Ελλάδα

Η μεγάλη έξοδος: Χιλιάδες Τούρκοι περνούν στην Ελλάδα και ζητούν πολιτικό άσυλο

προσφυγες

Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους τη 15η Ιουλίου 2016, αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Μέσα σε τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, κατέθεσαν αίτηση διεθνούς προστασίας στη χώρα μας 7.137 Τούρκοι πολίτες. Αριθμός ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι την τριετία 2013-2015 δεν είχαν ξεπεράσει τους 100. Μόνο τον περασμένο μήνα 288 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου, η χρονιά με τις περισσότερες αφίξεις και αιτήσεις προστασίας Τούρκων ήταν το 2018. Τότε, 4.834 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες με παιδιά– ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα. Στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων, πόσες έχουν γίνει δεκτές σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό και πόσες εκκρεμούν δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Οπως είχε αποκαλύψει, πάντως, η «Κ» υπάρχουν αρκετές θετικές αποφάσεις με την πρώτη επιβεβαιωμένη χορήγηση ασύλου να καταγράφεται στις 21 Ιουλίου 2017 και να επιδίδεται περίπου δύο εβδομάδες αργότερα στον δικαιούχο, έναν 25χρονο οπαδό του κινήματος Γκιουλέν.

Η αθρόα φυγή των Τούρκων πολιτών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους παρατηρείται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδεικτικά, πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της EASO (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο) περίπου 24.500 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Ε.Ε. Σχεδόν τα δύο τρίτα των αιτημάτων κατατέθηκαν μόλις σε δύο χώρες, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Πέρυσι, 10.160 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία.

Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες που ανακοινώνει δημοσίως τα αποτελέσματα από την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Βάσει της καταγραφής των σουηδικών αρχών, πέρυσι αναγνωρίστηκαν εκεί ως πρόσφυγες 618 Τούρκοι πολίτες, ενώ απορρίφθηκαν 395 αιτήσεις. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EASO, σε επίπεδο Ε.Ε. εκδόθηκαν πέρυσι 15.300 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό για Τούρκους αιτούντες άσυλο, το 46% των οποίων ήταν θετικές.

Βασική πύλη αφίξεων τα σύνορα στον Εβρο
Ο Εβρος αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου Τούρκων φυγάδων στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Αρχικά, εκείνο το καλοκαίρι, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές είχαν στρέψει την προσοχή τους στις θαλάσσιες διασχίσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς καταγράφονταν κάποια περιστατικά ομαδικών αφίξεων Τούρκων πολιτών σε ελληνικά νησιά. Ωστόσο, στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι ροές ήταν μεγαλύτερες στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ανά μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες αλλάζει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στον Εβρο, τα σημεία όπου θα στηθούν τα μπλόκα ή όπου θα πραγματοποιούνται περιπολίες για ανίχνευση παράτυπων εισόδων στην ελληνική επικράτεια. Ακόμη αναμένεται να επεκταθεί το δίκτυο καμερών επιτήρησης των συνόρων.

Οσοι Τούρκοι πάντως κατορθώνουν να εισέλθουν στην Ελλάδα κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπου λειτουργούν πλέον άτυπα δίκτυα υποστήριξής τους από συμπατριώτες τους. Το προφίλ τους δεν έχει αλλάξει.

Πρόκειται στην πλειονότητα των περιπτώσεων για δασκάλους και καθηγητές σε ιδρύματα του Γκιουλέν ή πρώην δημοσίους υπαλλήλους. Εκείνοι που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, δεν έχουν μπορέσει να ενταχθούν ακόμη στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Ελλάδα

Κόσμος

Γερμανική εταιρεία ζητά και Έλληνες οδηγούς φορτηγών με μισθό 3.500 ευρώ!

οδηγος φορτηγου.jpg

Μπορεί η ανεργία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε πάρα πολλούς κλάδους ωστόσο όπως φαίνεται ο κορωνοϊός έχει αυξήσει τις μεταφορικές ανάγκες των εταιρειών οι οποίες επενδύουν περισσότερα χρήματα προσλαμβάνοντας οδηγούς ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και μια εταιρεία στη Γερμανία η οποία ζητά όχι ένα και δύο αλλά 200 οδηγούς με ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδοχές για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται σε σχετική αγγελία χαρακτηριστικά: «Γερμανική εμπορική εταιρεία ζητά για μόνιμη πρόσληψη αορίστου χρόνου 200 οδηγούς Ε’ κατηγορίας για τοπικά δρομολόγια εντός Γερμανίας.

Τα προσόντα που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι επαγγελματίες οδηγοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Δίπλωμα E κατηγορίας σε ισχύ

Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ)

Ηλεκτρονικό ταχογράφο σε ισχύ

Να μιλούν γερμανικά ή αγγλικά σε μέτριο επίπεδο (χωρίς χρήση ηλεκτρονικών βοηθημάτων).

Να έχουν ελληνική ή υπηκοότητα χώρας μέλους της ΕΕ, ενώ προκειμένου περί αλλοδαπών άδεια Επί μακρόν Παραμένοντος ή Ταυτότητα Ομογενούς.

Να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών σε επικαθήμενο ή συρόμενο ή ψυχόμενο.

Η εταιρία παρέχει μόνιμη διαμονή σε μία από 7 πόλεις της Γερμανίας, ενώ κατά την άφιξη προβλέπεται παραλαβή, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας, ένσημα και ασφάλιση υγείας Γερμανίας, μισθοδοσία σε Γερμανική τράπεζα.

Ο αρχικός μικτός μισθός ορίζεται στις 3.500 ευρώ και οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν ένα βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά ή στα Γερμανικά στο cv@hrstrategy.gr ή να καλέσουν στο 210 61 34 892.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Βρετανία - G7: Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Τα σημάδια στα νύχια που μαρτυρούν ότι έχετε περάσει κορωνοϊό