Ελλάδα

Πολιτική

Λευτέρης Αυγενάκης: Εφιαλτική η κατάσταση για τους οφειλέτες του Δημοσίου

aygenakis-696x385.jpg

Στο αδιέξοδο των χιλιάδων άτυχων φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία και είχαν ρύθμιση 100 δόσεων, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Πολλές χιλιάδες φορολογούμενων είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων όπως αυτή προβλεπόταν στο ν. 4321/2015, προκειμένου να εξοφλήσουν τμηματικά παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. 
Οι άνθρωποι αυτοί, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν χάσει τη ρύθμιση διότι με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αδυνατούσαν να αποπληρώσουν ακόμα και το ποσό των 50 ευρώ της δόσης τους. 
Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και για όσους κατάφερναν να φανούν συνεπείς, από την 1η Ιουλίου, έχει τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με το ν. 4346/2016,  πολύ αυστηρότερο καθεστώς για την παραμονή στη ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει ότι αν ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτα για πάνω ένα δεκαπενθήμερο οποιαδήποτε νέα οφειλή θα βεβαιωθεί από δω και στο εξής, η Εφορία θα διεκδικεί το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων τους.
Το εφιαλτικό αυτό τοπίο που διαμορφώνεται, και ενώ το φαινόμενο της μη καταβολής φόρων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμάτων των Ταμείων, έχει φέρει σε απόγνωση τους οφειλέτες, που υφίστανται και νέα δίωξη από την Κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι ρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος να εισπραχθεί ρευστό από τα δημόσια ταμεία».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 
«1. Προτίθεστε να προβλέψετε νέα ευνοϊκή ρύθμιση ανακούφισης των χρεωμένων οφειλετών;
2. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης ώστε οι οφειλέτες του Δημοσίου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξοφλώντας τα χρέη τους, προς όφελος της εθνικής οικονομίας;». 

Πολιτική

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

Για πρώτη φορά από την σύστασή της συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Λιμένων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων. Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Τις εργασίες της Επιτροπής χαιρέτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των διαγωνιστικών διαδικασιών και των 10 περιφερειακών λιμένων, εστιάζοντας ωστόσο στους τέσσερις πρώτους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου καθώς και του εμπορικού τμήματος του λιμένα Καβάλας.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξάλλου υπογράμμισε το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, όπως τόνισε, «επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν οριζόντια όλους τους περιφερειακούς λιμένες και επικεντρώθηκε σε κάποια από αυτά κυρίως για τους λιμένες της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός αναγκαίων ενεργειών και συντάχθηκαν σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Στις εργασίες της Επιτροπής εκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ε. Κυριαζόπουλο συμμετέχουν οι κ.κ. Χ. Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η κα. Α. Καλύβα, Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ο. Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Ε. Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Α. Κοντογιώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψήφισμα Δ.Σ. Ηρακλείου: Να παραχωρηθεί το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη στο Δήμο

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα

ΕΚΗ: Απεργιακές κινητοποιήσεις για το "ξήλωμα" των εργασιακών δικαιωμάτων