Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός

Η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ στην Αθήνα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός που θα έχει τον τελικό λόγο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η κ. Μέρκελ έρχεται μόνο για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίσκεψη Μέρκελ δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα, όπως είχε η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος ζήτησε να δει, ως όφειλε θεσμικά, την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ακόμη τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η κ. Μέρκελ και η πολιτική της έχουν την αντίρρηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, μιας πολιτικής που είναι καταστροφική για την κοινωνία. Σημείωσε επίσης ότι η κ. Μέρκελ «θα πρέπει να προετοιμάζεται γιατί πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί ουσιαστικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες χρέους μόνο από την πλευρά του ελληνικού λαού, αλλά, όπως είπε, υπάρχει και ένα ιστορικά ανεκπλήρωτο χρέος από τη πλευρά της Γερμανίας προς τον ελληνικό και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, που αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις, θέμα το οποίο «η δική μας κυβέρνηση θα το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, για ιστορικούς και ηθικούς λόγους» είπε.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Με SMS στο κινητό θα μπορεί να αλλάξει κάποιος τη δεύτερη δόση

εμβόλιο AstraZeneca

Ενημερωτικό SMS θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσοι πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, προκειμένου να αλλάξουν εμβόλιο εάν το επιθυμούν, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση των συντακτών από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισαν οι ειδικοί, όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα μπορούν να το κάνουν. 

Για όσους πρέπει να κάνουν μόνο τη δεύτερη δόση του εμβολίου της εταιρείας, παραμένει η σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας  στη δεύτερη δόση  είναι εξαιρετικά σπάνιος –μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων-.

Ωστόσο, εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ισχυρή σύσταση να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με AstraZeneca όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Διαβάστε επίσης:

Αχιλλέας Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Τι να κάνουν οι πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ηράκλειο: Σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να τα πουν... (φώτο)

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Θρήνος για τον 19χρονο Κώστα...