Ελλάδα

Ιερώνυμος: Κατάντια για την Ευρώπη η προσφυγική κρίση

ιερωνυμος

Επικριτικός προς την Ευρώπη και τους ευρωπαίους ηγέτες για τους χειρισμούς τους στην προσφυγική κρίση εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στους χώρους του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Δεν είναι πλέον η Ευρώπη που έγινε, αλλά η Ευρώπη που κατήντησε. Οι ιδρυτές της είχαν στόχο την αγάπη και τη συνεργασία αλλά οι βάσεις αυτές έχουν μετακινηθεί και έχουν πάει στο συμφέρον και την εκμετάλλευση» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους αλλα μια Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας τόνισε ότι «εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να δουν αυτό το πρόβλημα και να μην το βάζουν στις πλάτες ορισμένων μόνο ανθρώπων. Πρέπει αφού είμαστε άνθρωποι και οι άνθρωποι αυτοί είναι αδελφοί μας,  όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε. Λύσεις υπάρχουν πολλές φτάνει μόνο να το θέλουμε. Εκεί είναι η ευχή όλων μας, να βρεθεί κάποια λύση» 

Κατέληξε, τέλος, ότι «η σκέψη μου έρχεται σε αυτό που έχει λεχθεί από πολλές πλευρές ότι η κρίση δεν είναι πρώτα οικονομική αλλά ηθική και πνευματική».

Μαζί με τον κ. Ιερώνυμο βρισκόταν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πόλη του Πειραιά, η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και όχι μόνο η παρουσία του, αλλά και το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει  με τις δηλώσεις του πριν λίγο στο λιμάνι, όπου παραμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  Όλοι μαζί, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε αυτές οι ώρες και οι ημέρες παραμονής τους στο λιμάνι του Πειραιά να γίνουν ευκολότερες για εκείνους. Ευχαριστήσαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, καθώς και τον κ. Δήμτσα, διότι είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε μια εβδομάδα, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή»,  προκειμένου να προσφέρει  γεύματα και να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε μια σταθερή επικοινωνία και συνεργασία και θα έχουμε συνεργασία και τις προσεχείς ημέρες. Μακάρι να μην χρειαστεί βεβαίως και να παρθούν αποφάσεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, που θα βοηθήσουν τη χώρα και τους συνανθρώπους μας. Ωστόσο, αν χρειαστεί ξέρω ότι και η Εκκλησία και η «Αποστολή» θα είναι κοντά μας και αυτό είναι  πολύ σημαντικό. Σε κάθε επίσκεψη εδώ, είτε είναι η Εκκλησία είτε είναι κάποιος άλλος φορέας, αυτό που τονίζουμε είναι η ανάγκη για αλληλεγγύη και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Ο Έλληνας δείχνει για ακόμα μια φορά τη φιλοτιμία και την ευαισθησία του, αλλά θα πρέπει να έχουμε ως μακροπρόθεσμο γνώμονα, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απεμπλακούν από τη χώρα μας για να μπορέσουν να φτιάξουν τις ζωές τους εκεί που επιθυμούν».

Ελλάδα

Νέα Σμύρνη - Μαρτυρία: Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς

Νέα Σμύρνη

Η μαρτυρία μιας γυναίκας ρίχνει φως στο επεισόδιο αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το Mega,  όλα ξεκίνησαν όταν οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο και έλεγξαν δύο ζευγάρια που κάθονταν με τις δύο 8χρονες κόρες τους σε ξεχωριστά παγκάκια.

Όπως περιγράφει η γυναίκα στην οποία έκαναν έλεγχο οι αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι έδειξε τόσο το απαραίτητο μήνυμα όσο και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της ζητήθηκε, τελικά της επιβλήθηκε πρόστιμο.

Μια ομάδα νεαρών που βρισκόταν κοντά στο σημείο έσπευσαν κοντά και ακολούθησε φραστικό επεισόδιο με τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός ενός νεαρού, ενώ έγιναν και 11 προσαγωγές.

Η γυναίκα αναφέρει στη μαρτυρία της στο Mega: «Κάποια στιγμή εκεί που καθόμασταν, σταματάνε τρεις μηχανές μπροστά μας και μας κάνουν νόημα με πολύ άσχημο τρόπο ‘’Τώρα φύγετε από εκεί’’. Ρωτάω ‘’για ποιον λόγο να φύγουμε;’’ και ο αστυνομικός μου απαντά ‘’δώστε μας τα κινητά, έχετε στείλει μηνύματα; Είναι άσκοπη μετακίνηση’’».

Τότε η γυναίκα είπε: «Συγνώμη περπατούσαμε και σταθήκαμε λίγο να ξαποστάσουμε», για να πάρει την εξής απάντηση από τον αστυνομικό: «Εγώ πρέπει να σας γράψω. Τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά. Εγώ έχω εντολή να γράφω».

Η γυναίκα τότε του είπε: «Σας παρακαλώ σταματήστε να φωνάζετε, έχετε τρομοκρατήσει τα μικρά παιδιά», με τον αστυνομικό να της λέει: «Δεν μας ενδιαφέρουν τα παιδιά».

Στη συνέχεια νεαροί που ήταν κοντά αντιλήφθηκαν το περιστατικό και πλησίασαν με την γυναίκα να αναφέρει στη μαρτυρία της: «Βγάζει ο ένας αστυνομικός το γκλομπ και άρχισε να χτυπά τον νεαρό χωρίς λόγο. Να έχουν πέσει όλοι πάνω και να ρωτούν γιατί χτυπάει τον νεαρό. Τότε ένας αστυνομικός ήρθε και μου ζήτησε να του δώσω το κινητό μου. Του λέω μην με ακουμπήσεις, δεν έχεις κανένα δικαίωμα και προσπαθούσε να μου πάρει το κινητό από τα χέρια».

Ειδήσεις σήμερα

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Κυρανάκης για Νέα Σμύρνη: Έδωσε στον "αέρα" τα στοιχεία του νεαρού που χτυπήθηκε!

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας: Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών