Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Εκατομμύρια ευρώ ζημιά για το Δημόσιο από την πολύμηνη αδράνεια της ΕΕΤΤ

Image
εεττ
 clock 09:30 | 16/03/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενώ η χώρα και οι πολίτες υποφέρουν από την οικονομική κρίση, οι πολιτικοί μας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) βρίσκονται στο δικό τους κόσμο. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι εδώ και 14 μήνες(!) η πιο πολυάριθμη, σε προσωπικό, Ανεξάρτητη Αρχή της χώρας είναι χωρίς Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεδριάσει η ολομέλειά της και να πάρει αποφάσεις.
Πρόκειται για την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), ή οποία απασχολεί εκατοντάδες άτομα προσωπικό, οι περισσότεροι των οποίων είναι υψηλόμισθοι λόγω επιστημονικής κατάρτισης. Τα άτομα αυτά, κάθε μήνα, παίρνουν κανονικά τις αποδοχές τους,  παρ' όλο που η Ανεξάρτητη Αρχή παραμένει ακέφαλη (εξ αιτίας της ανικανότητας των πολιτικών να καταλήξουν σε συμφωνία για ορισμό  Προέδρου) και στην ουσία η όποια εργασία τους δεν έχει αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει ολομέλεια για να τη νομιμοποιήσει.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ΕΕΤΤ βρίσκεται, σε αδράνεια και οι υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις (και παραμένουν επί μήνες σε εκκρεμότητα), είναι πολυάριθμες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις που η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμα και οι αποδέκτες των προστίμων έκαναν αίτηση θεραπείας,  οι αιτήσεις αυτές δεν μπορού να συζητηθούν λόγω έλλειψης ολομέλειας και για πολλά από τα πρόστιμα αυτά έγιναν αναγκαστικές πράξεις κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και εις χείρας τρίτων. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποδέκτες προστίμων της ΕΕΤΤ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά ούτε εκεί μπορούν να συζητηθούν οι υποθέσεις γιατί η ΕΕΤΤ δεν έχει ολομέλεια και αδυνατεί να εξουσιοδοτήσει νομικό εκπρόσωπό της για να παραστεί.
Κι ενώ η ΕΕΤΤ ουσιαστικά δεν λειτουργεί, οι εργαζόμενοί της πληρώνονται κανονικά και κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο, συνολικά, πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΕΤΤ, (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), είναι η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία αποτελεί τον Εθνικό Ρυθμιστή που ελέγχει, ρυθμίζει και εποπτεύει: (α) την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων επικοινωνιών και διαδικτύου και (β) την ταχυδρομική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Επιπλέον, ασκεί τις αρμοδιότητες Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.
Ο τελευταίος Πρόεδρος, που ορίσθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Η παραίτησή του έγινε δεκτή στις 23 Μαρτίου και σύμφωνα με το νόμο, η ολομέλεια μπορούσε να συγκαλείται για τρεις μήνες προεδρεύοντος του Αντιπροέδρου. Από τις 23 Ιουνίου, που πέρασε το τρίμηνο και επειδή δεν ορίσθηκε νέος Πρόεδρος, η ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, οι εκκρεμότητες να πολλαπλασιάζονται, οι υπάλληλοι να πληρώνονται κανονικά (δικαίως) και οι Έλληνες φορολογούμενοι να επιβαρύνονται οικονομικά για την ανικανότητα των πολιτικών (κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων) να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Προέδρου. (Και μετά έχουμε την απαίτηση να συμφωνήσουν για να μας βγάλουν απ' την κρίση....).
Μάλιστα, λόγω της έλλειψης Προέδρου, δεν υπάρχει και υπεύθυνος έλεγχος προς τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν πολλές αναφορές πολιτών και επιχειρήσεων ότι δεν βρίσκουν στη θέση τους τους αρμόδιους υπαλλήλους, ειδικά παραμονές αργιών. Μάλλον εδώ ισχύει η παροιμία "όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια".
Η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕΤΤ,  χαρακτηρίζει τη συνολική εικόνα του ελληνικού κράτους. Σχεδόν όλα, υπολειτουργούν. Κι εσύ φορολογούμενε, "σκάσε και πλήρωνε...".
Σχετικά με την ΕΕΤΤ,  θα ήταν προτιμότερο να πάψει να είναι Ανεξάρτητη Αρχή και να υπαχθεί διοικητικά στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο δεν θα στερείται -ελπίζουμε- υπουργού για να μπορεί να λειτουργεί ανελλιπώς.
Επίσης, η ΕΕΤΤ, λόγω του εύρους των αρμοδιοτήτων της, θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον επί 16ώρου βάσεως όλες τις ημέρες του χρόνου και οι εργαζόμενοι να έχουν ελαστικό ωράριο (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες).
Το θέμα της ΕΕΤΤ επιβάλλεται να βρει το ταχύτερο δυνατόν λύση είτε με τον ορισμό Προέδρου (αν συνεχίσει να λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή), είτε με την υπαγωγή της στο αρμόδιο υπουργείο.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis