Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας: 7 τρόποι για να μειώσετε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος

Image
ΔΕΗ
 clock 11:50 | 18/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Επειδή στο μέτωπο των φόρων λίγα μπορούμε να κάνουμε, επιβάλλεται να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το «κομμάτι» της κατανάλωσης ρεύματος.

Δείτε επτά τρόπους για να μειώσετε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλάζοντας τις καθημερινές σας συνήθειες.

1. Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής: Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα, όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Αναζητήστε ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα, πάνω ακριβώς από τα φτερά. Χρησιμοποιήστε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχετε. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείτε να επιτύχετε εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

Καλοριφέρ: Μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά 1 βαθμό Κελσίου, μπορούν να περιορίσουν κατά 5%-10% τις μηνιαίες δαπάνες, ενώ μια τέτοια κίνηση έχει περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς αποφεύγεται η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Ο προγραμματισμός του θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία για τις νύχτες, αλλά και τις ώρες που δεν είναι κανένας στο σπίτι, κρατάει ζεστό τον χώρο και, ταυτόχρονα, μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά 7%-15%, ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί ο λέβητας θερμού νερού σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου.

2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα: Αφήστε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτούν στη νότια πλευρά για να επιτρέψετε στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείστε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτούν βόρεια) για να ελαχιστοποιήσετε τις διαρροές θερμότητας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνετε. Ένας ηλιακός μπορεί να σας εξοικονομήσει 150-180 ευρώ ετησίως.

3. Πλύνετε ρούχα με τα μισά λεφτά: Περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό. Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, γίνεται εξοικονόμηση έως 50% και πλέον ηλεκτρικού ρεύματος ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες. Να αποφεύγεται η πρόπλυση, καθώς τα σύγχρονα πλυντήρια επιτρέπουν να παρακάμπτεται αυτός ο κύκλος, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.

Αν ψάχνετε να αγοράσετε πλυντήριο, προτιμήστε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό και ψάξτε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων πρέπει να γεμίζουν. Αν οι ποσότητες είναι πιο περιορισμένες, τότε πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το οικονομικό πρόγραμμα ή το πρόγραμμα για μισό πλυντήριο, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, τα ρούχα πρέπει να σιδερώνονται όλα μαζί, γιατί έτσι εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του σίδερου κάθε φορά που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

4. Μαγειρέψτε έξυπνα: Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύει κανείς είναι σε χαμηλή φωτιά… Μόλις το φαγητό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει έως ότου ετοιμαστεί. Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε βραστήρα για να βράσετε το νερό για το μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί να περιμένετε να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας.  Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, εξοικονομώντας χρήματα. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1 – 2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.

Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε το φούρνο για να τον χρησιμοποιήσετε, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνοήστε τις συνταγές, βάλτε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και ανάψτε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσετε το φούρνο μισή ώρα πριν το τέλος. Ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.

Αν η νοικοκυρά θέλει να ψήσει δύο φαγητά στην κουζίνα, είναι προτιμότερο να τα βάλει μαζί, εάν αυτό είναι εφικτό, καθώς έτσι μεγιστοποιείται το όφελος από ένα πολύ ζεστό φούρνο. Μάλιστα, από τις μετρήσεις του αρμόδιου τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται στο μισό.

Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 1-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο καταψύκτης στους -18 βαθμούς. Η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 5% περίπου, χωρίς καμία διαφορά ως προς τη διατήρηση των τροφίμων. Επιπλέον, χρειάζεται ξεσκόνισμα των καλωδίων που υπάρχουν στο πίσω μέρος του ψυγείου, καθώς, όπως έχουν δείξει οι μετρήσεις, οι σκόνες αυξάνουν έως και 30% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας! Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο κρύα και ποτέ ζεστά.

Ο καταψύκτης πρέπει να είναι γεμάτος, καθώς απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την ψύξη του, έναντι του άδειου. Εάν δεν είναι γεμάτος, πρέπει να προστεθούν πλαστικές φιάλες με νερό ή ακόμη και παλιές εφημερίδες.

5. Η ενεργειακή κλάση Α: Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως, το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό, καθώς στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία κ.α., εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.Δείτε πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 ευρώ το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους.

Αν χρειαστεί να αγοράσετε κλιματιστικό, αγνοήστε την ενεργειακή κλάση, αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρωτήστε για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται. Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21, ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης, προτιμήστε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

6. Έξυπνος φωτισμός: Για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάτε με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνετε περίπου 30-40 ευρώ το χρόνο. Ακόμη καλύτερα, προτιμήστε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε τα φώτα, όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό.

7. Εξαφανίστε τα ενεργειακά βαμπίρ: Μην ξεχνάτε να κλείνετε την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμη καλύτερα βγάλτε τις από την πρίζα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη).

Για την επιλογή υπολογιστή θυμηθείτε ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop. Οι φορτιστές των κινητών τηλεφώνων πρέπει να βγαίνουν από την πρίζα καθώς καταναλώνουν ρεύμα, ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένοι με το τηλέφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”

Η κλιματική αλλαγή κάνει τη γύρη και τις αλλεργίες μας χειρότερες

Πόσος καφές τελικά μας κάνει πραγματικά καλό...;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis