Στην ενεργοποίηση έκτακτου σχεδίου υδροδότησης της Αττικής προχωρά η ΕΥΔΑΠ, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στέργιου τόνισε ότι γίνεται άντληση από τα αποθέματα της Υλίκης ενώ αξιοποιούνται οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα της Πάρνηθας για να αποφορτιστεί με κάποιο τρόπο ο Μόρνος, που γεμίζει από τον Εύηνο ποταμό.
Πρόσφατα, ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ ανέδειξε ότι μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική.
«Έχουμε προετοιμαστεί για όλες τις πιθανές εκδοχές του φαινομένου της λειψυδρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Στεργίου, ωστόσο επεσήμανε πως δε βρισκόμαστε σε σημείο τέτοιο που πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές λύσεις.
Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ τόνισε, ότι απαιτείται και από τους κάτοικους της Αττικής να ευαισθητοποιηθούν - να μην χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για πλύσιμο μπαλκονιών η αυτοκίνητου - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.
Η λίμνη του Μόρνου εκπέμπει SOS: Η λειψυδρία έφερε στην επιφάνεια χωριό βυθισμένο από το 1980
Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η λειψυδρία που αντιμετωπίζει η λίμνη του Μόρνου που υδροδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η λειψυδρία έχει ως αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να πέσει τόσο ώστε να βγουν και πάλι στην επιφάνεια τα σπίτια από το χωριό Κάλλιο που βυθίστηκε το 1980.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλίου, Απόστολος Γεροδήμος, «λόγω καιρικών συνθηκών πέρυσι τον χειμώνα δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου και τα βουνά δεν είχαν χιόνι. Αν συνεχιστεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο».
Ο κ. Γεροδήμος εξήγησε ότι, το Κάλλιο, βυθίστηκε το 1980, όταν έκλεισε το φράγμα του Μόρνου. «Το 1993 είχε κατέβει ξανά η στάθμη του νερού. Ευτυχώς στη συνέχεια ξεκίνησε πάλι να βρέχει και ξαναγέμισε η λίμνη», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι, το χωριό, από το οποίο μπορεί κανείς να αναγνωρίσει κτίρια όπως το σχολείο και κάποια σπίτια, έχει βγει ξανά στην επιφάνεια εδώ και λίγους μήνες.
Στην εκπομπή του OPEN μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής οικολογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το φετινό χειμώνα να έχουμε σοβαρές βροχές αλλά και χιόνια», είπε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε ότι, η λειψυδρία, είναι ένα μόνο από τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
«Η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Υπάρχουν όμως και οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και φοβάμαι ότι, σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε και κατολισθήσεις λόγω των πλημμυρών. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη εκδηλωθεί και φοβάμαι ότι θα εκδηλώνεται για πολλές δεκαετίες», υπογράμμμισε.
Δείτε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε ανοδική τροχιά η δωρεά οργάνων - Δεκάδες σώθηκαν χάρη σε Κρητικούς εθελοντές
Ηράκλειο - Εστίαση: Πάνω από 100 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα σε 3 χρόνια
"Άλμα" 30% στα καταναλωτικά δάνεια – Πού οφείλεται η αύξηση της ζήτησης