Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Μετανάστες

Σε ενίσχυση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και του ενδεχόμενου εξάπλωσής του στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά προχωράει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Συγκεκριμένα, χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε πως προχωρά στα ακόλουθα μέτρα στα ΚΥΤ:

Πρώτον, αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.

Δεύτερον, με διάταξη, προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.

Τρίτον, προχώρησε στην εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19/ κορονοϊό. Για την μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο Ελληνικός Στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό για την στελέχωση τους. Αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση 2 οικίσκων στη Κω και 2 στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.

Τέταρτον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Πέμπτον, πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.

Έκτον, μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι ήδη εφαρμόζονται με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών και τις νέες διοικήσεις σε 28 Κέντρα Φιλοξενίας ανά την χώρα, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ελλάδα

Τουρισμός: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις στην Ελλάδα - Τα πρώτα στοιχεία

Κοινωνικός Τουρισμός

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών tour operators  μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ έως τις 15 Ιουνίου.

Πηγές από τον κλάδο του τουρισμού αναφέρουν ότι τα μεγάλα τουριστικά γραφεία θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με αποφασιστικότητα για την προστασία της θετικής εικόνας που έχει καταφέρει να δημιουργήσει έως τώρα όσον αφορά στον περιορισμό του Covid – 19. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την αναστολή των αεροπορικών δρομολογίων από και προς το Κατάρ θα αποτελέσει τον οδηγό σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ληφθούν παρόμοιες αποφάσεις μετά την πρώτη Ιουλίου, όταν δηλαδή αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για την άφιξη τουριστών στη χώρα λαμβάνονται πρωτίστως με υγειονομικά κριτήρια. Πρόσθεσε ότι η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Αεροπορίας (EASA), στην οποία καταγράφονται τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό βαθμό ρίσκου για τη μετάδοση του κορωνοϊού, ουσιαστικά καθορίζει το επίπεδο αυστηρότητας των υγειονομικών πρωτοκόλλων ελέγχου που πρέπει να εφαρμοστούν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης προκάλεσε ωστόσο και προβληματισμό σε ορισμένους εγχώριους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ήταν σπασμωδική.

Όπως αναφέρουν, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα είναι πλήρως ελεγχόμενες δεδομένου ότι έως τις 15 Ιουνίου γίνονται μόνο μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, με τεστ σε όλους τους επιβάτες και με καθολική εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας.

Προσθέτουν ότι η Qatar Airways αποτελεί σημαντική εταιρεία για την Ελλάδα, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες συνδέει τη Ντόχα με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών στη χώρα.

Αισιοδοξία μετά την άρση περιορισμών από τη Γερμανία

Ελπίδα δίνει στους επαγγελματίες του τουρισμού η κατάργηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από τις 15 Ιουνίου.

Τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι tour operators της Γερμανίας, όπως η TUI και η Der Touristik ξεκίνησαν ήδη να στέλνουν σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται προγράμματα πτήσεων για την άφιξη τουριστών στην Ελλάδα.

Στις πτήσεις των δύο tour operators προς τη Ρόδο για παράδειγμα, η πληρότητα αγγίζει το 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη στην προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής κίνησης.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τους Γερμανούς, δεδομένου ότι παρουσιάζει ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα η οποία δύσκολα θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα άλλωστε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ταξιδιωτική προειδοποίηση για αποφυγή ταξιδιών θα εκδίδεται σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. 

 

economistas.gr