Ελλάδα

Δώρο Πάσχα: Πώς και πότε θα καταβληθεί

Δώρο Πάσχα

Στον τρόπο που θα καταβληθεί φέτος το δώρο του Πάσχα στους δικαιούχους αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για το σχέδιο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, “το Δώρο Πάσχα Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του και από "όλες επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους". "Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις Πολιτείας υποχρεούνται να καταβάλουν το ΔΏΡΟ στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινά αναστολή, το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό" τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: "Επιπλέον όπως έχουμε δεσμευτεί 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας , ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό , οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Εκτιμούμε μέχρι τις 10 Απριλίου".

"Καταβολή του δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη όπως έχει ήδη διακηρύξει η κυβέρνηση. Ωστόσο όπως έχουμε ήδη πει στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει ήδη τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις βάσει του ΚΑΔ θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου του Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Υπογραμμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30.6 από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως και θα αναφέρεται σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου" ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Ωστόσο, είπε, "με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού το τμήμα του δώρου του Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες τις επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του της προθεσμίας του ισχύοντος νόμου".

Ελλάδα

Οι Τούρκοι θέλουν έρευνες πετρελαίου στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη

Γιαβούζ

Ζωηρό προβληματισμό πυροδοτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. 

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα 6 ναυτικά μίλια
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα 6 ναυτικά μίλια

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτό. 

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.