Ελλάδα

Κορωνοϊός: Όλα τα βήματα μέχρι τον εμβολιασμό – Οι τρεις τρόποι για να κλείσετε ραντεβού

εμβόλιο των Pfizer

Περίπου ένα μήνα μακριά βρισκόμαστε από την έλευση του εμβολίου της Pfizer στη χώρα μας και ήδη έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα σχετικά με το πώς πότε και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα.

Εκτός όμως από τις βασικές ερωτήσεις, πλέον γνωρίζουμε σχεδόν ολόκληρη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Από τα SMS που θα λάβουμε μέχρι το πιστοποιητικό που θα μας δώσουν αφού εμβολιαστούμε.

Την ίδια ώρα επιστήμονες προβλέπουν πότε θα χρειαστεί να κάνουμε τη δεύτερη δόση αλλά και πότε θα αποκτήσουμε ανοσία.

Ήδη μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού  έχει ουσιαστικά εκπονηθεί από τις Αρχές.

Ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, περιέγραψε πριν λίγες μέρες βήμα βήμα τη διαδικασία τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, προκειμένου να γίνουν όλα πιο εύκολα για τους πολίτες. 

Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το

1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. 

Ήδη την άυλη συνταγογράφηση έχουν ενεργοποιήσει 850.000 πολίτες και έχουν τη δυνατότητα να δέχονται με SMS ή email ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά εξετάσεων.

Από εκεί και πέρα ο πολίτης θα πρέπει να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Εάν δεν αποδεχθεί επειδή δεν θέλει – καθώς ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, τότε απλά ενημερώνει.

Τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν αύλη συνταγογράφηση- Δύο τρόποι

Όσοι δεν έχουν την άυλη συνταγογράφηση, στήνεται ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους για το εμβόλιό τους.

Την ίδια ώρα αποθηκεύοντας  το ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.

Τέλος υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος προκειμένου να ενημερωθούν όσοι δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ανέφερε πως θα υπάρξει και τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορούν να καλούν οι πολίτες και να κλείνουν το ραντεβού τους, καθοδηγούμενοι από τους υπαλλήλους. 

Τι χρειάζεται για την ενεργοποίηση της αύλης συνταγογράφησης:

Για την ενεργοποίηση της Αυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:

Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας.

Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών.

Το κινητό σας τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση.

Για τα SMS στο 13033

Θα πρέπει να στέλνουμε SMS στο 130333 προκειμένου να πάμε να εμβολιαστούμε;

Αυτό ακόμη δεν είναι γνωστό. Ωστόσο από την πλευρά η κυβέρνηση θεωρεί πως μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα έχουμε βγει από lockdown κι έτσι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών.

Πιστοποιητικό σε όσους κάνουν το εμβόλιο – Πώς θα χορηγείται, πού θα χρησιμοποιείται

Εκτός από τα βήματα που θα κάνεις πριν κάνεις το εμβόλιο, υπάρχει και μία μικρή διαδικασία για μετά, καθώς θα πρέπει να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ιστοσελίδας, όπως γνωστοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται συζητήθηκε πώς κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό ιστοχώρο και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού»». 

Θα λειτουργεί σαν διαβατήριο;

Για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε πως:

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί».

Ειδήσεις σήμερα: 

Εμβόλιο - Βασίλης Κικίλιας : Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει σήμερα

Κορωνοϊός - εμβόλιο: Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει ο Βασίλης Κικίλιας 

Κορωνοϊός - Kawasaki: Ευχάριστα νέα - Χριστούγεννα στο σπίτι του θα κάνει ο 8χρονος

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Λινού: Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να κάνουν εμβόλια mRNA

Αθηνά Λινού

Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να κάνουν εμβόλια mRNA, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μία στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson&Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

ειδησεις σημερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Κάθε μέρα και λιγότερα πρόστιμα

Στο Ηράκλειο κλιμάκιο το ΕΟΔΥ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ηράκλειο: Έδωσε δουλειά στο παιδί που πήγε να τον κλέψει - Το "ευχαριστώ" ήρθε 25 χρόνια μετά