Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα για την Ουκρανία

Συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα για την Ουκρανία
 clock 06:15 | 07/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά επι μία ώρα με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας πιθανής διπλωματικής λύσης.

Σ’ αυτή τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

«Αυτό μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν αμερικανοί. 

Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η απάντηση  Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα», συμπληρώνεται.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε αφότου οι Αμερικανοί προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε ρώσους αξιωματούχους, καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, τους οποίους κρίνουν «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Κυρώσεις επέβαλε στη Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
 

Η Κριμαία ζητεί προσχώρηση στη Ρωσία

Η Βουλή της Κριμαίας -μετά από ψηφοφορία- τάχθηκε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία,ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί και σχετικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν επιθυμεί την ένταξη στην ρωσική ομοσπονδία.
 

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ΕΕ, καθώς και το Κίεβο, καταδίκασαν την απόφαση για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι είναι παράνομη.

Το ΝΑΤΟ δηλώνει «στο πλευρό» της Ουκρανίας 

To ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους από τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώπιον της πιο σοβαρής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 

Συμβούλιο Ασφαλείας

Νέες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα από την περασμένη Παρασκευή.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στο επεισόδιο με θύμα τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία, Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει την αποστολή του αφού δέχθηκε απειλές από ένοπλους άνδρες.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis