Ελλάδα

Κρήτη

Το προσφυγικό, η Κρήτη και ο ρόλος της Τουρκίας... στον τουρισμό

τουρισμος

Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φορέων του τουρισμού την ώρα που όπως όλα δείχνουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας λαμβάνει χαρακτηριστικά δύο ταχυτήτων. Με φόντο τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική τουριστική έκθεση ΙΤΒ, στο Βερολίνο που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου, το Υπουργείο Τουρισμού δημοσιοποίησε, χθες, ένα πρόγραμμα δράσεων για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, καθώς και για τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν δεχθεί πιέσεις από τις προσφυγικές ροές. Το πρόγραμμα στήριξης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προώθηση των προορισμών στην ΙΤΒ, τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης δημοσιογράφων και Tour Operators από το υπουργείο και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης σε Κω, Σάμο, Λέσβο και Χίο, την ενίσχυση των προκρατήσεων των νησιών με ειδικό κονδύλι για κοινές δράσεις προβολής του ΕΟΤ και των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Tour Operators, τη συμμετοχή των νησιών στις εκθέσεις του ΕΟΤ χωρίς επιβάρυνση, την υλοποίηση προγράμματος εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα των ταξιδιών εξοικείωσης στους ξένους «θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης, τα οποία θα είναι αθέατα, απολύτως ελεγχόμενα και μακριά από περιοχές και χώρους τουριστικούς ενδιαφέροντος».

Η Κρήτη

Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη είναι ενθαρρυντικά, βάσει της παρουσίας του νησιού στις διεθνείς εκθέσειςπαρά το πάγωμα των προκρατήσεων. Η τελευταία εξέλιξη που αφορά στην παρουσία και φιλοξενία προσφύγων και στην Κρήτη, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους τουριστικούς φορείς και το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού χθες, στο Τζερμιάδω του οροπεδίου Λασιθίου. Η "κορωνίδα" του τουρισμού στην Ελλάδα, υποστηρίζουν τοπικοί φορείς, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, σε διαφορετική περίπτωση οι όποιες απώλειες δεν θα αφορούν μόνο το νησί, αλλά  το σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος στοιχεία της Amadeus, ανέφερε ότι οι συνολικές κρατήσεις στη χώρα μας για την προσεχή σεζόν τον Φεβρουάριο κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 4,1% σε συνέχεια της αύξησης κατά 1% τον Ιανουάριο. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι κινούνται αυξητικά οι κρατήσεις για τη χώρα μας από τη Βρετανία, τη Γαλλία τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία προς τη χώρα μας και αρνητικά από την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Μεγάλη κερδισμένη τον περασμένο μήνα ήταν η Ισπανία η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 6,6% στις κρατήσεις (7,3% τον Ιανουάριο).

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στον αντίποδα οι κρατήσεις στην Τουρκία για τον Φεβρουάριο σημείωσαν πτώση κατά 26,3% (-25,5% τον Ιανουάριο). Η Τουρκία επιχειρεί με πλέγμα ισχυρών οικονομικών και άλλων μέτρων να περιορίσει τις απώλειες στον τουρισμό της. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση των τουριστικών ροών και από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έπειτα από αίτημα της τουρκικής πρεσβείας της Αθήνας για την ενημέρωση των ελληνικών τουριστικών γραφείων που συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργαστούν με αντίστοιχα τουρκικά για τον τουρισμό προς Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των τουρκικών τουριστικών γραφείων, τα οποία μεταφέρουν τουρίστες στη γειτονική χώρα. Ηδη τα ελληνικά γραφεία έχουν ενημερωθεί από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων για την επιδότηση που λαμβάνουν στη συνεργασία τους με τα τουρκικά.

Με πληροφορίες από Καθημερινή
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353

Στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 69 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 40 στο Ηράκλειο, 16 στο Ρέθυμνο και 13 στα Χανιά

Δείτε την ημερήσια έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία!

Κρήτη - κορωνοϊός: Ιικό φορτίο σε λύματα περιοχών που ήταν "καθαρές"

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού