Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Αλλάζουν οι συσχετισμοί για την έξοδο από την Ε.Ε
brexit-fitch-708.jpg
 clock 20:52 | 19/06/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Έπειτα από τρεις ημέρες πένθους, ξεκίνησε και πάλι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, όπου οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μία στροφή υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ.
«Οταν πέσεις από το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πια τρόπος να ξανανέβεις. Εάν φύγουμε, θα είναι για πάντα, δεν υπάρχει δυνατή επιστροφή», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Times κάνοντας λόγο για «υπαρξιακή επιλογή».
Ακόμη παρομοίασε τους Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκρόουβ, επικεφαλής του «Out», με ανεύθυνους γονείς που επιβιβάζουν την οικογένειά τους σε ένα «αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με τρύπιο ρεζερβουάρ».
Ο Τζόνσον απάντησε μέσω της εφημερίδας Sun ότι οι Βρετανοί «δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» από ένα Brexit και ότι αντίθετα «έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο».
Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, η οποία επιβάλλεται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.

Στη δημοσκόπηση ComRes που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.
Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά πριν από τις 14.00, ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.
Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».
Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis