Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ
Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν τα Τέμπη – Το πρώτο κρίσιμο crash test για την Κυβέρνηση
αγροτικά μπλόκα
 clock 08:37 | 22/12/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε μια κίνηση η οποία θα κόψει τη μεταφορά προϊόντων στα δύο θα προχωρήσουν οι αγρότες. Το πρωί της Δευτέρας τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας θα κινηθούν προς τις σήραγγες των Τεμπών.

Υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν την πορεία τους περίπου στις 11.30 το πρωί με στόχο να φτάσουν στα Τέμπη και αποκλείσουν τη διέλευση φορτηγών. Αντίθετα, θα επιτρέψουν κανονικά τη διέλευση των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων.

Όπως εξηγούν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής ότι θα είναι συμβολικός ο αποκλεισμός και αναμένεται να ξεκινήσει από τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου, και να διαρκέσει περίπου 4 ώρες. «Στόχος μας είναι να “εμποδίσουμε” μόνο τα εμπορικά. Δε θέλουμε να εμποδίσουμε τον κόσμο να χαρεί τις διακοπές του», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Για αυτό και σε αρκετά σημεία μοίρασαν τοπικά προϊόντα – δικής τους παραγωγής- στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι εκπρόσωποι τους πρωτογενούς τομέα παραγωγής που βρέθηκαν εκεί και μίλησαν με τους ανθρώπους που πέρναγαν από τα ανοιχτά διόδια τους εξέφραζαν την υποστήριξή τους, «μην υποχωρείτε τώρα».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μπλόκα

Την ώρα που οι αγρότες κερδίζουν τους πολίτες με το μέρος τους, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ενώ συμβάλλουν και στην ομαλή μετάβαση στους προορισμούς τους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τούς απευθύνεται μέσω της καθιερωμένης κυριακάτικης ανάρτησής του και τους ζητά να σεβαστούν το κοινωνικό σύνολο και επιμένει: «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογο».

«Από τον κατάλογο με τα 27 αιτήματα των αγροτών, τα 16 ήδη έχουν ικανοποιηθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 βρίσκονται υπό επεξεργασία ή συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση και μόνο 7 δεν μπορούν να επιλυθούν είτε γιατί προσκρούουν σε βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες και στη λειτουργία της ΚΑΠ είτε γιατί είναι ανέφικτα δημοσιονομικά».

Παράλληλα, καταλογίζει στους αγρότες «επιμονή σε μια στείρα άρνηση διαλόγου» η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «είναι δείγμα μιας μη εποικοδομητικής στάσης».

Οι επόμενες κινήσεις κλιμάκωσης στα μπλόκα

Όσον αφορά τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, πρόκειται να κλείσουν παραδρόμους για όλα τα εμπορικά οχήματα και να συνεχίσουν τον αποκλεισμό των τελωνείων.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να δούμε και έντονες διαμαρτυρίες έξω από γραφεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στο κτήριο που στεγάζεται ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών στη Θεσσαλονίκη.

«Μέσα από το πρόσωπό μου προσπαθούν να “χτυπήσουν” το αγροτικό κίνημα»

Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι κατηγορίες για τον αγροτοσυνδικαλιστή, Κώστα Ανεστίδη. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα εμπλέκει το όνομα του εκπροσώπου του μπλόκου στα Μάλγαρα με παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος έκανε δηλώσεις αναφέροντας πως: «Είμαι αθώος, είμαι καθαρός σαν αστραπή και η αστραπή θα πέσει στο κεφάλι τους».

«Μέσα από το πρόσωπό μου προσπαθούν να “χτυπήσουν” το αγροτικό κίνημα. Δε θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό. Τους πληροφορώ, ότι δε θα σιωπήσω, αν το κάνουν για αυτό το σκοπό», τονίζει ο ίδιος. «Θα μηνύσω και τον διευθυντή και τον Αρχισυντάκτη και αν κερδίσω λεφτά από αυτή την υπόθεση, που θα κερδίσω, θα τα δώσω στους πληγέντες που έχασαν τα πρόβατά τους», υπογράμμισε ο αγροτοσυνδικαλιστής .

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Κι άλλος ανήλικος στο νοσοκομείο λόγω αλκοόλ - Ανησυχία από τα περιστατικά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χιλιάδες τα ύποπτα ΑΦΜ για παράνομες επιδοτήσεις - Οι περιπτώσεις της Κρήτης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis