπης, ψυχίατρος
Αντιπρόεδρος: Φωτεινή Λεομπίλλα, ΜΑ Κοινωνιολόγος, πρόεδρος κέντρου πρόληψης «Αθηνά-Υγεία»
Μέλος: Φωτεινή Τζαβέλλα, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αναπληρωματικό μέλος: Ασπασία Παναγιώτου, επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μέλος: Παντελής Λαζαρίδης, ψυχίατρος
Αναπληρωματικό μέλος: Αριστείδης Κουτρούμπας, Ph. D., MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Μέλος: Γεώργιος Θεοδωράκος, οικονομολόγος
Αναπληρωματικό μέλος: Αγγελική Δρελιώζη, νοσηλεύτρια Ph.D., MScN, MScHSM
Μέλος: Ιωάννης Δεληγιώργης, νομικός
Αναπληρωματικό μέλος: Γεώργιος Κλεφτοδήμος, νομικός
Μέλος: Ηλίας Κουλάκος, νομικός
Αναπληρωματικό μέλος: Παναγιούλα Μακρή, νομικός
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθα.

Το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Χρηματοδοτείται πλήρως από το υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επίσης, του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης:

Προστατεύεται ο σκοπός και η αποστολή του ΚΕΘΕΑ κι εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Στηρίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στις δομές του ΚΕΘΕΑ.
Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ ενισχύεται και διαμορφώνεται ένας αποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχου κι ορθολογικού προγραμματισμού της οικονομικής διαχείρισης και του τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων, σε δράσεις προσαρμοσμένες στην Εθνική Στρατηγική για τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Εξακολουθεί να αναγνωρίζεται στο ΚΕΘΕΑ η δυνατότητα σύστασης αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών.
Επιχειρείται η εμπέδωση του επιστημονικού λόγου και του κλίματος αμοιβαίου διαλόγου μεταξύ των φορέων, χωρίς καμία παρέμβαση στο παραγόμενο επιστημονικό έργο του ΚΕΘΕΑ.
Διασφαλίζεται η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων εσωτερικής παραμονής, διατηρώντας κατά τον τρόπο αυτόν αναλλοίωτα κι ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης του συστήματος θεραπευτικών παρεμβάσεων του ΚΕΘΕΑ.
Ενισχύεται ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ για την εκπλήρωση της σημαντικής κοινωνικής του δράσης και επιλέγεται ο «από τα κάτω προς τα πάνω» τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της γενικής συνέλευσης. Το συλλογικό αυτό όργανο μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει τη στρατηγική του οργανισμού, σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης.
Επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή χρηστών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
«Η κρίση στο ΚΕΘΕΑ δε θα ξεπεραστεί με τον διορισμό διοίκησης της "αρεσκείας" του υπουργού. Ο πολιτικός αυταρχισμός θα οδηγήσει σε απορρύθμιση του φορέα και υπονόμευση του θεραπευτικού μοντέλου» σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ελλάδα

Πέτσας: Σε 31.169 τεστ στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 100 θετικά

προμαχώνας τεστ κορωνοϊός

«Ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών. Πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και πειθαρχήσαμε στα σκληρά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Και το κάναμε αυτό για πολύ καιρό. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και μετά την άρση του στις 4 Μαΐου 2020. Κάναμε την Ελλάδα, όλοι μαζί, χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Και από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά. Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%».