Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Philae "μύρισε" οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη

Image
Το Philae "μύρισε" οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη
 clock 20:11 | 18/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα -δηλαδή τη βάση της ζωής στη Γη- φαίνεται ότι κατάφερε να ανιχνεύσει το ρομπότ Philae, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε "νάρκη".

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη Γερμανοί επιστήμονες, δεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες. Μάλιστα, ο εντοπισμός των ενώσεων αυτών αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της αποστολής του ρομπότ, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και σε αυτούς έχουν διατηρηθεί οργανικά μόρια, σαν να επρόκειτο για "κάψουλες του χρόνου".

Το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Philae κατάφερε να "μυρίσει" την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Το ρομπότ τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αναζητώντας πάντα οργανικά μόρια, όμως είναι ακόμη άγνωστο αν κατάφερε τελικά να μεταφέρει ένα δείγμα στο COSAC για ανάλυση.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα πάντως, το εργαλείο MUPUS, με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη, έδειξε ότι η επιφάνειά του κομήτη δεν ήταν τόσο μαλακή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Μάλιστα, ένας αισθητήρας που επρόκειτο να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη δεν τα κατάφερε τελικά με το DLR να υποθέτει ότι αφού πέρασε ένα στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκατοστών, ο αισθητήρας χτύπησε σε ένα άλλο υλικό, σκληρό σαν πάγο. 

Υπενθυμίζεται ότι το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο -όπως είναι το πλήρες όνομά του- μετά από ταξίδι δέκα ετών στο διάστημα πάνω στο διαστημικό σκάφος Rosetta, με αποστολή να βρει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, πώς εμφανίστηκε η ζωή. Ολοκλήρωσε την 57ωρη αποστολή του στην επιφάνεια του κομήτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αφού έστειλε στους επιστήμονες δεδομένα από τα πειράματα που διεξήγαγε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis