Η νόσος του Alzheimer είναι μία από τις μεγαλύτερες φοβίες στον χώρο της υγείας. Χωρίς κάποια θεραπεία στο άμεσο μέλλον οι κλινικές μελέτες και έρευνες καταπιάνονται κυρίως με τους τρόπους πρόληψης ή επιβράδυνσης των συμπτωμάτων. Μία από αυτές, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa, απέδειξε ότι ένας πολύ αγαπημένος και διασκεδαστικός συνδυασμός φέρνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η έρευνα έγινε σε τρία στάδια σε ηλικίες μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Το εργαλείο της έρευνας ήταν η διατροφή και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Και στα τρία στάδια οι συμμετέχοντες έτρωγαν και έπιναν μία ευρύτατη ποικιλία φαγητών και ποτών. Φρέσκα και ξερά φρούτα, ωμά λαχανικά, σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά, λιπαρά και άπαχα ψάρια, αλλαντικά, τυριά, ψωμί, δημητριακά, τσάι, μπύρα, μηλίτη, κόκκινο και λευκό κρασί, αφρώδη οίνο και αποστάγματα ήταν όλα όσα κατανάλωσαν.
Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν αυτά που σχετίζονται με τα τυριά. Σε όλους τους συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα και ποτά βρέθηκε ότι ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων ήταν σαφέστατα πιο επιβραδυμένος. Επίσης όσοι συνόδευαν το καθημερινό τους γεύμα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είδαν παρόμοια αποτελέσματα.
Η καλή διάθεση και η ευχάριστη στάση ζωής έχει αποδειχθεί σε παλιότερες έρευνες ότι δρουν κι αυτές ανασταλτικά απέναντι στην άνοια και παρεμφερείς καταστάσεις. Αυτό που προσπαθούν να βρουν τώρα οι ερευνητές είναι αν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετίζονται με την καλή διάθεση όσων έπιναν ένα ποτήρι κρασί τη μέρα ή το κρασί αυτό καθαυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες.
Διαβάστε επίσης
Η τρομακτική αλήθεια για τον αυνανισμό που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες
Επιδημία ιλαράς: 15.000 κρούσματα στην ΕΕ – Γιατί καλπάζει η νόσος